... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Δανία Οι γυναίκες σπάνε τη σιωπή

 


Χάρη στο θάρρος μιας τηλεπαρουσιάστριας να μιλήσει για την ανισότητα των φύλων αλλά και την παρενόχληση που έχει δεχτεί στον χώρο της ενημέρωσης, κι άλλες γυναίκες βρήκαν φωνή να καταγγείλουν τα αίσχη που έχουν βιώσει.

Κανείς δεν φαντάζονταν ότι ένα ανοιχτό γράμμα τεσσάρων δημοσιογράφων για την ενδημική σεξουαλική παρενόχληση στη Δανία θα οδηγούσε περισσότερες από 300 γυναίκες, ανάμεσά τους πολιτικούς και εργαζόμενες στο Κοινοβούλιο, να καταγγείλουν επώνυμα πως τα κόμματά τους και το ίδιο το νομοθετικό σώμα της χώρας επί χρόνια είναι σκηνικό αδιανόητων εκδηλώσεων μισογυνίας και έμφυλης βίας: από σεξουαλικό εκβιασμό έως και βιασμούς.

Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τη Δανή πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν να υποσχεθεί την άμεση διερεύνηση αυτών των βαρύτατων κατηγοριών και να ανακοινώσει τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής νομικών που θα αναλάβει την έρευνα. Η Φρεντέρικσεν παραδέχτηκε πως είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί και θέλει άμεση αντιμετώπιση. Αλλά είναι η ίδια που διόρισε ως υπουργό Εξωτερικών έναν πολιτικό που έχει παραδεχτεί πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με μια άγνωστή του 16χρονη, όταν ήταν 34 ετών. Ο Τζέπε Κόφοντ δικαιολόγησε το «λάθος» του -όπως πλέον το χαρακτηρίζει- με μία από τις κλασικές αποστροφές όσων παρενοχλούν ή κακοποιούν: «Ημουν μεθυσμένος και ανόητος».

Μιλώντας στο BBC η Καμίλα Σόε, μία από τις τέσσερις γυναίκες που δημοσίευσαν το σχετικό γράμμα στο «Politiken», εξήγησε πως στόχος τους ήταν να αποδείξουν πως ο σεξισμός και η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν αναπόσπαστο κόμματι της καθημερινότητας, ακόμη και της πολιτικής σκηνής της χώρας».

Το γράμμα στο «Politiken» αποτελεί συνέχεια μιας καμπάνιας που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με τις καταγγελίες που έκανε η τηλεπαρουσιάστρια Σόφι Λίντε. Στη διάρκεια μιας τελετής απονομής βραβείων κωμωδίας η Λίντε τόνισε πόσο χαίρεται που παρουσιάζει την εκδήλωση, «αφού στα 14 χρόνια της ιστορίας της είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα παρουσιάστρια». Κι έπειτα, αφού ανέφερε πως αμείβεται λιγότερο από τον συμπαρουσιαστή της γιατί σαφώς υπάρχουν ανισότητες φύλου στη Δανία, αναφέρθηκε σε ένα επεισόδιο που βίωσε όταν ήταν 18 ετών: τότε που στέλεχος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης DR τής ζήτησε στοματικό σεξ απειλώντας να καταστρέψει την καριέρα της.

Μετά τις αντιδράσεις από αυτή την παρέμβαση τέσσερις γυναίκες δημοσιογράφοι δημοσίευσαν γράμμα στο «Politiken» στηρίζοντας τη Λίντε και σημειώνοντας: «Το έχουμε βιώσει όλες λιγότερο ή περισσότερο στην καριέρα μας: απρεπή σχόλια για την εμφάνιση ή τα ρούχα μας, μηνύματα όλο υπονοούμενο, σωματικό άγγιγμα που ξεπερνά τα όρια έως και εκβιασμούς και βιασμούς… Γινόταν στο παρελθόν. Γίνεται και τώρα».

Την επομένη της δημοσίευσης 1.600 γυναίκες είχαν συνυπογράψει το γράμμα. Και καθημερινά νέες ιστορίες σεξισμού και παρενόχλησης έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Δέκα γυναίκες κατήγγειλαν στελέχη της DR για παρενόχληση: από χυδαίες προτάσεις ως ανεπιθύμητα μασάζ. Αλλες 46 κατήγγειλαν ανάλογες συμπεριφορές στην ταμπλόιντ «Ekstra Bladet». Περισσότερες από 600 φοιτήτριες Ιατρικής υπέγραψαν διαδικτυακή έκκληση καταγγέλλοντας σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις φύλου σε νοσοκομεία και Πανεπιστήμια. Και το κύμα, όπως λένε, μόλις τώρα ξεκινά, απειλώντας να γίνει τσουνάμι.

Παρεμβαίνοντας στην έντονη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει για την παρενόχληση και την κακοποίηση σε μια χώρα η οποία θεωρείται προπύργιο της έμφυλης ισότητας, η πρώην πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η πρώτη γυναίκα αρχηγός κυβέρνησης της Δανίας, αποδόμησε αυτόν τον μύθο: «Επί πολλά χρόνια θεωρήσαμε πως είχαμε κατακτήσει την ισότητα φύλου και λόγω αυτού πιστέψαμε πως ίσως δεν υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση. Αλλά οι αποκαλύψεις αυτών των τελευταίων εβδομάδων είναι ένα σήμα συναγερμού».

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: