Η διαμάχη είναι πολύ παλιά, αλλά τώρα παίρνει διαστάσεις ανοιχτής αντιπαράθεσης, καθώς τον ερχόμενο μήνα, στη Συνάντηση του Διεθνούς Συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας στο Δουβλίνο, εκπρόσωποι της οργάνωσης από όλο τον κόσμο θα κληθούν να ψηφίσουν πρόταση για αναγνώριση της πορνείας ως ανθρώπινου δικαιώματος και για την πλήρη αποποινικοποίησή της.
Το επιχείρημα είναι πως η πορνεία πρέπει να διαχωριστεί από το trafficking, αφού είναι υπόθεση ελεύθερης επιλογής. Το κείμενο υποστηρίζει πως το συναινετικό σεξ ανάμεσα σε ενήλικες, εφόσον δεν περιέχει εξαναγκασμό, εξαπάτηση, απειλές ή βία, πρέπει να προστατεύεται από κρατικές παρεμβάσεις. Και θεωρώντας πως η εργασία στη βιομηχανία του σεξ συνάδει με την αρχή της ισότητας φύλου και των μη διακρίσεων, υποστηρίζει ότι μόνο η πλήρης αποποινικοποίησή της μπορεί να προστατέψει τις και τους εργαζόμενους σε αυτήν.
Ο εξαναγκασμός
Ο αντίλογος γυναικείων οργανώσεων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατυπωμένος εδώ και χρόνια, είναι πως αυτός ο ορισμός περί επιλογής και συναίνεσης αγνοεί τις αδυσώπητες οικονομικές ανάγκες ή τον ωμό εξαναγκασμό που βιώνει η πλειονότητα όσων ασκούν την πορνεία.
Η Αμνηστία θεωρεί ότι αυτές οι συνθήκες δεν καθιστούν «με αναπότρεπτο τρόπο τα άτομα ανίκανα να ασκήσουν προσωπικές επιλογές», αλλά αυτό το «αναπότρεπτο» παραβλέπει την πραγματικότητα, επισημαίνει στην Guardian η Τζέσικα Νιούγουερθ, πρώην σύμβουλος στο αμερικανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και συνιδρύτρια της οργάνωσης «Ισότητα Τώρα». «Οταν προσωπικό του ΟΗΕ προσφέρει φαγητό έναντι σεξ σε λιμασμένες γυναίκες, μπορείς να μιλάς “τεχνικά” για συναινετικό σεξ, αλλά δεν μπορείς να επικαλείσαι καμία ελεύθερη βούληση. Είναι σεξ επιβίωσης. Δεν υπάρχει επιλογή όταν απουσιάζει η ελευθερία να επιλέξεις κάτι διαφορετικό», δηλώνει. Ενώ η Συμμαχία κατά της Διακίνησης Γυναικών (CATW) προσθέτει: «Aυτή η θέση δεν στηρίζει τις γυναίκες που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώνονται για να κάνουν σεξ, αλλά νομιμοποιεί νταβατζήδες, μπορντέλα, αγοραστές του σεξ. Αυτοί έχουν όλες τις επιλογές του κόσμου και αποτελούν τους πυλώνες μιας παγκόσμιας βιομηχανίας με τζίρο άνω των 99 δισ. δολαρίων τον χρόνο».
«Η αποποινικοποίηση κρατά προαγωγούς, ιδιοκτήτες πορνείων και διακινητές σκλάβων του σεξ ελεύθερους και πλούσιους. Η δε ποινικοποίηση στέλνει τις πόρνες στη φυλακή. Αποτελεσματικός είναι ένας τρίτος δρόμος», λέει η παλαίμαχη Αμερικανίδα φεμινίστρια Γκλόρια Στάινεμ, προτείνοντας το σκανδιναβικό μοντέλο που, αντί να διώκει όσες ασκούν την πορνεία, τιμωρεί τους πελάτες.
Ηδη στο change.org συγκεντρώνονται υπογραφές για να μην υιοθετηθεί αυτή η νέα πολιτική από τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ στην αρένα της αντιπαράθεσης, εκτός από γυναικείες οργανώσεις, έκαναν δυναμική εμφάνιση και αστέρια του Χόλιγουντ. Η Εμιλι Μπλαντ, η Λένα Ντάνχαμ, η Αν Χάθαγουεϊ, η Αντζελα Μπάσετ, η Κέιτ Γουίνσλετ, η Μέριλ Στριπ, η Εμα Τόμσον, ανάμεσα σε δεκάδες διασημότητες, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την προτεινόμενη πολιτική της Διεθνούς Αμνηστίας, έχοντας συνυπογράψει την έκκληση να την αποσύρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου