... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

#ΜarinakiReturns: Το βίντεο του Lean In Network Greece για τα θέματα ισότητας με αληθινές ιστορίες

                  

Το Lean In Network Greece (Athens) επιστρέφει στα θέματα ισότητας με μια καινούρια ταινία με τίτλο #MarinakiReturns που αποτελεί συνέχεια της ταινίας που προβλήθηκε το 2021 με τίτλο «Αχ βρε Μαρινάκι!» - στην οποία «μίλησε» ανοιχτά για τα στερεότυπα και τον σεξισμό στον εργασιακό χώρο.

Η συνέχεια της ταινίας «Αχ βρε Μαρινάκι» επιμένει στις «ασήμαντες» καθημερινές συμπεριφορές που κάνουν τη διαφορά, με αληθινές ιστορίες μελών της οργάνωσης.

Η καινούργια ταινία επεκτείνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργαζόμενη μητέρα και στην προσωπική της ζωή, αναδεικνύοντας τις λεπτές και αδιόρατες συμπεριφορές της καθημερινότητας που κάνουν τη διαφορά και δυσκολεύουν τις γυναίκες να κατακτήσουν την ισότητα στην πράξη. Να φωτίσει δηλαδή υπαρκτές καταστάσεις και  ανεπαίσθητες λεπτομέρειες που ασυνείδητα αποδεχόμαστε στην καθημερινότητά μας ως κάτι το φυσιολογικό, είναι όμως η πραγματικότητα πολλών γυναικών, προκαλούν τις ανισότητες και επιβαρύνουν τις γυναίκες με άγχος και πρόσθετες ώρες απασχόλησης.

Οι αληθινές ιστορίες μελών του Lean In Network Greece (Athens) στο φιλμ #ΜarinakiReturns
Ιδιαιτερότητα της φετινής ταινίας αποτελεί το γεγονός ότι για τις ανάγκες των γυρισμάτων δεν χρησιμοποιήθηκαν επαγγελματίες ηθοποιοί, εκτός από την Αγοραστή Αρβανίτη η οποία προσφέρθηκε και στην πρώτη ταινία, για λόγους νοηματικής σύνδεσης της δεύτερης με την πρώτη ταινία. Αντίθετα, δόθηκε έμφαση στις αληθινές ιστορίες γυναικών μελών του Lean In Network Greece (Athens) οι οποίες προσφέρθηκαν εθελοντικά και με γενναιότητα να μοιραστούν τις ιστορίες τους, να βοηθήσουν όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ανάλογες καταστάσεις  να καταλάβουν τις ασυνείδητες προκαταλήψεις με τις οποίες μεγαλώσαμε, να τους δείξoυν ότι δεν είναι μόνες τους και ότι δεν πρέπει να δέχονται τις προκαταλήψεις με τις οποίες μεγαλώσαμε, αλλά πρέπει να τις επισημαίνουν και να τις σταματούν. Κάθε σκηνή αποτελεί και μία πραγματική ιστορία, μια ασυνείδητη προκατάληψη.

Η ταινία όμως δεν απευθύνεται μόνο στις γυναίκες, αλλά και στους άνδρες που υιοθετούν  και αναπαράγουν τέτοιες συμπεριφορές, ώστε να τις αναγνωρίζουν επίσης και να τις σταματούν εξίσου προκειμένου να στέκονται ουσιαστικά στις συντρόφους, τις αδερφές, τις φίλες, τις εργαζόμενές τους.

Οι συνεπικεφαλής του δικτύου του Lean In στην Ελλάδα, Αρετή Γεωργιλή, Νίκη Αλεξάνδρου και Βίβιαν Φατούρου δήλωσαν σχετικά: «Δεν είναι στόχος μας ούτε να δαιμονοποιήσουμε τους άνδρες ούτε να τους έχουμε απέναντι. Γι’ αυτό, σκοπίμως δεν χρησιμοποιήσαμε ακραία παραδείγματα, αδιάφορους ή βίαιους συντρόφους. Δείξαμε σύγχρονους άνδρες που δεν έχουν καμία πρόθεση να φέρονται στερεοτυπικά γιατί κάποιες συμπεριφορές που “έτσι τις βρήκαμε” ή που “δεν έχουν και τόση σημασία” κάνουν τη διαφορά.»

Η φετινή ταινία πραγματοποιήθηκε, όπως και η περσινή, με την αποκλειστική υποστήριξη της Coca-Cola Hellas.

Η επιλογή των προκαταλήψεων και τα στοιχεία που παρουσιάζονται προκύπτουν

από τα στοιχεία των ερευνών που διεξάγει το Lean in στις ΗΠΑ και το Lean In Network Greece και είναι διαθέσιμα αν ζητηθούν,
από τις εμπειρίες των γυναικών μελών του δικτύου στην Ελλάδα που αξιολογήθηκαν με βάση τον βαθμό σοβαρότητάς και τη συχνότητά της εμφάνισής τους, από τις ίδιες.
Ταυτότητα Παραγωγής
Εκτέλεση παραγωγής:

Παραγωγή - Ελc Productions
Σκηνοθεσία - Κωνσταντίνος Σταθιάς
Διεύθυνση Παραγωγής - Άγγελος Αθανασόπουλος
Ηχοληψία - Sound Design - Ευάγγελος Κονταξής
Montage - Ειρήνη Κεφαλά, P.J.Cool.
Make up artist - Έλενα Δερμεντζόγλου



Δεν υπάρχουν σχόλια: