... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Αλλαγή στη γονική άδεια για τη γέννηση παιδιού εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας.

 Την αύξηση της άδειας πατρότητας που δίνεται με τη γέννηση του παιδιού εξετάζει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση, με τις σχετικές διατάξεις να μελετώνται από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε μερική προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168 με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας. Επίσης, μελετάται και η καθιέρωση της ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας κατ΄ αναλογίαν με την αντίστοιχη άδεια που προβλέπεται για τις μητέρες.

Συγκεκριμένα,  εξετάζεται αύξηση της άδειας πατρότητας σε 10 ημέρες από δύο ημέρες που ισχύσει σήμερα ενώ για την άδεια προστασίας της πατρότητας αυτή μελετάται να είναι διάρκειας δύο μηνών (οι μητέρες λαμβάνουν άδεια 6 μηνών). Τις σχετικές διατάξεις μελετά η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε μερική προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168 με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας. 

Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί απο την 1η Ιουλίου 2021 ενώ ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023. svg%3E

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει τη σχετική διάταξη αναφέρθηκε προχθές σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Συγκεκριμένα είπε ότι στο εργασιακό νομοσχέδιο, με στόχο την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, θα προβλέπεται επέκταση της υποχρεωτικής άδειας γονέα και στους πατέρες και συγκεκριμένα θα δίνεται δίμηνη άδεια.

Ο κ. Πατέλης δείχνει σταθερά ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων και την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές αυτές πέραν της κοινωνικής σημασίας τους συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι το Γραφείο του Πρωθυπουργού προωθεί τη συγκεκριμένη διάταξη στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Σήμερα η άδεια μητρότητας όταν γεννιέται το παιδί είναι για τη μητέρα 17 εβδομάδες στον ιδιωτικό τομέα και δυο μήνες πριν και τρεις μετά τον τοκετό στο δημόσιο τομέα. Για τον πατέρα είναι μόνο δυο ημέρες. Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού έως 4 μήνες περίπου, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση και ο πατέρας, αν δεν κάνει η μητέρα.

https://www.pagenews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: