... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

EIGE Τα κυριότερα σημεία των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2020)

 



Μια ολοκληρωμένη λίστα με τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, που ξεκίνησε από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (G.S.F.P.G.E.), δηλαδή την κυβερνητική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 Για δική σας ευκολία, όλο το υλικό είναι στα Αγγλικά και η λίστα περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή κάθε αντικειμένου και ακολουθεί ο κατάλληλος σύνδεσμος για περισσότερες λεπτομέρειες.

A. Νομοθετικά μέτρα για την προώθηση του καθεστώτος των γυναικών στη λήψη αποφάσεων

1) «Νομοθεσία σχετικά με τις ποσοστώσεις υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη οικονομικών αποφάσεων»

Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου όλων των εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών πρέπει να λάβει υπόψη το ζήτημα της ισορροπίας των φύλων μέσω της υιοθέτησης του 25% για το υπό εκπροσωπούμενο φύλο / φύλο:

https://eurogender.eige.europa.eu/posts/greek-legislation-quota-favour-women%E2%80%99s-participation-economic-decision-making .

 2) «Νομοθεσία για τις ποσοστώσεις υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στη λήψη αποφάσεων στον αθλητισμό»

Σε σχέση με τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου των αθλητικών συλλόγων, ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο / φύλο πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το 1/3 του αριθμού των κενών θέσεων για εκλογή, συμπεριλαμβανομένης της έδρας του προέδρου / επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου: https://eurogender.eige.europa.eu/posts/greek-legislation-quota-favour-women%E2%80%99s-participation-decision-making-sports.


Β. Πρόληψη και απάντηση στη βία κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας κατά τον περιορισμό της κίνησης λόγω της πανδημίας του Covid-19 στην Ελλάδα

«Ανάλυση δεδομένων βίας με βάση το φύλο από το Δίκτυο των Δομών και την Ανοιχτή Γραμμή SOS 15900 (Μάρτιος 2020-Απρίλιος 2020)»: http://www.isotita.gr/en/bimonthly-report-newsletter-gsfpge-march-april -2020 /.

Το G.S.F.P.G.E. αναγνωρίζει ότι οι περιορισμοί στην καραντίνα στο σπίτι και στους περιορισμούς μετακίνησης που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του κοροναϊού, οδήγησαν στην ενδοοικογενειακή βία να είναι πιο συχνή, πιο σοβαρή και πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Πολλές γυναίκες βρέθηκαν σε μια επικίνδυνη κατάσταση, με την πανδημία να είναι μια τέλεια καταιγίδα για τον έλεγχο τους και την αύξηση της απομόνωσης με βίαιους συζύγους / συζύγους, πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίζοντάς τους από τους ανθρώπους και τους πόρους που μπορούν να τους βοηθήσουν καλύτερα.


Η πανδημία COVID-19 επισημαίνει την ανισότητα των φύλων σε όλες τις μορφές της, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των γυναικών, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους παγκοσμίως. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθούν οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες της καραντίνας σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση σε ευάλωτες ομάδες στην κοινότητά μας, όπως γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες, γυναίκες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, γυναίκες με αναπηρία, γυναίκες μητέρες, γυναίκες με χαμηλή ειδίκευση, εργαζόμενοι

Γ. Πρόσφατα έργα που υλοποιήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

1) «Αντιμετώπιση του χάσματος των συνταξιοδοτικών διαφορών στην Ελλάδα»

Το έργο «ΠΗΓΑΣΟΣ: Αντιμετώπιση της Συντάξεως των Φύλων στην Ελλάδα»: κύριος στόχος του είναι να ενισχύσει τις υπάρχουσες γνώσεις σχετικά με όλες τις διαστάσεις του χάσματος των συνταξιοδοτικών διαφορών στην Ελλάδα, προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη πολιτικών και άλλων πρωτοβουλιών που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα κενά των φύλων στην Ελλάδα. συντάξεις - http://sintaxi.isotita.gr/?page_id=70&lang=el.

Το αποκορύφωμα του έργου είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής συντάξεων, μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους υπαλλήλους να υπολογίζουν τη μελλοντική σύνταξή τους με βάση τα τρέχοντα δεδομένα απασχόλησης ή / και τις εκτιμήσεις τους για τη μελλοντική τους απασχόληση. Ο «Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Συντάξεων» απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες και λαμβάνει υπόψη μόνο τους γενικούς κανόνες επιλεξιμότητας και υπολογισμού των συντάξεων και δεν αφορά ειδικές προβλέψεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Η αξιολόγηση βασίζεται στο νόμο 4387/2016, είναι ενδεικτική και σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική για τους αρμόδιους φορείς για τη χορήγηση συντάξεων: http://sintaxi.isotita.gr/?page_id=245&lang=en.

Περισσότερες πληροφορίες: http://sintaxi.isotita.gr/wp-content/uploads/2020/08/Information-about-foreign-citizens.pdf και http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2020 /09/Synopsis-Policy-proposals.pdf.

2) «Δημόσια συζήτηση για το φύλο: αναγνώριση, αντιμετώπιση και πρόληψη των διακρίσεων λόγω φύλου στις δημόσιες συζητήσεις»


Είναι κοινή γνώση ότι τα μέσα, μέσω της διαλεκτικής τους σχέσης με το κοινό, αναπαράγουν κυρίαρχες αφηγήσεις σχετικά με το φύλο, την πολιτική και την κοινωνική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, τα ερευνητικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι αναπαραστάσεις φύλου σε διαφημίσεις, κοινωνικά μηνύματα, τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές κ.λπ. τείνουν να αναπαράγουν στερεοτυπικές αντιλήψεις για τη θηλυκότητα (η υποτιθέμενη «φυσική» αποστολή των γυναικών ως μητέρας και συζύγου) που όχι μόνο αγνοούν αλλά να εργαστεί ενάντια στις πραγματικές εμπειρίες και τις ανάγκες των γυναικών και να υπονομεύσει τη χειραφέτηση, την αυτονομία και την ένταξη των γυναικών στη δημόσια σφαίρα, τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων κ.λπ.


Επιπλέον, όταν πρόκειται για δημόσιες και πολιτικές συζητήσεις, οι σεξιστικές παρατηρήσεις, η ανισορροπημένη και άδικη κάλυψη των ζητημάτων φύλου από τα μέσα ενημέρωσης επηρεάζουν σημαντικά όχι μόνο τις ευκαιρίες των μεμονωμένων υποψηφίων (ειδικά των γυναικών), αλλά και την κατανόηση του κοινού για τις εκλογές και την ισορροπία των φύλων των εκλογικά αποτελέσματα.


Το έργο «Ανάπτυξη ικανοτήτων για υποψήφιες γυναίκες και ενδιαφερόμενα μέσα ενημέρωσης σε δημόσιες συζητήσεις στην Ελλάδα (GENDER_PUBLIC DEBATE)» έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και για την επίτευξη του γενικού στόχου ενίσχυσης της ικανότητας των Ελληνίδων πολιτικών και υποψηφίων στη δημόσια σφαίρα επίσης ως ενδιαφερόμενοι μέσων μαζικής ενημέρωσης (δημοσιογράφοι, φοιτητές σπουδών μέσων, bloggers) για να αναγνωρίσουν, να αντιμετωπίσουν και να αποτρέψουν τις διακρίσεις λόγω φύλου σε δημόσιες συζητήσεις

https://nosexism.isotita.gr/en/start-page/.


3) «Το έργο SURVIVOR: Βελτίωση υπηρεσιών για τους επιζώντες GBV προσφύγων και μεταναστών»


Οι γυναίκες που βρίσκονται στη διαδικασία του πρόσφυγα και της μετανάστευσης είναι πιθανότερο να υποστούν βίαιες καταστάσεις και συχνά έχουν λιγότερες ευκαιρίες να αμυνθούν. Μεταξύ άλλων, αυτή η αυξημένη ευπάθεια οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές γυναίκες και κορίτσια δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, δεν είναι σε θέση να ενημερωθούν ή να απομονωθούν κοινωνικά.

Οι στόχοι του έργου SURVIVOR είναι να βελτιώσουν την ποιότητα και την πρόσβαση των υπηρεσιών για τους επιζώντες GBV προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και να ενισχύσουν τον προγραμματισμό GBV μέσω διακρατικού διαλόγου και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, πόρων και εργαλείων GBV στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο ιστότοπος Survivor είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο πόρων που αναπτύσσεται από το IRC, Hellas στο πλαίσιο του έργου SURVIVOR, για την παροχή εργαλείων και άλλων πόρων σε πρακτορεία και επαγγελματίες στην Ευρώπη που υποστηρίζουν την ένταξη και την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Οι ενδεικτικοί τομείς θέματος του ιστότοπου περιλαμβάνουν ερμηνεία και πρόσβαση στη γλώσσα, παροχή υπηρεσιών, εμπλοκή και ενσωμάτωση της κοινότητας, οικονομική ενδυνάμωση και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Οι πόροι και τα εργαλεία θα βασίζονται σε τεκμηριωμένες πρακτικές από την Ευρώπη και άλλες χώρες, καθώς και δεκαετίες εμπειρίας που υποστηρίζουν την επανεγκατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ. Η ανάπτυξη των πόρων και οι ευκαιρίες μάθησης θα επικεντρωθούν σε θέματα και ζητήματα που σχετίζονται με πολλαπλά ευρωπαϊκά περιβάλλοντα με έμφαση στα μεταφερόμενα μαθήματα και τις βέλτιστες πρακτικές: https://www.gbvsurvivor.gr/?lang=en.


4) «Το πρόγραμμα EMPOWER REF: Ενδυνάμωση επαγγελματικών και προσφυγικών κοινοτήτων για τον εντοπισμό, τον εντοπισμό, την αντιμετώπιση και την πρόληψη της σεξουαλικής και φύλου βίας στην Ελλάδα»

 Το έργο στοχεύει στη βελτίωση της γνώσης και της κατανόησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της σεξουαλικής και της βίας που βασίζεται στο φύλο στον προσφυγικό πληθυσμό στην Ελλάδα, καθώς και στην αύξηση της ικανότητας των επαγγελματιών και των περιπτωσιολόγων σε στρατόπεδα και του συστήματος στέγασης ESTIA να εντοπίζει, να προσδιορίζει, να αντιμετωπίζει και αποτρέψτε το SGBV.

Η σωματική ή / και η σεξουαλική βία είναι ένα οξύ πρόβλημα στους προσφυγικούς πληθυσμούς, όπου γυναίκες, παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες (LGBTI) εκτίθενται σε αυξημένους κινδύνους βίας λόγω φύλου (ΠΟΥ). 

Το SGBV είναι ένα οριζόντιο ζήτημα ανησυχίας τόσο στα σημεία εισόδου όσο και στα στρατόπεδα προσφύγων αλλά και στο πλαίσιο των «νέων» δομών και συστημάτων αστικής στέγασης κατά τη διάρκεια της υλοποίησης (πρόγραμμα UNHCR και πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης της ΕΚ για την ένταξη και τη στέγαση) που υποστηρίζει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και τις οικογένειές τους για ενοικίαση αστικών καταλυμάτων: https://empowerref.gr/en/home/.


Δ. Η διάσταση του φύλου της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Μάιος-Νοέμβριος 2020)


Σε απευθείας σύνδεση σεμινάριο υψηλού επιπέδου στις 21-10-2020 «Προώθηση της ισότητας των φύλων: Ο ρόλος και η κατάσταση για τους μηχανισμούς ισότητας των φύλων στο πλαίσιο του COVID-19»:

https://www.coe.int/en/web/genderequality/virtual-high-level-panel-discussion-covid19-21october2020.


Οι θεσμικοί μηχανισμοί για την πρόοδο των γυναικών και της ισότητας των φύλων είναι κεντρικοί για την υποστήριξη των δημόσιων πολιτικών στον τομέα αυτό και για τη διασφάλιση της βιώσιμης προόδου. Εδώ και πολλά χρόνια, το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθεί και εφαρμόζει μια διπλή προσέγγιση για την ισότητα των φύλων που περιλαμβάνει, αφενός, συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων και, αφετέρου, μια

Το σεμινάριο θα:

- εξετάσει τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 και το ρόλο των θεσμικών μηχανισμών για τον περιορισμό των αρνητικών συνεπειών αυτής της κρίσης ·

-  εξετάσουμε πολλά υποσχόμενες πρακτικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και από την κοινωνία των πολιτών ·

- παρέχει μια πλατφόρμα για τη συζήτηση λύσεων για την ενίσχυση των θεσμικών μηχανισμών και της ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου:

https://rm.coe.int/programme-seminar-institutional-mechanisms-21-10-2020-1-/16809fe39d


https://eurogender.eige.europa.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια: