... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2024

 


Η εβδομάδα 1-7 Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού», φόρος τιμής στη Διακήρυξη Innocenti της 1ης Αυγούστου 1990 στη Φλωρεντία, όπου εκπρόσωποι Κρατών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF και άλλων οργανώσεων δεσμεύτηκαν για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού (σχετικός σύνδεσμος με το κείμενο της Διακήρυξης, η οποία υιοθετήθηκε εκ νέου από την αναθεωρημένη Διακήρυξη Innocenti 2005:

https://worldbreastfeedingweek.org/2018/wp-content/uploads/2018/07/2005-Innocenti-Declaration.pdf).

Η «Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA)» είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ιδιωτών και οργανισμών για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του μητρικού θηλασμού σε όλο τον κόσμο. Ετησίως, η WABA συντονίζει και οργανώνει την «Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού», ενώ από το 2016 η σχετική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχει εναρμονιστεί με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Η WABA συμβουλεύει τη UNICEF και ως μη κυβερνητική οργάνωση αποτελεί ειδικό σύμβουλο του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ.

Επισημαίνεται ότι η αντίστοιχη «Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού» για την Κύπρο είναι η περίοδος 1-7 Οκτωβρίου και για την Ελλάδα είναι η περίοδος 1-7 Νοεμβρίου.

Το σύνθημα για τη φετινή χρονιά είναι το ακόλουθο: «Εξαλείφοντας το χάσμα: Υποστήριξη όλων υπέρ του μητρικού θηλασμού – Closing the Gap: Breastfeeding Support for All».

H ΠΕΘ2024/#WBW2024 εστιάζει στην επιβίωση, την υγεία και την ευημερία αναδεικνύοντας την ανάγκη βελτίωσης της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού για τη μείωση των ανισοτήτων που υπάρχουν στην κοινωνία μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον μητρικό θηλασμό σε περιόδους έκτακτης ανάγκης και κρίσεων. Το κοινό στο οποίο στοχεύουν (οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κυβερνήσεις, φορείς χάραξης πολιτικής, συστήματα υγείας, χώροι εργασίας, κοινότητες και γονείς) καλείται να εμπλακεί για να μειωθεί και να τελικά να εξαλειφθεί το χάσμα των ανισοτήτων στον τομέα του μητρικού θηλασμού υποστηρίζοντας τον μητρικό θηλασμό για όλο τον πληθυσμό, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες.

Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να λειτουργήσει ως εξισωτικός παράγοντας στην κοινωνία μας και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι όλοι και όλες έχουν πρόσβαση στην υποστήριξη και τις ευκαιρίες του μητρικού θηλασμού. Είναι σημαντικό να μην μένει κανείς/καμία στο περιθώριο, ιδίως οι ευάλωτες μητέρες, οι οποίες μπορεί να χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη για να μειωθούν οι ανισότητες στον θηλασμό.

Σχετικό κατατοπιστικό υλικό για το θέμα έχει αναρτηθεί στους επικαιροποιημένους ιστότοπους των κάτωθι φορέων:

1) WABA: https://worldbreastfeedingweek.org/ (κυρίως στην αγγλική γλώσσα)

2) «Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος», υπεύθυνος φορέας επικοινωνίας σε Ελλάδα και Κύπρο για λογαριασμό της WABA με καταστατική έδρα τη Θεσσαλονίκη: http://www.lllgreece.org/.

Η συγκεκριμένη εμπεριστατωμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γ.Γ.Ι.Α.Δ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Υγεία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

https://isotita.gr/pagkosmia-evdomada-mitrikou-thilasmou-2024/

Δεν υπάρχουν σχόλια: