... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Το 60% των γυναικών στο ποδόσφαιρο υφίσταται διακρίσεις

 



Οι περισσότερες από τις μισές γυναίκες που έχουν ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, έχουν δεχθεί, λόγω φύλου, έστω και μία μορφή διάκρισης, Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό, καθώς όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα της μελέτης του Women in Football, το 60% έχει υπάρξει δέκτης φυλετικών διακρίσεων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 4.000 γυναίκες, αν και τα 2/3 όσων κατείχαν μία θέση στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου έχουν υποστεί από τρίτους κάποιο είδος διάκρισης, εντούτοις μόλις το 12% έχει μιλήσει για αυτό ή έστω έχει αναφέρει το συμβάν.

Φαίνεται να υπάρχει μια τάση του γυναικείου φύλου να αποφεύγει τις συζητήσεις για τέτοιου είδους περιστατικά, καθώς προτιμάει να τα ξεχνάει, "βάζοντάς τα κάτω από το χαλί".

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΦΣΑΙΝΤ;"

Η πιο συνηθισμένη μορφή διάκρισης στηρίζεται στις προκαταλήψεις που υπάρχουν χρόνια τώρα γύρω από το χώρο αυτό.

Ανέκαθεν το ποδόσφαιρο, χωρίς αμφιβολία, θεωρείτο από τους περισσότερους, ή καλύτερα θεωρείται, ένα ανδροκρατούμενο άθλημα, καθώς η αντίληψη αυτή συνεχίζει να διαιωνίζεται μέχρι και σήμερα. Μπορεί βέβαια, όχι σε τόσο υψηλό ποσοστό, όσο παλαιότερα, αλλά σίγουρα εξακολουθεί να έχει τους "υποστηρικτές της".

Όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή σίγουρα σε μια παρέα, όπου μία γυναίκα έχει ερωτηθεί, συνήθως από άντρα, για το "τι είναι το οφσάιντ;".

Η ερώτηση αυτή αποτυπώνει ακριβώς την προκατάληψη που αναφέραμε παραπάνω, αλλά και μια δυσπιστία, που εκφράζουν οι άντρες συνήθως, απέναντι στις γυναίκες για τις ικανότητες και τις γνώσεις που διαθέτουν στο ποδόσφαιρο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΛΑΚΑ

Όπως επιβεβαίωσε και το 52% των γυναικών, που συμμετείχαν στην έρευνα, ο πιο συνηθισμένος τρόπος που επιλέγει κανείς να τις υποτιμήσει είναι μέσω της πλάκας. Είναι εύκολο να καλύψεις μια αγενή συμπεριφορά πίσω από ένα "πλάκα κάνω". Άλλωστε, "μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες".

Η κατάσταση αυτή αυξάνει τις δυσκολίες στο χώρο εργασίας, με το 82% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι έχει αντιμετωπίσει εμπόδια στο εργασιακό του περιβάλλον. Χρειάζεται χρόνος, ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην Telegraph η πρόεδρος του WiF, Εμπρού Κοκσάλ, προκειμένου να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις που στοχοποιούν το γυναικείο φύλο:

"Είναι πάρα πολλές οι ιστορίες μεροληψίας, ξεπερασμένων αντιλήψεων και πλήρους εκφοβισμού. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες θα ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν καριέρα στον κλάδο του ποδοσφαίρου και εδώ ακριβώς, είναι που το WiF θα συνεχίσει να παίζει μεγάλο ρόλο".

ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Δεν είναι τόσο άσχημα ωστόσο, τα πράγματα. Στα θετικά της έρευνας, έρχεται να προσδεθεί το θετικό κλίμα και η συναδελφική αλληλεγγύη, καθώς οι γυναίκες δήλωσαν ότι έχουν δεχθεί σε ποσοστό 78% υποστήριξη από τους συναδέλφους τους, ενώ το 60% ανέφερε τη στήριξη του εργοδότη του.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα η πρόεδρος, σήμερα αναμένεται το WiF να εγκαινιάσει ένα νέο εταιρικό σύστημα, το οποίο θα στηρίξει τους εργοδότες, για να αποφευχθούν φυλετικές διακρίσεις και αποκλεισμοί σε βάρος των γυναικών.

https://www.sport24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: