... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Διαθέσιμη δωρεάν, σε ηλεκτρονική μορφή, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα η έκδοση "Μητρότητα και Εργασία: Οδηγός δικαιωμάτων"


Μία από τις πλέον συνηθισμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων γυναικών (και) στην Ελλάδα, αφορούν τη μητρότητα. Αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι, πολλές από τις προαναφερθείσες αναφορές που συγκέντρωσε ο Συνήγορος του Πολίτη το 2018, αφορούσαν απόλυση εγκύων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ή επιδείνωση των όρων/συνθηκών εργασίας τους έπειτα από την επιστροφή τους στην εργασία μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (Λυκοβαρδή, 2019:11). Δεν λείπουν, βέβαια, ποτέ αναφορές και καταγγελίες για ανάλογα περιστατικά από και μέσω άλλων φορέων εργατικού/συνδικαλιστικού χαρακτήρα. 

Κύριος στόχος του οδηγού είναι να ενδυναμώσει και να εφοδιάσει τις γυναίκες, εργαζόμενες ή μη, με έγκυρη γνώση αλλά και χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες, ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν με τον πλέον κατάλληλο, αποτελεσματικό και ουσιαστικό τρόπο απέναντι σε κάθε παραβίαση ή προσπάθεια παραβίασης δικαιωμάτων τους λόγω μητρότητας στον εργασιακό τομέα, απευθυνόμενες στους αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες κατά περίπτωση. Η κριτική επισκόπηση και αξιολόγηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου δεν αποτελεί στόχο της παρούσας έκδοσης. 

Ακόμα, επιδιώκεται ο παρών οδηγός να αποτελέσει ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό και ενημερωτικό εργαλείο και για κάθε επαγγελματία και στέλεχος φορέα που παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες - συμβουλευτικές, ψυχολογικές, νομικές, συνοδευτικές - (και) σε γυναίκες για εργασιακά θέματα, αλλά και για στελέχη τμημάτων ανθρώπινου δυναμικού και εργοδότες-τριες, οι οποίοι-ες επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους σχετικά με το ζήτημα, με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος και την ορθή εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.(από την εισαγωγή του οδηγού)

Διαθέσιμη δωρεάν, σε ηλεκτρονική μορφή, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα η έκδοση "Μητρότητα και Εργασία: Οδηγός δικαιωμάτων"
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου «DIONE» (REC, 2014-2020). Συντονιστής έργου: EEO Group.

Διαβάστε την έκδοση στα ελληνικά εδώ στα αγγλικά εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: