... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Η δύναμη της ισότητας των φύλων για την επισιτιστική ασφάλεια - Κλείνοντας ένα άλλο κενό δεδομένων για τα φύλα με ένα νέο ποσοτικό μέτρο


Το χάσμα δεδομένων φύλου παραμένει. Ενώ μελέτες και δείκτες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και την επισιτιστική ανασφάλεια, δεν υπάρχει ποσοτικό μέτρο που να εξετάζει άμεσα την πείνα και την αδυναμία. Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό δεδομένων για τα δύο φύλα και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης 2 (Τελική πείνα) και 5 (Επίτευξη της ισότητας των φύλων), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) και η Gallup Inc, με στατιστικές συνεισφορές από το Food and Agriculture ,o οργανισμός (FAO), συνεργάστηκε για την ανάπτυξη του μέτρου «Ισότητα των Φύλων για την Ασφάλεια των Τροφίμων» (GE4FS).

Με παγκόσμια δυνατότητα εφαρμογής, το μέτρο GE4FS συνδυάζει την κλίμακα εμπειρίας επισιτιστικής ασφάλειας (FIES) και ένα στοιχείο ισότητας των φύλων. Η συνιστώσα της ισότητας των φύλων αποτελείται από 18 ερωτήσεις κυρίως ναι / όχι, που καλύπτουν πέντε διαστάσεις της ενδυνάμωσης: ικανότητα λήψης αποφάσεων, οικονομική αυτάρκεια, ελευθερία από τη βία, αναπαραγωγική ελευθερία και μη αμειβόμενη εργασία. 

Οι πέντε διαστάσεις ενδυνάμωσης επιλέχθηκαν από μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και την εμπειρογνωμοσύνη μιας Τεχνικής Συμβουλευτικής Ομάδας. Χορηγείται μέσω του Gallup World Poll, το μέτρο GE4FS μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε χώρα, σε πληθυσμούς ηλικίας 15 ετών και άνω. Το 2018, το μέτρο GE4FS χορηγήθηκε σε επτά χώρες (Μπαγκλαντές, Μιανμάρ, Νιγηρία, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ζάμπια) και, στη συνέχεια, σε άλλες δέκα χώρες (Καμπότζη, Αίγυπτος, Κένυα, Κιργιστάν, Λεσόθο, Λιβερία, Μοζαμβίκη, Νικαράγουα, Σρι Λάνκα, Βενεζουέλα) το 2019. 

Σε 17 χώρες, ερωτήθηκαν 17.107 άτομα, με περίπου ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών.

The power of gender equality for food security - Closing another gender data gap with a new quantitative measure

Δεν υπάρχουν σχόλια: