... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων παρά την πανδημία στη Βαρσοβία

Διαδήλωση κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων παρά την πανδημία στη Βαρσοβία
Σφιγμένη γροθιά και πλακάτ στο ποδήλατο της διαδηλώτριας στη Βαρσοβία
AP Photo/Czarek Sokolowski

Νομοσχέδιο για την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων κατατίθεται αυτή την Τετάρτη στο κοινοβούλιο της Πολωνίας, προκαλώντας την αντίδραση πολιτών και οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ήδη πολύ περιορισμένο στη χώρα.
Παρά τους περιορισμούς μετακινήσεων στη χώρα λόγω της πανδημίας, πολλές δεκάδες γυναίκες και άντρες, με αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζή, βγήκαν στους δρόμους, παραβιάζοντας την απαγόρευση των συναθροίσεων και έκλεισαν τους δρόμους σε κεντρική συνοικία της Βαρσοβίας για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου.
Μόνες τους, μέσα στα αυτοκίνητά τους οι Πολωνές ζητούν να μην περάσει ο νόμος για τις αμβλώσεις
AP Photo/Czarek Sokolowski

Το νομοσχέδιο, το οποίο συνέταξε ομάδα σφοδρών επικριτών της άμβλωσης, στοχεύει στην απαγόρευση μίας εκ των περιπτώσεων άμβλωσης που επιτρέπονται ακόμη από τον νόμο, εκείνη των σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου.
Επίσης, στην ατζέντα του κοινοβουλίου υπάρχει ακόμη μία πρόταση νόμου, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και προτείνει σε ορισμένες περιπτώσεις κάθειρξη τριών ετών για τους παραβάτες. Οι συντάκτες του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για πλήρη απαγόρευση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αλλά για την αποτροπή της «σεξουαλικοποίησης» των παιδιών.
Θέση για τα δύο αυτά νομοσχέδια πήρε η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η οποία τα επέκρινε με σφοδρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: