... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων στην Ευρώπη: γεγονότα και αριθμοί

 Έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια από την έγκριση του ΟΗΕ Δήλωση του Πεκίνου, που στοχεύει στην προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο ίδιος στόχος βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του UN Women – αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών – και τη συμπερίληψη της ισότητας των φύλων στο Ανάπτυξη των στόχων της αειφόρου.

Πού βρισκόμαστε λοιπόν; Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες.

Κατανόηση του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων 

  • Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι η διαφορά των μέσων μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών 
  • Το μη προσαρμοσμένο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων είναι η διαφορά μεταξύ των μέσων ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών ανδρών και γυναικών που εκφράζονται ως ποσοστό των ανδρών αποδοχών. Δεν λαμβάνει υπόψη την εκπαίδευση, την ηλικία, τις ώρες εργασίας ή τον τύπο εργασίας.  
  • Τα δεδομένα περιλαμβάνουν μόνο εταιρείες με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους 
20220329PHT26346 πρωτότυπο - Χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων στην Ευρώπη: γεγονότα και αριθμοί (infographic)
Μισθολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων ανά χώρα της ΕΕ 

Πόσο μεγάλο είναι το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων στην ΕΕ;

Οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν κατά μέσο όρο σχεδόν 13% λιγότερα ανά ώρα από τους άνδρες. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών: το 2020, το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων καταγράφηκε στη Λετονία (22.3%), ενώ η χώρα της ΕΕ με το χαμηλότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων ήταν το Λουξεμβούργο (0.7%). Μισθολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων ανά χώρα της ΕΕ  

Ένα μικρότερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων δεν σημαίνει απαραίτητα μεγαλύτερη ισότητα των φύλων. Εμφανίζεται συχνά σε χώρες με χαμηλότερη γυναικεία απασχόληση. Ένα υψηλό μισθολογικό χάσμα μπορεί να υποδηλώνει ότι οι γυναίκες είναι πιο συγκεντρωμένες σε τομείς με χαμηλή αμοιβή ή ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών εργάζεται με μερική απασχόληση.

Γυναίκες και άνδρες στην αγορά εργασίας

Οι λόγοι πίσω από το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι απλοί – πολλοί παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Συνδέεται με πολύ περισσότερα από το ζήτημα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία.

Στατιστικά στοιχεία για γυναίκες και άνδρες στην αγορά εργασίας  

20220329PHT26342 cl - Χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων στην Ευρώπη: γεγονότα και αριθμοί (infographic)
Στατιστικά στοιχεία για γυναίκες και άνδρες στην αγορά εργασίας

Αν και περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες ολοκληρώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ΕΕ, εκπροσωπούνται λιγότερο στην αγορά εργασίας. Σχεδόν το 30% των γυναικών στην ΕΕ εργάζονται με μερική απασχόληση σε σύγκριση με το 8.4% των ανδρών και είναι πολύ πιο πιθανό να σταματήσουν την εργασία τους για να φροντίσουν παιδιά και συγγενείς.

Το σεμινάριο Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των φύλων αυξάνεται με την ηλικία: μπορεί να αυξηθεί ως αποτέλεσμα διακοπών σταδιοδρομίας από γυναίκες, αν και αυτά τα πρότυπα διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Διαφέρει επίσης ανά κλάδο και το 2020 ήταν υψηλότερα στον ιδιωτικό τομέα από ό, τι στον δημόσιο τομέα στην πλειονότητα των χωρών της ΕΕ.

Ένας σημαντικός λόγος για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι η υπερεκπροσώπηση των γυναικών σε τομείς σχετικά χαμηλών αποδοχών και η υποεκπροσώπηση σε τομείς με υψηλότερα αμοιβές. Για παράδειγμα, κατά μέσο όρο το 2020, οι γυναίκες κρατούσαν 34% των διευθυντικών θέσεων στην ΕΕ και 41% των θέσεων στους τομείς της επιστήμης και της μηχανικής

Το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων σημαίνει ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας στα γηρατειά. Το 2020, γυναίκες στην ΕΕ ηλικίας άνω των 65 έλαβαν συντάξεις κατά μέσο όρο 28.3% χαμηλότερη από τις ανδρικές συντάξεις. Η κατάσταση μεταξύ των κρατών μελών διαφέρει και εδώ: από 41.5% συνταξιοδοτικό χάσμα στη Μάλτα έως 0.1% στην Εσθονία.

https://www.europeantimes.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: