... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Φωτεινή Κούβελα: Οξύνεται η βία κατά των γυναικών λόγω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης

Φωτεινή Κούβελα: Οξύνεται η βία κατά των γυναικών λόγω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης

Οικονομική κρίση και προσφυγικό ζήτημα επιδεινώνουν τη θέση της γυναίκας, είτε είναι Ελληνίδα είτε πρόσφυγας. Αυτό μας μεταφέρει η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, η οποία παραχώρησε συνέντευξη στην "Αυγή". Επισκεφθήκαμε τη Φ. Κούβελα στο γραφείο της, όπου μεταξύ άλλων μας έδωσε τον τόνο της πολιτικής της βούλησης, καθώς, από την ώρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, κόσμισε το γραφείο της με δυο πίνακες που αναπαριστούν τα γάντια των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Απόδειξη πως αυτός ο αγώνας θα μείνει στην ιστορία του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος.
Η Φ. Κούβελα τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των γυναικών που υφίστανται βία, ενώ αναφέρθηκε και στη διάκριση που πήρε η χώρα μας από τον ΟΗΕ για τις δομές στήριξης των κακοποιημένων γυναικών. Η αρμόδια γενική γραμματέας άνοιξε τα χαρτιά της για τον προβληματισμό που υπάρχει αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών και μας περιέγραψε την ατζέντα με την οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην 60ή σύνοδο του ΟΗΕ από 14 έως 24 Μαρτίου.
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

* Έχει ενταθεί η βία κατά των γυναικών λόγω οικονομικής κρίσης; Η σχέση αυτή είναι ευθύγραμμη;
Ναι. Δυστυχώς επιδεινώνεται η κατάσταση λόγω της κρίσης. Αλλά σε κάθε περίπτωση η βία κατά των γυναικών έχει να κάνει με τις πατριαρχικές αντιλήψεις. Αυτό εκδηλώνεται με την ψυχολογική και σωματική βία, που μπορεί να φθάσει έως και τον θάνατο. Πρόσφατα, στη χώρα μας, είχαμε δυο τέτοια εγκλήματα από συζύγους κατά των γυναικών τους. Είναι η αντίληψη ότι ο άνδρας πρέπει να ορίζει τη ζωή της γυναίκας.

* Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρ. Ολάντ έδωσε χάρη στη γυναίκα που σκότωσε τον σύζυγό της γιατί κακοποιούσε την ίδια και τα παιδιά τους. Αυτό συνιστά ανατροπή του στερεοτύπου από την πλευρά του κράτους;
Μην ξεχνάμε ότι η αυτή γυναίκα είχε ήδη τιμωρηθεί με φυλάκιση. Απλώς της έδωσε χάρη να μην μείνει κι άλλα χρόνια στην φυλακή. Όμως είναι κάτι καινούργιο! Το βλέπω θετικά. Αυτό που έγινε στη Γαλλία πρέπει να το δούμε κι εμείς εδώ με βάση το ποινικό δίκαιο της χώρας μας. Θα το εξετάσουμε στο πλαίσιο επικύρωσης της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

* Όμως, έχει καθυστερήσει η επικύρωση της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης...
Δεν ξέρω γιατί εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει προχωρήσει. Εκτιμώ ότι δεν προχώρησε γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε περικοπές και πολλά πράγματα καθυστέρησαν αναφορικά με την ισότητα. Εμείς, όμως, έχουμε προχωρήσει στην επεξεργασία. Δεν θέλουμε απλώς να επικυρώσουμε την συνθήκη. Θέλουμε να εναρμονίσουμε το δίκαιο της χώρας μας με βάση όσα περιγράφει η Συνθήκη και γι' αυτό συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Θέλουμε μεταξύ άλλων να περιλαμβάνεται και η τιμωρία του δράστη.

* Οι κλήσεις της γραμμής SOS και η ζήτηση για διαμονή σε ξενώνες φιλοξενίας δείχνουν ένταση της βίας κατά των γυναικών;
Ναι. Ιδίως όταν υπάρχουν διαφημιστικές καμπάνιες, αυξάνεται η ζήτηση για τις υπηρεσίες μέσω της γραμμής SOS των 40 συμβουλευτικών κέντρων και των 21 ξενώνων για τις κακοποιημένες γυναίκες. Γι' αυτό συνεχίζουμε τη λειτουργία αυτών των δομών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για άλλα τρία χρόνια. Με τις 13 Περιφέρειες και τους δήμους συνεργαζόμαστε γι' αυτόν τον σκοπό.

* Οι υπάρχουσες δομές επαρκούν;
Θα έπρεπε να υπάρχουν άλλες τόσες. Δυστυχώς, όμως, επειδή δεν υπάρχουν εθνικοί πόροι και οι πόροι από το ΕΣΠΑ είναι πολύ περιορισμένοι, προσπαθούμε να κάνουμε σωστή διαχείριση αυτών των κονδυλίων. Το κυριότερο ζήτημα είναι να γίνουν οι δομές γνωστές στις γυναίκες που κακοποιούνται. Τώρα εξετάζουμε να εντάξουμε στους ξενώνες φιλοξενίας και τη συμβουλευτική εργασίας για να μπορούν αυτές οι γυναίκες να βρουν δουλειά. Δεν θέλουμε ο ξενώνας φιλοξενίας να έχει ιδρυματική μορφή. Επίσης θέλουμε να στηρίξουμε γυναίκες που βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας, μονογονεϊκές οικογένειες, πρόσφυγες - μετανάστριες. Να πούμε ότι γι' αυτές τις δομές ο ΟΗΕ βράβευσε τη χώρα μας και την επέλεξε ανάμεσα στα καλύτερα παραδείγματα 42 χωρών.

* Στην 60ή σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών, που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο στη Ν. Υόρκη, η ελληνική αντιπροσωπεία με ποια ατζέντα θα πάει;
Εμείς θα αναδείξουμε ότι η λιτότητα τα τελευταία πέντε χρόνια μας πήγε πίσω. Ούτως ή άλλως τα προβλήματα που αφορούν τα ζητήματα των γυναικών είναι κοινά και παγκόσμια. Πρέπει να υπάρχουν πολιτικές που αυτά τα ζητήματα θα τα φέρνουν πάλι στο προσκήνιο. Γιατί και στην Ευρώπη υπάρχει οπισθοχώρηση.

* Υπάρχουν όμως και καλά παραδείγματα...
Για πολλά χρόνια ό,τι συνέβαινε στην Ευρώπη για την Ελλάδα ήταν παράδειγμα και προσπαθούσαμε να το εντάξουμε στις δικές μας πολιτικές. Σήμερα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ακόμη και στη Σουηδία υπάρχουν προβλήματα. Πρόσφατα μας ζήτησαν από τη σουηδική πρεσβεία να κάνουμε μια δεύτερη ημερίδα για θέματα βίας. Αυτό σημαίνει ότι και εκεί το πρόβλημα είναι οξυμμένο. Υπάρχει και η διάσταση του προσφυγικού ζητήματος, όπου παρατηρούμε όξυνση της βίας κατά των γυναικών.

* Η όξυνση της βίας κατά γυναικών προσφύγων συναρτάται με τη συντηρητική στροφή στην Ευρώπη;
Ασφαλώς. Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν αντιφάσεις και πισωγυρίσματα. Από την μια πλευρά βλέπουμε τι γίνεται σε χώρες όπως η δική μας ή η Πορτογαλία και η Ισπανία, όπου αναδεικνύονται αριστερές κυβερνήσεις. Από την άλλη βλέπουμε χώρες όπως η Ουγγαρία, όπου αναβιώνουν ακροδεξιά στοιχεία και ο φασισμός. Με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα, αντί να αναδεικνύονται οι ανθρωπιστικές αξίες, αναβιώνουν οι συντηρητικές πρακτικές. Κι αυτό έχει επιπτώσεις στις γυναίκες, γιατί οι ακροδεξιές αντιλήψεις δεν θεωρούν την γυναίκα ισότιμο μέλος της κοινωνίας.

* Άρα η συζήτηση για την περισσότερη ισότητα ισοδυναμεί με τη συζήτηση για περισσότερη δημοκρατία;
Ουσιαστικά η έλλειψη ισότητας συνιστά έλλειμμα δημοκρατίας και αντικατοπτρίζει την ποιότητα της δημοκρατίας σε κάθε χώρα. Ιδίως λόγω του προσφυγικού ζητήματος στη χώρα μας καταγγέλλονται πολλά. Υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς γυναικών - προσφύγων από τους διακινητές. Υπάρχει και το πρόβλημα με την εξαφάνιση των παιδιών. Άρα η γυναίκα, είτε έχει δουλειά και εισόδημα είτε έχει σπίτι είτε είναι πρόσφυγας, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

* Βλέπω τους δύο πίνακες. Τι έχει μείνει από τον αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών;
Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ίδιες, που είχαν απολυθεί άδικα και εκδικητικά. Έδωσαν τον αγώνα τους και κέρδισαν. Η κοινωνία και η κυβέρνηση της Αριστεράς τις αγκάλιασε. Ο αγώνας αυτών των γυναικών είναι μάθημα ζωής και για άλλες γυναίκες. Ουσιαστικά άνοιξε ο δρόμος και για άλλες γυναίκες να αγωνιστούν. Έτσι, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση. Ναι μεν εμείς είμαστε κυβέρνηση και κάνουμε πολιτικές για τα θέματα των γυναικών, αλλά αυτό που λείπει σήμερα είναι ένα φεμινιστικό κίνημα, που θα βοηθούσε στο να αναδειχθούν ζητήματα ισότητας, να διεκδικηθούν και, στον βαθμό που είναι εφικτό, να επιλυθούν. Κάνουμε προοδευτικά πράγματα. Αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει συνδικαλισμό. Από τη θέση της γενικής γραμματέως θα με βοηθούσε να υπάρχει ένα κίνημα που να διεκδικούσε. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι πρέπει να μπουν μπροστά νέες γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: