... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Μια εικόνα, 294 λέξεις

eikona2

Η Atena Farghadani, μια 28χρονη Ιρανή σκιτσογράφος και πολιτική ακτιβίστρια, πριν από λίγους μήνες καταδικάστηκε σε δωδεκαετή φυλάκιση γιατί τόλμησε να σχεδιάσει μέλη του κοινοβουλίου της χώρας της ως πιθήκους και τράγους και να ανεβάσει το έργο της στο facebook. Επεδίωκε να καυτηριάσει την επιβολή αυστηρών περιορισμών στα δικαιώματα των γυναικών ως προς τον έλεγχο της εγκυμοσύνης τους. Πριν από αυτήν την ποινή, είχε φυλακιστεί ξανά για τρεις μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια.
eikona1

Οταν ελευθερώθηκε, διέδωσε μέσω του διαδικτύου τις εμπειρίες της από τη φυλακή και έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του Ιράν, χωρίς να πάρει καμιά απάντηση. Το θάρρος της ενόχλησε το καθεστώς που την ξανασυνέλαβε. Μέχρι τώρα έχει προχωρήσει σε μακρά απεργία πείνας ενώ υπέστη στη φυλακή καρδιακή προσβολή. Η υγεία της είναι επιβαρημένη και η παραμονή της στη φυλακή μπορεί να αποβεί μοιραία. Ενα μεγάλο κύμα συμπαράστασης έχει ξεσπάσει διεθνώς με αίτημα την απελευθέρωσή της αλλά, δυστυχώς, η ανθρώπινη βλακεία παραμονεύει παντού.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας Not A Crime που τάσσεται υπέρ της ελευθερίας στην καλλιτεχνική έκφραση, η Νοτιοαφρικανή street artist Faith47 δημιούργησε μια τεράστια τοιχογραφία στο Brooklyn της Νέας Υόρκης που απεικόνιζε τη Farghadani χωρίς στόμα. Κάποιοι ρατσιστές ενοχλήθηκαν γιατί θεώρησαν ότι το έργο προπαγανδίζει τις μαντίλες, άρα, με μια ηλίθια και αστήρικτη συνεπαγωγή, και τους ισλαμιστές τρομοκράτες, και απαίτησαν να κατέβει. Μάλιστα οι βανδαλισμοί -με κόκκινη μπογιά- ήταν επανειλημμένοι. Αλλοι μουσουλμάνοι γείτονες, βλέποντας την κόκκινη μπογιά πάνω στο έργο, ένιωσαν να απειλούνται. Και ζήτησαν και αυτοί την απομάκρυνσή του.
Μέσα σ’ αυτό το παρανοϊκό κλίμα απέναντι σε ένα έργο τέχνης που επιθυμεί να αφυπνίσει συνειδήσεις, η τοιχογραφία σε λίγες μέρες θα σβηστεί, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Και μαζί της μπορεί να σβήσει και μια νέα γυναίκα σε μια φυλακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: