... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ


Δράσεις Δικτύωσης,Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης/


 • 04/09/2018:Δελτίο Τύπου-Δωρεάν παροχή εργασιακής στήριξης σε γυναίκες

Θήβα  04/09/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παροχή δωρεάν Εργασιακής στήριξης και πληροφόρησης ,της ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» πράξη με τίτλο: «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων», με MIS:5000935.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων , συνεχίζοντας τη λειτουργία του ,με την ένταξη της Πράξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014 – 2020»έχει  διευρύνει  τις παροχές του , μέσω της  υπηρεσίας  της εργασιακής στήριξης και πληροφόρησης, σε γυναίκες του γενικού πληθυσμού, στοχεύοντας στην εργασιακή κατάρτιση και την προώθηση στην απασχόληση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μεν γυναίκες καλούνται να βελτιώσουν την εσωτερική τους οργάνωση, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν την ικανότητα συμμετοχής τους στο εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι, ενώ αντίστοιχα ο/η σύμβουλος καλείται να λειτουργήσει ανάλογα με τα όρια της συμβουλευόμενης, αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η συμβουλευόμενη στον τομέα της εργασίας, καθώς λαμβάνονται υπόψη και οι εξωτερικοί παράγοντες που επιδρούν στον εργασιακό / επαγγελματικό σχεδιασμό.

Κοινός σκοπός αυτής της συνεργασίας των δύο μερών είναι η στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών, καθώς και η αύξηση της αυτό-αποτελεσματικότητας και αυτενέργειάς τους, ώστε τελικά οι ίδιες  να διεκδικήσουν υπό καλύτερους όρους την κατάκτηση των εργασιακών / επαγγελματικών τους στόχων.

Το μοντέλο αυτό εργασιακής συμβουλευτικής ,περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα:
 • πληροφόρηση σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και ευκαιριών απασχόλησης
 • συμβουλευτική με χρήση συγκεκριμένων τεχνικών και εργαλείων
 • συμβουλευτική για αυτό-απασχόληση και δημιουργία επιχείρησης
 • παρακολούθηση της πορείας των συμβουλευόμενων γυναικών.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων  εντάσσεται στο  δίκτυο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φυλών  με 40 Συμβουλευτικά Κέντρα , 21 Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.
Προσφέρει σε γυναίκες ,που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας  αλλά και σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μετανάστριες, αιτούσες άσυλο, γυναίκες με αναπηρία, μονογονείς κ.α) υπηρεσίες :
·         Ψυχοκοινωνικής στήριξης,
·         Νομικής συμβουλευτικής και στήριξης
·         Παροχής νομικής βοήθειας- σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Θήβας και το ΚΕΘΙ(Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας)
·         Εργασιακής συμβουλευτικής.
·         Παραπομπών ή συνοδείας  σε φορείς και υπηρεσίες
·         Ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ισότητας των φύλων δικαιωμάτων, βίας
Για προγραμματισμό συναντήσεων  ή για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 08:00 πμ. έως 15:00 μ.μ. .
Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων
Βίας Δήμου Θηβαίων
Τηλ: 2262089576/ 2262089574
                   Όλες οι  υπηρεσίες    παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ


                            και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου


 • 14/06/2018:Ανακοίνωση -Παροχή
  Δωρεάν νομικής βοήθειας σε γυναίκες -συμβουλευόμενες του Κέντρου


 • 25/05/2018 : Δελτίο Τύπου -Απολογισμός Υποστήριξης Θεματικής Εβδομάδας Γυμνασίων   • 21/05/2018: Δελτίο Τύπου- 5 Χρόνια λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων • 23/05/2018: Υποστήριξη της θεματικής εβδομάδας στο Πινδάρειο(2ο) γυμνάσιο Θήβας από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θήβας

school-photo

Ενημέρωση
Στο Πινδάρειο (2ο ) γυμνάσιο Θήβας , για την υποστήριξη της ενότητας " Έμφυλες Ταυτότητες " της θεματικής εβδομάδας των γυμνασίων, που θέσπισε από πέρσυ το Υπουργείο Παιδείας ,βρέθηκαν  την Τετάρτη 23 Μαίου 2018 ,τα στελέχη του Κέντρου Μαρία Μελετίου - Νομικός και Χαρούλα Κυριακάκη - Κοινωνιολόγος.
Στην  συνάντηση , αναλύθηκαν οι έννοιες του βιολογικού και του κοινωνικού φύλου, των στερεοτύπων και πως αυτά οδηγούν στην καταπάτηση ανθρωπίνων  δικαιωμάτων , στην έμφυλη βία και στην κακοποίηση στις σχέσεις.
Οι 180 μαθητες/ τριες και των τριών τάξεων του γυμνασίου , μέσω των βιωματικών ασκήσεων , συμμετείχαν με ενδιαφέρον στην συζήτηση που έγινε ,ενώ ενημερώθηκαν και για τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που υπάρχουν και μπορούν να απευθύνονται έφηβοι και παιδιά , αν  δεν μπορούν να διαχειριστούν κάποιο πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίζουν .
Η ενημερωτική αυτή δράση , συγκαταλέγεται στις ευρύτερες δράσεις ενημερωτικού και εκπαιδευτικού σκοπού που υλοποιεί το Κέντρο και  ήταν η τελευταία προγραμματισμένη για εφέτος, με την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα .

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού


 • 10 Μαΐου 2018 :Ενημερωτική Δράση στο γυμνάσιο Ασωπίας,Δήμου Τανάγρας από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δήμου ΘηβαίωνΕνημέρωση

Το γυμνάσιο-με λυκειακές τάξεις της  Ασωπίας -του Δήμου Τανάγρας επισκέφτηκε  το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων, πραγματοποιώντας   άλλη μια ενημερωτική δράση, την Πέμπτη  10 Μαΐου 2018, στους μαθητές/-τριες των τριών τάξεων  του Γυμνασίου  .

Η  ενημέρωση  ,που αφορούσε   τις έννοιες  της Ταυτότητας του Φύλου (Βιολογικό -κοινωνικό Φύλο)  , τα στερεότυπα και την βία, πραγματοποιήθηκε από την  κοινωνιολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων, Χαρούλα Κυριακάκη και τη νομικό του Κέντρου, Μαρία Μελετίου.

Η δράση ευαισθητοποίησης ,πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της διεύθυνσης του σχολείου και με αφορμή την θεματική εβδομάδα των γυμνασίων , που θεσπίστηκε πέρσι από το υπουργείο παιδείας και συγκαταλέγεται στις γενικότερες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Κέντρου με την μαθητική κοινότητα.

Ευχαριστούμε  την  Διεύθυνση   του σχολείου,τόσο για την πρόσκληση , όσο και την φιλοξενία.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου

Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων
Κύπρου 3, 32200 ,Θήβα
Τηλ: 2262089576/ 2262089574


 • 09/05/2018:Ενημερωτική δράση ευαισθητοποίησης στο Γυμνάσιο της Αντίκυρας απο το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών  Δήμου Θηβαίων

 • Συνεχίζοντας της ενημερώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή την θεματική εβδομάδα στα γυμνάσια 
  το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων με την  κοινωνιολόγο  Χαρούλα Κυριακάκη, μετά από  πρόσκληση της διεύθυνσης  του σχολείου, πραγματοποίησε  άλλη μια ενημερωτική δράση, την Δευτέρα 07 Μαίου 2018, στους μαθητές/-τριες  των τριών τάξεων του  γυμνασίου  της  Αντίκυρας ,της περιφέρειας Βοιωτίας.

  Η συζήτηση έγινε σε θέματα που αφορούσαν τα στερεότυπα του φύλου, την διαφορετικότητα και την βία ενώ  οι βιωματικές ασκήσεις ήταν το κίνητρο να γίνει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ,τόσο με τους/τις εκπαιδευτικούς όσο και με τους μαθητές /τριες. 
  Ευχαριστούμε τόσο  την  Διεύθυνση όσο και τους/τις  εκπαιδευτικούς   του σχολείου, για την πρόσκληση , και την συνεργασία.

  Με εκτίμηση ,
  τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου,

  Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων
  Κύπρου 3, 32200 ,Θήβα
  Τηλ: 2262089576/ 2262089574
 • 07/05/2018:δράση ευαισθητοποίησης στους μαθητές/-τριες του Γυμνασίου του  3ου Γυμνασίου Θήβας  .Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων, πραγματοποίησε  άλλη μια ενημερωτική δράση, την Δευτέρα 07 Μαίου 2018, στους μαθητές/-τριες του Γυμνασίου των τριών τάξεων του 3ου Γυμνασίου Θήβας  .
Στο πλαίσιο της συνάντησης   αυτής, οι μαθητές/-τριες ενημερώθηκαν για τις έννοιες  της Ταυτότητας του Φύλου (Βιολογικό -κοινωνικό Φύλο)  , τα στερεότυπα και την βία, από την  κοινωνιολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων, Κυριακάκη Χαρούλα και τη νομικό του Κέντρου Μαρία Μελετίου
Η ενημέρωση αυτή ,πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της διεύθυνσης του σχολείου και με αφορμή την θεματική εβδομάδα των γυμνασίων , που θεσπίστηκε πέρσι από το υπουργείο παιδείας και συγκαταλέγεται στις γενικότερες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Κέντρου με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ευχαριστούμε  την  Διευθύντρια  του σχολείου,τόσο για την πρόσκληση , όσο και την φιλοξενία.

Με εκτίμηση τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου.

Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων
Κύπρου 3, 32200 ,Θήβα
Τηλ: 2262089576/ 2262089574

 
 • 30/04/2018 :Ενημερώσεις στα γυμνάσια ,στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας, απο τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων (Γυμνάσιο ΤΚ Καπαρέλλι)
Ενημέρωση
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων, πραγματοποίησε  άλλη μια ενημερωτική δράση, την Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, στους μαθητές/-τριες του Γυμνασίου των τριών τάξεων του Γυμνασίου της Τοπικής Κοινότητας Καπαρελλίου του Δήμου Θηβαίων.
Στο πλαίσιο της συνάντησης   αυτής, οι μαθητές/-τριες ενημερώθηκαν για τις έννοιες  της Ταυτότητας του Φύλου (Βιολογικό -κοινωνικό Φύλο)  , τα στερεότυπα και την βία, από την  κοινωνιολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων, Κυριακάκη Χαρούλα. 
Η ενημέρωση αυτή ,πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της διεύθυνσης του σχολείου και με αφορμή την θεματική εβδομάδα των γυμνασίων , που θεσπίστηκε πέρσι από το υπουργείο παιδείας και συγκαταλέγεται στις γενικότερες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Κέντρου με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Ευχαριστούμε  τον Διευθυντή του σχολείου,τόσο για την πρόσκληση , όσο και την φιλοξενία.
Με εκτίμηση τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου.

Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων
Κύπρου 3, 32200 ,Θήβα
Τηλ: 2262089576/ 2262089574
  

 • 26/03/2018 :Ενημερώσεις στα γυμνάσια ,στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας, απο τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων (5ο γυμνάσιο)Με αφορμή και  την φετινή θεματική εβδομάδα των γυμνασίων  και κατόπιν πρόσκλησης της διεύθυνσης του 5ου γυμνάσιου Θήβας ,η κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων, Χαρουλα Κυριακάκη είχε την ευκαιρία  την Δευτέρα 26/03/2018, να παρουσιάσει και να αναλύσει  σε 160 μαθητές/ τριες  όλων των τάξεων του γυμνασίου, τις έννοιες της διαφορετικότητας, της ταυτότητας φύλου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Μέσω των  βιωματικών ασκήσεων , οι μαθητές/τριες κατανόησαν καλύτερα τις  έννοιες και τους ορισμούς και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα του φύλου, την διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η συγκεκριμένη ενημέρωση , καθώς και οι άλλες που θα ακολουθήσουν στα  γυμνάσια , συγκαταλέγονται στις δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης του  Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων βίας Δήμου Θηβαίων προς  ομάδες πληθυσμού, πάνω σε θέματα Ισότητας και στερεοτύπων  των Φύλων ,ανθρωπίνων δικαιωμάτων  κλπ στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση και πρόληψη σε θέματα βίας.

 • 08/03/2018 :  Θεματική Περιήγηση "Ταξιδεύοντας στον κόσμο των Γυναικών. Η θέση της Γυναίκας από την Αρχαιότητα έως τη Νεώτερη εποχή" στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Δικαιωμάτων των Γυναικών

 Πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά  η Θεματική Περιήγηση "Ταξιδεύοντας στον κόσμο των Γυναικών. Η θέση της Γυναίκας από την Αρχαιότητα έως τη Νεώτερη εποχή" με αφορμή την  παγκόσμια ημέρα της γυναίκας,8 Μαρτίου που συνδιοργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Θηβαίων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.
 Από τη εποχή του Λίθου  και τη μητριαρχική κοινωνία , στη Μυκηναϊκή εποχή και  αργότερα , στην κλασσική ,την Βυζαντινή και  την Χριστιανική περίοδο, το ταξίδι στον κόσμο των γυναικών ήταν εξαιρετικό.
Από την πρώτη γυναικεία κινητοποίηση του 1857 των εργατριών υφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδίκησαν, δεχόμενες έντονη αστυνομική βία, βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών, έως το 1909 που καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο δρόμος μακρύς και γεμάτος προκατάληψη, εμπόδια, αμφισβήτηση και συνεχή αγώνες .
Ευχαριστούμε πολύ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών για την ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο της δράσης , την εξαιρετική ,για ακόμη μία φορά υπάλληλο-αρχαιολόγο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και της ΕΑΒ  Εύη Τσότα για την περιήγηση, όλες τις συμμετέχουσες (πλειοψηφία συναδέλφισσες-εργαζόμενες στον Δήμο Θηβαίων) που τίμησαν την σημασία της ημέρας με την δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Θηβαίων καθώς και την δημοτική αρχή που έδωσε λόγω της ημέρας, άδεια στις γυναίκες εργαζόμενες  αναγνωρίζοντας και τιμώντας τους αγώνες τους.


Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών 
Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων
 •  04/3/2018 :Θεματική Περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών απο το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων Για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας


Μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών 
(στολίδι για την πόλη της Θήβας )
και με την εξαιρετική περιήγηση της αρχαιολόγου -υπαλλήλου της Εφορείας αρχαιοτήτων 
Βοιωτίας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών Έυης Τσώτα 
 οι συμμετέχουσες /ες της θεματικής περιήγησης ,
με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, είχαν την ευκαιρία να 
ταξιδέψουν σε αλλοτινές περιόδους, να μάθουν για τα δικαιώματα ,τις συνήθειες και την 
καθημερινότητα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών και να ανακαλύψουν 
κοινά γνωρίσματα του παρελθόντος με το Σήμερα!!
Ευχαριστούμε πολύ την Εύη Τσώτα,που με μεγάλη ευχαρίστηση δέχτηκε να υλοποιήσει την
 περιήγηση αυτή καθώς επίσης και όλες/ους τους συμμετέχοντες/ ουσσες που πέρασαν το 
πρώτο ανοιξιάτικο κυριακάτικο πρωινό μαζί μας.

Η ίδια θεματική περιήγηση θα επαναληφθεί την Πέμπτη 8 Μαρτίου, 
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.
ekdilosi mousio giorti ginekas4

ekdilosi mousio giorti ginekas3


ekdilosi mousio giorti ginekas2
 • 27/11/2017:Ραδιοφωνική συνέντευξη στον Σείριο Fm της κοινωνιολόγου του Συμβουλευτικού  Κέντρου  Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων 

                        Στοιχεία για την κακοποίηση γυναικών στη Βοιωτία
Στοιχεία για την κακοποίηση των γυναικών, στην Περιφέρεια Στερεάς,  παρουσιάστηκαν σε ενημερωτική  ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου) που διοργάνωσε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα οποία ανέφερε, σε συνέντευξη της στο ΣΕΙΡΙΟ fm,  η υπεύθυνη κοινωνιολόγος του Κέντρου Χαρούλα Κυριακάκη, 815  γυναίκες , έχουν προστρέξει στις αντίστοιχες δομές όλης της Περιφέρειας Στερεάς, οι 150 στο Κέντρο της Θήβας. 
Η κ. Κυριακάκη κάλεσε τις γυναίκες θύματα κακοποίησης να μην φοβούνται να καταγγέλλουν τα περιστατικά και να απευθύνονται στο Κέντρο για συμβουλευτική και στήριξη.  
Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας λειτουργεί στη Θήβα 4,5 χρόνια.
Στην ημερίδα, υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις από εμπλεκόμενους φορείς.
Για τον τρόπο που διαχειρίζεται η Εισαγγελία τα περιστατικά βίας τόσο για τα θύματα όσο και για τους θύτες, έγινε πλήρης ανάλυση από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θήβας  Αλεξάνδρα Μουσούρη, η οποία βάσει της εμπειρίας της ανέλυσε τα περιστατικά που έχει διαχειριστεί και παρότρυνε τα θύματα να μην φοβούνται να καταγγέλλουν το γεγονός.
Ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θήβας Γιώργος Δημόπουλος, ανέφερε το ρόλο των Αστυνομικών Αρχών στη διαχείριση των περιστατικών ΔΙΑΣ και τόνισε τι μπορεί να κάνει ένα θύμα (αναφορά και καταγγελία) φτάνοντας στις Αστυνομικές Αρχές.
Ενώ, το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας και Συμπαραστάτρια του Δημότη στο Δήμο Θηβαίων Μαρία Ματάλα ανέφερε το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σε σχέση με την τιμωρία του θύτη και την προστασία του θύματος.
Η Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων  Χαρούλα Κυριακάκη, παρουσίασε τις ενταγμένες στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» δομές του Δικτύου Καταπολέμησης της Βίας Κατά των Γυναικών που δραστηριοποιούνται στη Περιφέρεια Στερεάς, με στατιστικά στοιχεία των περιστατικών που έχουν δεχθεί.
Οι δομές που αναφέρθηκαν είναι το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χαλκιδαίων, Λαμιέων, Θηβαίων καθώς και ο Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Λαμιέων, για τον οποίο μίλησε αναλυτικά η Ψυχολόγος του  Ιωάννα Σκυλίτση.
Για την καμπάνια της ΧΕΝ Ελλάδος, που αφορά στην συλλογή υπογραφών και την  ευαισθητοποίηση των πολιτών για την σημασία της Επικύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μίλησε η Πρόεδρος της ΧΕΝ Θήβας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΧΕΝ Ελλάδος και ταμίας της Ευρωπαϊκής ΧΕΝ  Ιωάννα Τούσσα.
Ο Δήμαρχος της Θήβας Σπύρος Νικολάου στον χαιρετισμό του συνεχάρη τα στελέχη του Κέντρου και τις ομιλήτριες/ομιλητές για τη συμμετοχή τους και τόνισε ότι ο σκοπός της ημερίδας είναι η ανάληψη δράσης για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.
 • 25/11/2017: Δελτία Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών


 • 23/11/2017:Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων στηνTupperware Ελλάδος-εργοστάσιο Θήβας 
Την Πέμπτη 23/11/2017 και μετά από πρόσκληση της εταιρείας
, η κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων Χαρούλα Κυριακάκη επισκέφθηκε την Tupperware  Ελλάδος, εργοστάσιο Θήβας προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζομένους τόσο για  την Βία Κατά των Γυναικών όσο και  για το Δίκτυο των Δομών Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας ,καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας τους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών(25 ΝΟΕ).

Σήμερα το εργοστάσιο της Θήβας είναι ένα από τα 4 στην Ευρώπη και με τις υπερσύγχρονες μηχανές του αλλά και το άρτια εξειδικευμένο του προσωπικό που αριθμεί 189 άτομα, παράγει τα ποιοτικά προϊόντα, που χρησιμοποιούμε  όλοι μας καθημερινώς, τα  γνωστά  σε όλους/ες  πλαστικά  δοχεία  Tupperware.

 Η Tupperware παρουσιάζει το 1948 έναν εντελώς νέο τρόπο προσέγγισης του καταναλωτή με κατ΄ οίκον επιδείξεις , κάτι που ανέλαβαν κυρίως γυναίκες, που ο ρόλος τους στην κοινωνία περιοριζόταν στα στενά πλαίσια της οικίας και της οικογένειας τους και που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.
( www.tupperware.gr)

Στο πλαίσιο της δικτύωσης και της επικοινωνίας του Συμβουλευτικού Κέντρου  με τους/τις υπευθύνους/ες του προσωπικού προγραμματίστηκαν μελλοντικές επαφές και συνεργασίες που θα αφορούν κυρίως στην γυναικεία απασχόληση .

Ευχαριστούμε πολύ την Διεύθυνση του Προσωπικού της  Tupperware Ελλάδος,εργοστάσιο Θήβας, για την Πρόσκληση και την φιλοξενία προκειμένου να υλοποιηθεί η ενημέρωση , η οποία συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις δικτύωσης ,ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» πράξης με τίτλο: «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων»


Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων βίας Δήμου Θηβαίων
Κύπρου 3, Δημαρχείο,
Τκ 32 200,Θήβα
Τηλ:2262089574,2262089576


Νίκος Παππάς, Υπεύθυνος Μισθοδοσίας
 • 22/11/2017:Διοργάνωση Ημερίδας: "Ενδοοικογενειακή Βία:Η αντιμετώπισή της απο τους αρμόδιους φορείς"


Με την συμμετοχή  όλων των προσκεκλημένων φορέων ,πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων
 "Ενδοοικογενειακή Βία:Η διαχείριση του φαινομένου απο τους αρμόδιους φορείς" , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών (25 ΝΟΕ).

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλους τους φορείς που συμμετείχαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους. Πιο συγκεκριμένα:

 • την Αντιπερειφερειάρχη Βοιωτίας και αντιπρόεδρο της ΠΕΠΙΣ Στερεάς Ελλάδας,Κα Φάνη Παπαθωμά
 • την Κα Ελένη Σταματίου , εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων
 • τον Κο Δημοσθένη Χορταργιά , προϊστάμενο Μονάδας Β2 της Ειδικής Υπηρεσίας  Διαχείρισης της Περιφέρειας Στερεάς
 • την Κα Αλεξάνδρα Μουσούρη , Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θήβας
 • τον Κο Δημόπουλο Γιώργο, Υποδιοικητή του Α.Τ. Θήβας
 • την Κα Μαρία Ματάλα ,μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας και Συμπαραστάτρια του Δημότη στον Δήμο Θηβαίων
 • την Κα Ιωάννα Τούσσα, Πρόεδρο της ΧΕΝ Θήβας,μέλος του ΔΣ της ΧΕΝ Ελλάδος και ταμία της Ευρωπαϊκής ΧΕΝ
 • την Κα. Ιωάννα Σκυλίτση συνάδελφο ψυχολόγο ,στον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Λαμιέων  

Κυρίως όμως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους παρακολούθησαν την ημερίδα.

Ευχαριστούμε........

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων* Θα ακολουθήσει  δελτίο τύπου

                                            

                                            

                                          
                                               Με την Ιωάννα Σκυλίτση ,ψυχολόγο του Ξενώνα Φιλοξενίας Δήμου Λαμιέων

Ο δήμαρχος Θηβαίων, Κος Σπύρος Νικολάου,η Αντιπερειφερειάρχης ΠΕ Βοιωτίας Κα Φανή Παπαθωμά, η Κα Κουφιώτη Μαρία, εκπρόσωπος της ΓΓΙΦ στην ΠΕΠΙΣ Στερεάς Ελλάδας, η Κα Ελένη Σταματίου, Εκπρόσωπος της ΓΓΙΦ
                                                                   Ο Δήμαρχος Θηβαίων Κος Σπύρος Νικολάου

Η αντιπερειφερειάρχης ΠΕ Βοιωτίας και Αντιπρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Στερεάς Ελλάδας Κα Φανή Παπαθωμά

Ο προϊστάμενος Μονάδας Β2 της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
 Κο Δημοσθένη Χορταργιά


Η εκπρόσωπος της ΓΓΙΦ κα Ελένη Σταματίου

                                        
                                       Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θήβας Κα Αλεξάνδρα Μουσούρη


                                                
                                          Ο υποδιοικητής του ΑΤ Θήβας, κος Δημόπουλος Γιώργος

Η Κα Μαρία Ματάλα, δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. Θήβας και Συμπαραστάτρια του Δημότη του Δήμου Θηβαίων

Η Κα Ιωάννα Τούσσα, πρόεδρος της ΧΕΝ Θήβας ,μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Χεν Ελλάδας και ταμίας της Ευρωπαϊκής ΧΕΝ
 • 06/11/2017: Επίσκεψη της ΓΓΙΦ στο Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Θηβαίων και στο ΚΦΑΠ Θήβας

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών της σε όλα τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων ή εν δυνάμει θυμάτων βίας της ΓΓΙΦ στη χώρα μας, στις 6/11/2017 επισκέφτηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Θήβας.Αρχικά, η Γενική Γραμματέας συνομίλησε με τον Δήμαρχο Θήβας, κο Σπύρο Νικολάου, ενώ κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τα στελέχη του Σ.Κ. Γυναικών, η κα Κούβελα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη δραστηριότητα του Συμβουλευτικού Κέντρου, αλλά και να ενημερώσει τα στελέχη για τις δράσεις της ΓΓΙΦ και ειδικά για την  στήριξη και αναβάθμιση  όλων των δομών του δικτύου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Φωτογραφία του χρήστη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η κοινωνιολόγος του Σ.Κ., Ζαχαρούλα Κυριακάκη, η ψυχολόγος, Αριστέα Καραμήτρου, η Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Θήβας, Δωροθέα Προκοπίου, η Προϊσταμένη Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας, Παιδείας και Πολιτισμού, Βάσω Αναστασίου, η υπεύθυνη ΟΔΕ έργου-Προϊστάμενη τμήματος προγραμματισμού, Χαρά Παπαθανασίου.
Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Θήβας και συνομίλησε με τις εκπροσώπους των οργανώσεων «Γιατροί του Κόσμου» και «Αλληλεγγύη-Solidarity», τις οποίες και ενημέρωσε για το έργο της ΓΓΙΦ για το προσφυγικό και κυρίως για το Πρωτόκολλο Συνεργασίας της με όλους τους συναρμόδιους φορείς, που ως στόχο έχει την αντιμετώπιση των προβλημάτων των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στη χώρα μας.


Τέλος, σύμφωνα και με δήλωση της Γενικής Γραμματέα Ισότητας « Η καθημερινή μας προσπάθεια είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή  δικτύωση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων που λειτουργούν υπέρ των γυναικών προσφύγων,  ώστε να ενημερωθούν όλες οι δομές για τη λειτουργία των Συμβουλευτικών μας Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας  γυναικών στους διάφορους Δήμους της χώρας. Στόχος μας είναι να συντονιστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  και, με πολλαπλές δράσεις και εκδηλώσεις, να προσεγγίσουμε τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες γυναικών,  προκειμένου να τις βοηθήσουμε».Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                 Το  Γραφείο Τύπου, 7/11/2017                                                                

Τηλ2131511102


 • Στο κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα -Θήβας το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων (08/09/2017)

                                                     
Δελτίο Τύπου 
Την Παρασκευή 08/09/2017, μετά απο πρόσκληση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Στερεάς Ελλάδας η κοινωνιολόγος του συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Θηβαίων Χαρούλα Κυριακάκη ,επισκέφτηκε το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα ,μαζί με την  την κα. Φανή Παπαθωμά, αναπληρώτρια πρόεδρο της επιτροπής, την κα. Μίνα Παπαναστασίου αναπληρώτρια μέλος της επιτροπής , την Δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού κα. Λίνα Ευσταθίου-Σπανού και μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.
Η επίσκεψη, περιελάμβανε τόσο συνάντηση με τον Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης κ. Γεώργιο Μακρή, τις εργαζόμενες στην Κοινωνική του Υπηρεσία και στις υπηρεσίες του καταστήματος ,όσο και με  ομάδες  εγκλείστων γυναικών,καθώς και ξενάγηση στους χώρους του καταστήματος Κράτησης Γυναικών(σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας,  δημιουργικά εργαστήρια,  μαγειρεία,  ιατρεία , πτέρυγα με τις μωρομάνες ) .
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης,οι επισκέπτες ενημερώθηκαν απο τον Διευθυντή  κ. Μακρή και εργαζόμενους/ες σε υπηρεσίες , για όλες τις δράσεις που υλοποιούνται στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα, από το Υπουργείο Παιδείας(Λειτουργία Δημοτικού Σχολείου για τις έγκλειστες,λειτουργία των ΣΔΕ,φοίτηση εγκλείστων γυναικών στο ΕΑΠ,) το Δήμο Θηβαίων, το ΚΕΘΕΑ ,τις εθελοντικές ομάδες, καθώς και για το πλαίσιο λειτουργίας  των αγροτικών φυλακών ,τα εγκαίνια των οποίων προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η επίσκεψη αυτή έγινε, στο πλαίσιο των δράσεων δικτύωσης του συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων , με φορείς και υπηρεσίες.

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων
Κύπρου 3, Δημαρχείο ,Θήβα
Τηλ: 2262089574-2262089576 


 
 (οι φωτογραφίες είναι απο συνεργάτη  της Δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού)

 • Στην γιορτή των προσφύγων Κουρμπάν Μπαιράμ  το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων (01/09/2017)Το Κουρμπάν Μπαιράμ ή Ηντ Αλ-Αντχά, όπως είναι, ευρύτερα, γνωστό στον μουσουλμανικό κόσμο, είναι μία από τις δύο μεγαλύτερες εορτές του Ισλάμ και θεωρείται η ιερότερη, καθώς εορτάζεται η προθυμία του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ.Την γιορτή αυτή γίορτασαν και οι πρόσφυγες του Κέντρου Ανοικτής φιλοξενίας Θήβας την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017.

Με αφορμή  την εορτή αυτή  που συμβολίζει την θυσία και τη γενναιοδωρία σε φίλους, σε συγγενείς και σε όσους έχουν ανάγκη  και στο πλαίσιο της δικτύωσης με φορείς και υπηρεσίες,το  Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θήβας  με την κοινωνιολογό του Χαρούλα Κυριακάκη ,συμμετείχε  σε "μαγειρέματα" με πρωτοβουλία μελών της ΧΕΝ Θήβας  και με συμμετοχή γυναικών προσφύγων .

Η θέληση για επικοινωνία και δημιουργικότητα μεταξύ γυναικών με διαφορετικές πεποιθήσεις, διαφορετική νοοτροπία και γλώσσα ήταν μεγάλη , γιαυτό και επέφερε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Χαρούλα Κυριακάκη-κοινωνιολόγος
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων


 • "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ισότητα των Φύλων" -Εγκρίθηκε η ενημερωτική Δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων από το Υπουργείο Παιδείας (01/08/2017)

Με το υπ. αριθμόν Πρωτ. Εισ . έγγραφο Φ.14/ΧΜ/126751/Δ1  του Υπουργείου Παιδείας ,έρευνας και Θρησκευμάτων ,εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης που είχε υποβάλλει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων με θέμα "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ισότητα των Φύλων" και απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και των 6 τάξεων του Δημοτικού Σχολείου για την σχολική περίοδο 2017-2018.
Ο σκοπός της ενημερωτικής αυτής δράσης είναι, να βοηθηθούν οι μαθητές να αναγνωρίζουν και να κατανοούν έννοιες για  τα Ανθρώπινα Δικαιώματα,τα στερεότυπα των δύο φύλων, την διαφορετικότητα, τον εκφοβισμό και τις συνέπειες που αυτός έχει.
Η δράση αυτή θα υλοποιηθεί μέσω βιωματικών ασκήσεων, προβολών ταινιών μικρού μήκους, χειροτεχνίες κλπ και στόχο έχει να συνδεθεί η εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τα σχετικά τοπικά και παγκόσμια ζητήματα όπως  την ανάπτυξη,το περιβάλλον, τις διαπολιτισμικές σχέσεις και την ειρήνη.

 • Επίσκεψη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων στο Κέντρο Ανοικτής Φιλοξενίας Προσφύγων Θήβας (20/06/2017)Δελτίου Τύπου

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα των προσφύγων (20 Ιουνίου) η  κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων ,επισκέφτηκε το Κέντρο Ανοικτής Φιλοξενίας Προσφύγων που έχει δημιουργηθεί στο Δήμο Θηβαίων με μέλη από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Πολιτών Δήμου Θηβαίων , της Πρόνοιας και Τοπικών συλλόγων .

Κατά την επίσκεψη , μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε τους χώρους φιλοξενίας από κοντά,να  συναντήσουμε φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο ,να πληροφορηθούμε για το αντικείμενο κάθε φορέα και οργάνωσης  , για τις ανάγκες που υπάρχουν, καθώς και με τι δραστηριότητες μπορούν να ασχοληθούν  εθελοντικές ομάδες φορέων και πολιτών.Επίσης, ενημερώσαμε τα στελέχη των οργανώσεων,για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου , το πλαίσιο που υπάρχει για τις γυναίκες πρόσφυγες- θύματα βίας  και για τα παιδιά τους και τους παρείχαμε έντυπο υλικό του Κέντρου.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας  ,με σκοπό την συνεργασία και την διοργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων και δημιουργικής απασχόλησης τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες πρόσφυγες και φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από τους χώρους φιλοξενίας ,όσο και από την οργάνωση που υπάρχει ,με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων που διαβιώνουν στην Δομή.

Η επίσκεψη αυτή , συγκαταλέγεται στις ευρύτερες δράσεις του Κέντρου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  τόσο για την λειτουργία του Κέντρου όσο και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρει . 
 • 17/05/2018:Υποστήριξη της θεματικής εβδομάδας στο 5ο γυμνάσιο ΘήβαςΣυνεχίζοντας την ενημέρωση των μαθητών του Γυμνασίου ,την Τετάρτη 17/05/2017 η κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Θηβαίων παραβρέθηκε στο 5ο Γυμνάσιο Θήβας προκειμένου να υποστηρίξει την θεματική ενότητα "'Εμφυλες Ταυτότητες" απο την Θεματική εβδομάδα που θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας.

Οι έννοιες με τις οποίες ασχοληθήκαμε ήταν αυτές του βιολογικού και κοινωνικού φύλου,των στερεότυπων του φύλου καθώς και της έμφυλης βίας ,των μορφών και των συνεπειών της.
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι βιωματικές ασκήσεις τις οποίες έκαναν οι 150 μαθητες και οι μαθήτριες απολες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Ευχαριστούμε πολύ ,τόσο την διεύθυνση όσο και το διδακτικό προωπικό για την ΄πρόσκληση , την συνεργασία και την φιλοξενία.


 • 4 Χρόνια Λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων


        .  

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων  το οποίο άρχισε την λειτουργία του στις 13 Μαίου 2013, έκλεισε 4 χρόνια  . 

Δημιουργήθηκε κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 στο πλαίσιο του Ε.Π ."Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013" το οποίο αποτέλεσε το πρώτο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης προς όφελος των γυναικών για την  καταπολέμηση της Βίας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και το οποίο ενσωματώθηκε το 2010 στο "Εθνικό Πρόγραμμα για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013", ως ένα από τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους του.

Από τον Δεκέμβριο του 2015 συνεχίστηκε η λειτουργία του με την ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Στερεά Ελλάδα 2014-2020" .

Το Κέντρο στελεχώνεται από κοινωνιολόγο, ψυχολόγο και νομικό και παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης ,νομικής συμβουλευτικής - βοήθειας , εργασιακής συμβουλευτικής, σε γυναίκες θύματα βίας και ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως άνεργες , μονογονείς, πρόσφυγες κλπ.

Αποτελεί μέρος ενός δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων προς όφελος των γυναικών για την καταπολέμηση κάθε μορφής  βίας , που αποτελείται από την 24ωρη γραμμή sos15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας.

Μέχρι την έως τώρα λειτουργία του το Κέντρο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του (Ψυχολογική, Κοινωνική και νομική στήριξη,ενημέρωση ,πληροφόρηση, εργασιακή συμβουλευτική, παραπομπές σε ξενώνες φιλοξενίας, παραπομπές σε συνεργαζόμενους φορείς)  σε 130 περίπου  γυναίκες , έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο ενώ έχει υλοποιήσει και συμμετάσχει σε  δράσεις δικτύωσης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσής (βίντεο).

Για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού σε θέματα που αφορούν την έμφυλη βία, τα δικαιώματα των γυναικών ,την ισότητα των δύο φύλων και κάθε είδους πληροφόρηση που σχετίζεται  με αυτά, λειτουργεί το blog του Κέντρου με καθημερινή επισκεψιμότητα,  έχοντας φτάσει οι προβολές τις 50000 περίπου.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων στεγάζεται σε ανεξάρτητο γραφείο στο υπόγειο του Νέου Δημαρχείου Θήβας (Κύπρου 3) και δέχεται Δευτέρα -Παρασκευή  απο τις 8:00 -16:00 τις γυναίκες που θέλουν να επωφεληθούν από κάποια υπηρεσία του.

Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και με βάση το Απόρρητο.

Δεν είσαι μόνη
Δεν είσαι η μόνη

Τρόποι Επικοινωνίας: • (12/05/2017)Υποστήριξη της Θεματικής εβδομάδας στο Γυμνάσιο ΔΕ Βαγίων


Την Παρασκευή 12/05/2017 η κοινωνιολόγος και η ψυχολόγος του Κέντρου βρέθηκαν στην Δημοτική Ενότητα Βάγια και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο προκειμένου να υποστηρίξουν την ενότητα "'Εμφυλες Ταυτότητες " της Θεματικής Εβδομάδας των γυμνασίων όπως θεσπίστηκε για εφέτος απο το Υπουργείο Παιδείας.

80 περίπου μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου , ενημερώθηκαν για τις έννοιες του βιολογικού και κοινωνικού φύλου, τους παράγοντες διαμόρφωσης του φύλου , τα στερεότυπα που υπάρχουν καθώς και τις συνέπειες που οδηγούν συνήθως τα στερεότυπα αυτά .

Μέσω των βιωματικών εργασιών οι μαθητές συνειδητοποίησαν τις έννοιες καλύτερα και τους λύθηκε με την συζήτηση όποια απορία είχαν.

Ευχαριστούμε τόσο την διεύθυνση του σχολείου όσο και το διδακτικό προσωπικό για την πρόσκληση, την συνεργασία και την φιλοξενία.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου 

 • (09/05/2017) Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα Θήβας 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας και στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο της ΧΕΝ Θήβας Κα Ιωάννα Τούσσα, μελών της ΧΕΝ Θήβας καθώς και ομάδα τριών κοριτσιών -αποφοίτων βρεφοκομίας  του ΔΙΕΚ Θήβας , περάσαμε   την Τρίτη 09/05/2017 και για 2 ώρες κοντά στις μητέρες κρατούμενες και με τα  παιδιά αυτών.
Ζήσαμε έτσι μια ξεχωριστή "Ημέρα της Μητέρας"....
ΥΓ. Ευχαριστούμε την πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΧΕΝ Θήβας για αυτή την αφορμή που μας έδωσε...

Δημοσιεύσεις
Τρίτη 9 Μαϊου 2017 - Η δική μας ..."Ημέρα της Μητέρας"
Το Δ.Σ. της ΧΕΝ Θήβας, φέτος αποφάσισε να αφιερώσει την Ημέρα της Μητέρας, (14 Μαϊου), σε μία κατηγορία γυναικών που βιώνουν τον εγκλεισμό στο Γυναικείο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στον Ελεώνα Θηβών.
Είναι δέκα έξι γυναίκες/μητέρες, που ζουν στον χώρο της φυλακής μαζί με τα παιδιά τους, ηλικίας έως τεσσάρων ετών, δέκα οκτώ συνολικά.
Μπορεί ο χώρος να είναι άνετος, κάθε μητέρα σε ξεχωριστό δωμάτιο με το παιδί της, παιδική γωνιά, παράθυρα, φως και καθαρός αέρας. Τα κάγκελα όμως είναι εκεί και ο εγκλεισμός σίγουρα δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να μεγαλώνει ένα παιδί. Αφήνει τα σημάδια του.
Μαζί μας είχαμε την κοινωνιολόγο Χαρούλα Κυριακάκη από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Θηβαίων και τρεις βρεφονηπιοκόμους από το Δημόσιο ΙΕΚ Θήβας που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στον Δημόσιο Παιδικό Σταθμό (Μεγάλου Δέσποινα, Παγώνη Ειρήνη, Παπάζογλου Κων/να). Τα κορίτσια είχαν ετοιμάσει παιχνίδια και δωράκια για τα παιδιά και τις μητέρες. Έπαιξαν με τα παιδιά, τραγούδησαν και διάβασαν παραμύθια. Δραστηριότητες που κάνουν τα παιδιά χαρούμενα.
Η Ημέρα της Μητέρας, όπως και άλλες παγκόσμιες ημέρες, έχει κι αυτή εμποροποιηθεί και τα λουλούδια, ως δώρο στη μαμά, έχουν τον πρώτο λόγο. Εμείς προτιμήσαμε να προσφέρουμε πιο πρακτικά πράγματα.

Φωτογραφία του χρήστη ΧΕΝ ΘΗΒΑΣ. • Υποστήριξη της Θεματικής εβδομάδας στο Γυμνάσιο Καπαρελίου από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Θηβαίων  (04/05/2017)


Δελτίο Τύπου


         Την Πέμπτη 04/05/2017  ,η κοινωνιολόγος και η ψυχολόγος  του συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Θηβαίων συνεχίζοντας την υποστήριξη της Θεματικής Εβδομάδας και συγκεκριμένα της ενότητας "'Εμφυλες  Ταυτότητες ",  βρέθηκαν στο Γυμνάσιο- Λύκειο Τ Κ Καπαρελλίου Δήμου Θηβαίων.

 Η ενημέρωση που έγινε στους μαθητές  σχετίζονται με  θέματα που αφορούν την ταυτότητα  του φύλου, τους παράγοντες που διαμορφώνουν το φύλο , τα έμφυλα στερεότυπα καθώς , την έμφυλη βία και τις μορφές που αυτή παρουσιάζεται.

Η ενημερωτική αυτή δράση συγκαταλέγεται στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων.

   Ευχαριστούμε τόσο την διεύθυνση όσο και το διδακτικό προσωπικό , για την πρόσκληση  , την συνεργασία και την φιλοξενία.


Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου
Την Τρίτη 04/04/2017 το απόγευμα ,τα στελέχη του συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Θηβαίων συνεχίζοντας τις ενημερώσεις στα γυμνάσια ,βρέθηκαν στο εσπερινό λύκειο Θήβας(με τάξεις γυμνασίου) προκειμένου να υποστηρίξουν την θεματική ενότητα ¨'Εμφυλες Ταυτότητες"  που αφορά στην θεματική εβδομάδα του Υπουργείου Παιδείας.
Με  το διδακτικό προσωπικό και το μαθητικό κοινό    ,που αποτελούνταν τόσο απο ανήλικους όσο και απο ενήλικους μαθητές, συζητήσαμε θέματα που αφορούν την ταυτότητα  του φύλου, τους παράγοντες που διαμορφώνουν το φύλο , τα έμφυλα στερεότυπα καθώς και για την έμφυλη βία και με τις μορφές που αυτή παρουσιάζεται.
Η ενημερωτική αυτή δράση συγκαταλέγεται στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του
Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων.

Ευχαριστούμε τόσο την διεύθυνση όσο και το διδακτικό προσωπικό , για την πρόσκληση  , την συνεργασία και την φιλοξενία.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου
 • Ενημέρωση για την Θεματική ενότητα Έμφυλες Ταυτότητες στο 2ο Γυμνάσιο ΘήβαςΔελτίο Τύπου

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Θήβας βρέθηκαν στο 2ο γυμνάσιο Θήβας  προκειμένου να υποστηρίξουν την ενότητα "Έμφυλες Ταυτότητες' , που αφορα στην θεμάτική εβδομάδα των γυμνάσιων ,σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Με 120 μαθητές και μαθήτριες απο την Α΄και την Β΄γυμνασίου ,είχαμε την ευκαιρία αν συζητήσουμε γύρω απο τις έννοιες του βιολογικού και κοινωνικού φύλου και πως αυτό διαμορφώνεται  καθώς  επίσης και τα στερεότυπα που υπήρχαν και υπάρχουν γύρω απο το φύλο.

Ευχαριστούμε τόσο  την διεύθυνση όσο και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου για την φιλοξενία και τη συνεργασία.Τα στελέχη του συμβουλευτικού
 • Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων της Γυναίκας (08/03/2017)
Στο θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού και στην παράσταση REDX , με την Πολύνα Γκιονάκη παραβρέθηκαν χθες Πέμπτη 9 Μαρτίου τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Για τα Δικαιώματα Των Γυναικών.

Στην πρόσκληση για να παρακολουθήσουμε μαζί την παράσταση, με το  ιδιαίτερο μήνυμα σχετικά με την κακοποίηση και τη βία κατα των γυναικών, ανταποκρίθηκαν 60 άτομα που γεμίσαμε το μικρό θεατράκι στο Γκάζι.

Η Πολύνα Γκιονάκη με την αξιόλογη ερμηνεία της, κατάφερε να αποδώσει επακριβώς τα συναισθήματα μιας γυναίκας που κακοποιείται "σαν ζώο " απο τον δυνάστη "θηριοδαμαστή της"!

Η εκδήλωση , συγκαταλέγεται στις δράσεις ευαισθητοποίησης  του Κέντρου σχετικά με την Βία κατά των Γυναικών και τα δικαιώματα της γυναίκας!!Φωτογραφία της Maro Meletiou.
                                                                                       
     • Workshop για την έμφυλη βία στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Θηβαίων με μαθητές λυκείου(21/02/2017)


  Ενημέρωση

  Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων υποδέχτηκε σήμερα (21/02/2017) ομάδα 15 μαθητών της 2ας Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Θήβας μαζί με την  υπεύθυνη καθηγήτρια  τους Βάσω Χαρισιάδου. 

  Στόχος της επίσκεψης των μαθητών, που συμμετέχουν σε σχολικά projects που αφορούν την βία, ήταν μέσω βιωματικών ασκήσεων να καταλάβουν καλύτερα την έννοια της βίας ,ποιοι παράγοντες οδηγούν τα άτομα να έχουν   βίαιες συμπεριφορές  στο σχολείο, στις συντροφικές σχέσεις και στην οικογένεια καθώς και  τους μύθους  που υπάρχουν σχετικά με τις πεποιθήσεις γύρω από την έμφυλη βία  .

  Οι μαθητές,εκτός των άλλων, ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο σε Γυναίκες θύματα Βίας , ενώ πληροφορήθηκαν  και για τις υπηρεσίες που μπορούν οι ίδιοι οι έφηβοι να απευθύνονται προκειμένου να χειρίζονται τυχόν βίαιες καταστάσεις.

  Τέλος , ενημερώσαμε τους μαθητές και την υπεύθυνη καθηγήτρια τους για τον Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας «Τα Φύλ(λ)α του Περιβάλλοντος» της ΓΓΙΦ και της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης  και τους παροτρύναμε να λάβουν μέρος.

  Η συνάντηση αυτή συγκαταλάγεται στις ενημερωτικές και επιμορφωτικές δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θήβας σε ομάδες πληθυσμού.

  Τα στελέχη του Συμβουλευτικού κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων • Ολοκληρώθηκε  η ενημερωτική δράση για την "έμφυλη βία στην εφηβική ηλικία" στις λ.τ. Γυμνασίου Δομβραίνας απο τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δ.Θηβαίων (01/02/2017)
Την Τετάρτη 01/02/2017 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση με τους μαθητές λυκείου του Γυμνασίου της ΔΕ Δομβραίνας Δήμου Θηβαίων με θέμα την "Σχολική Βία" όπου αναλύθηκε η έννοια της σχολικής βίας, οι  μορφές με τις οποίες παρουσιάζεται και οι συνέπειες που έχει  καθώς και τα χαρακτηριστικά των θυμάτων ,των θυτών και των θεατών ,που συμμετέχουν σε ένα "επεισόδιο" σχολικής βίας. 
Η νομικός του Συμβουλευτικού κέντρου Μαρία Μελετίου, που τυγχάνει να έχει εξειδίκευση  στην διαμεσολάβηση, εξήγησε  στα παιδιά την σχολική διαμεσολάβηση, θεσμό που έχει αναπτυχθεί σε πολλά σχολεία σε χώρες του εξωτερικού και σε κάποια σχολεία στην Ελλάδα ,για να μπορούν οι έφηβοι μαθητές να λύνουν τις διαφορές τους χωρίς την χρήση βίας.
Η ενημερωτική αυτή συζήτηση με τους μαθητές των Λ.Τ. Γυμνασίου Δομβραίνας έκλεισε , με  προβολή βίντεο με θέμα την σχολική βία  και με σχολιασμούς γύρω απο το θέμα. 
Ο κύκλος αυτών των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με την ενημέρωση τόσο του συλλογου γονέων και κηδεμόνων όσο και του διδακτικού προσωπικού ,σχετικά με την Ενδοοικογενειακή βία και την λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων ενώ ορίστηκε ήδη  ημερομηνία, για την ενημέρωση των μαθητών/τριών  όλων των  τάξεων του γυμνασίου Δοβραίνας , στο πλαίσιο της θεματικής Εβδομάδας που το Υπουργείο παιδείας έχει ορίσει με θέμα τις  "Έμφυλες ταυτότητες".

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Δήμου Θηβαίων
 • Ενημερωτική δράση Του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δημου Θηβαίων στο Γυμνάσιο της Δοβραίνας (25/01/2017)


Την Τετάρτη  25 Ιανουαρίου 2017, τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων , Κυριακάκη Χαρούλα (κοινωνιολόγος)και Μελετίου Μάρω (Νομικός) πραγματοποίησαν στους μαθητές των λυκειακών τάξεων του Γυμνασίου της Δοβραίνας(τοπική κοινότητα του Δήμου Θηβαίων που απέχει περίπου 25 χμ από τη Θήβα) ενημερωτική δράση με θέμα "Βιολογικό και Κοινωνικό Φύλο,στερεότυπα Φύλου- Η φυλακή του Φύλου,Έμφυλη Βία", βασισμένη σε εγκεκριμένη άδεια ( Αρ.Πρωτ Φ13.1/127324/Δ2 01-08-16) του Υπουργείου Παιδείας ,στο σχέδιο δράσης "Έμφυλη Βία στην Εφηβική ηλικία" που είχε καταθέσει το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων.

Η Δράση αυτή θα ολοκληρωθεί στην δεύτερη συνάντηση που θα έχουν τα στελέχη του Κέντρου  με τους μαθητές με θέμα "Σχολική Βία, Σχολική Διαμεσολάβηση" και θα ακολουθήσει ενημέρωση στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με θέμα την Ενδοοικογενειακή βία".


Ευχαριστούμε τη διεύθυνση του σχολείου και το διδακτικό προσωπικό τόσο για την συμμετοχή τους στην εν λόγω δράση ,όσο και για τη φιλοξενία.


 • Ενημερωτική Δράση για την Βία Κατά των Γυναικών στην Τοπική Κοινότητα Υπάτου,ΔΕ Θήβας , Δήμου Θηβαίων (27/11/16)


Στην Τοπική Κοινότητα του Ύπατου της ΔΕ Θήβας του Δήμου Θηβαίων και συγκεκριμένα στο Ενοριακό Κέντρο , βρέθηκαν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων  την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 στο πλαίσιο ενημερωτικής συζήτησης .

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών(25 Νοεμβρίου), συζητήσαμε και αναλύσαμε το φαινόμενο της βίας ,τις μορφές που αυτή εκδηλώνεται,τις συνέπειες που έχει στο θύμα, το ισχύον νομικό καθεστώς  για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων,  καθώς και τις δομές υποστήριξης που υπάρχουν και πως αυτές λειτουργούν.

Στο τέλος ,προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους "The Noir Project" που στάθηκε αφορμή για περαιτέρω σχολιασμό και συζήτηση με αφορμή τόσο το θέμα της ταινίας όσο και τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν.

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία και την υποστήριξη τους τοπικούς φορείς και τον '' Υπάτιο", σύλλογο γυναικών .

Η  εκδήλωση συγκαταλέγεται στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού  σε θέματα βίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών 
(25 Νοεμβρίου).


 • Δελτίο Τύπου Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων (25/11/2016)


 • Ενημερωτική Συζήτηση στο  ΤΕΙ Στερεάς-Παράρτημα Θήβας για την "Συντροφική Βία"  από  τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Θηβαίων (24/11/16


Πραγματοποιήθηκε εχθές 24/11 η ενημερωτική συζήτηση για την "Συντροφική Βία " στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας παράρτημα Θήβας από την κοινωνιολόγο και τη νομικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων.
Κατά  την διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκαν απο την Κοινωνιολόγο του Κέντρου  οι μορφές της συντροφικής Βίας ,οι συνέπειες απο την άσκηση της,τα  στερεότυπα των δύο φύλων και πως αυτά επηρεάζουν τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες καθώς και οι δομές στήριξης που υπάρχουν για την υποστήριξη των θυμάτων βίας και των παιδιών τους.
Η νομικός του Κέντρου ανέφερε τα προειδοποιητικά σημάδια που καταδεικνύουν  μια βίαιη συντροφική σχέση ,ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους το θύμα μπορεί να προετοιμάσει την φυγή του από το βίαιο  συντροφικό περιβάλλον ,τα δικαιώματα που  έχει παίρνοντας μια  τέτοια απόφαση ενώ ανέφερε και τους νόμους που τηρούνται όταν κάποια/ος αναφέρει μία κακοποίηση.
Η ενημερωτική συζήτηση έκλεισε με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους  "The Noir Project".
Ευχαριστούμε την διεύθυνση ,το διδακτικό προσωπικό του ιδρύματος καθώς και τους φοιτητές που συμμετείχαν στην ενημέρωση αυτή.
Η συζήτηση συγκαταλέγεται στις  δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών.Στην Τοπική Κοινότητα της Δομβραίνας της ΔΕ Θίσβης  του Δήμου Θηβαίων βρέθηκαν τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων  την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 στο πλαίσιο ενημερωτικής συζήτησης για την Βία Κατά των Γυναικών με την υποστήριξη των τοπικών συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Αναλύθηκε  το φαινόμενο της Βίας κατά των Γυναικών . τις μορφές άσκησης της βίας ,τις συνέπειες που έχει η άσκηση της βίας στις γυναίκες καθώς και το νομικό πλαίσιο που ισχύει για την Ενδοοικογενειακή Βία ενώ τις πληροφορήσαμε για  το δίκτυο  Δομών  Υποστήριξης Σε Γυναίκες Θύματα Βίας και τα  Παιδιά τους.

Η  εκδήλωση συγκαταλέγεται στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού  σε θέματα βίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).


Χ.Κ.
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 υποδεχτήκαμε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας τμήμα Αλλοδαπών γυναικών(ινδικής υπηκοότητας) από περσινό Τμήμα Εκμάθησης Ελληνικών του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης.

Συνοδευόμενες από την δασκάλα τους , ήρθαν στο Κέντρο στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα δικαιωμάτων ,ισότητας και ένταξης τους στην τοπική κοινωνία.

Τα θέματα που συζητήθηκαν είναι μεταξύ άλλων η θέση της γυναίκας στην Ινδία, η σχέση των γυναικών με τους συζύγους τους καθώς και   θέματα που αφορούν την κουλτούρα των Ινδών Γυναικών και έχουν να κάνουν με τα έθιμά τους, τις παραδόσεις τους και τα πιστεύω τους σε  τομείς της καθημερινότητας τους (συμβίωση με τους συζύγους, παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά τους, αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού κλπ)

Πληροφορήσαμε για τις υπηρεσίες που προσφέρει το Συμβουλευτικό Κέντρο, σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου καταγωγής,μορφωτικού επιπέδου και κουλτούρας καθώς και για την  λειτουργία των άλλων κοινωνικών δομών του Δήμου Θηβαίων όπως το κοινωνικό φροντιστήριο , το Κοινωνικό παντοπωλείο κλπ.

Η ενημερωτική αυτή συνάντηση, συγκαταλέγεται στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών (25 Νοέμβρίου).

Χ.Κ.


"Βία Κατά των Γυναικών στα Ινδικά" 
 • Παρακολούθηση των στελεχών του Κέντρου της  ημερίδας της  ΓΓΙΦ και της Σουηδικής Πρεσβείας με θέμα:"Η βία κατά των γυναικών και η βία κατά των παιδιών" 11/11/2016

Η Σουηδία πρωτοστατεί στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
(Φώτο Πρώτο Θέμα)

              (φωτογραφίες απο την ημερίδα)

Την  ημερίδα που διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των δύο φύλων σε συνεργασία με την Σουηδική Πρεσβεία, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης παρακολούθησαν την Παρασκευή τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων.

Για χρόνια το λεγόμενο σουηδικό μοντέλο ανάπτυξης αποτέλεσε πρότυπο πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την οικονομία, ωστόσο, η Σουηδία είναι πρωτοπόρος όχι μόνο σε θέματα πρόνοιας, ή στα εργασιακά, αλλά και στη μάχη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και στο ζήτημα ισότητας των δύο φύλων.

Στην Ημερίδα με τίτλο «Η βία των ανδρών κατά των γυναικών και η βία κατά των παιδιών» εκπρόσωποι της σουηδικής κυβέρνησης και στελέχη οργανώσεων για την προστασία των γυναικών, καθώς και Έλληνες ψυχολόγοι και ειδικοί σχετικά με τη γυναικεία κακοποίηση, όπως και η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν το κοινό γύρω από τις προσπάθειες για την προστασία της γυναίκας και των παιδιών.

Κατά την ομιλία της, η πρέσβης της Σουηδίας, Σάρλοτ Ράνγκμπεργκ, τόνισε πως για τη φεμινιστική κυβέρνηση της χώρας της, στην οποία το 50% των μελών είναι γυναίκες, αποτελεί προτεραιότητα η ισότητα των δύο φύλων. Όπως είπε η κυρία Ράνγκμπεργκ, η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το ζήτημα της ισότητας αποτελεί μέρος της πολιτικής, προσθέτοντας πως η φεμινιστική πολιτική είναι ενσωματωμένη στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι και γυναικεία δικαιώματα. Είναι τόσο απλό», τόνισε η πρέσβης της Σουηδίας, επισημαίνοντας πως μία από τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Σουηδία είναι η παραβίαση των γυναικείων δικαιωμάτων και κάλεσε τους άνδρες να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στη βία.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, κατά τον χαιρετισμό της δήλωσε πως στόχος είναι η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τις διαστάσεις που λαμβάνει η ενδοοικογενειακή βία. 

Παρά την οικονομική κρίση, στόχος, όπως είπε η κυρία Κούβελα, είναι η συνέχιση της λειτουργίας δικτύου για τις κακοποιημένες γυναίκες που περιλαμβάνει ειδική γραμμή βοήθειας, 40 συμβουλευτικά κέντρα, 21 ξενώνες φιλοξενίας, ανοιχτές δομές και για γυναίκες πρόσφυγες.

Προσκεκλημένη στην ημερίδα ήταν, μεταξύ άλλων, και η υφυπουργός Ισότητας της Σουηδίας, Περνίλα Μπάραλτ, η οποία εξήγησε πως τίποτα δε μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο σχετικά με την ισότητα. 

«Όταν κάνεις βήματα πίσω στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο πρώτος που υποφέρει είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια. Δεν πρόκειται για μάχη που δίνεται μόνο μία φορά, δεν μπορείς να χαλαρώσεις, αλλά πρέπει να συνεχίσεις να εργάζεσαι περισσότερο και καλύτερα», τόνισε η κυρία Μπάραλτ, προσθέτοντας πως χρειάζεται η προσπάθεια από κάθε υπουργό της κυβέρνησης.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως η σουηδική κυβέρνηση θα παρουσιάσει μία νέα στρατηγική που θα αφορά στα γυναικεία δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες, ενώ συμπλήρωσε πως αποτελεί προτεραιότητα η προστασία των γυναικών.

Πώς, όμως, μία κακοποιημένη γυναίκα μπορεί να κάνει το βήμα και να απεγκλωβιστεί από μία καταπιεστική σχέση; Γνωρίζοντας πως μπορεί να φιλοξενηθεί σε καταφύγια, όπου ειδικοί θα μπορέσουν να την φροντίσουν. 

Όπως επισήμανε η κυρία Μπάραλτ, θύμα βίας μπορεί να πέσει οποιαδήποτε γυναίκα, ενώ  τόνισε πως σημασία έχει οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να ελέγχονται για το έργο τους, ώστε να διασφαλίζεται πως απαρτίζονται από στελέχη τα οποία είναι ικανά και διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν υποθέσεις κακοποιημένων γυναικών και παιδιών. 

Σύμφωνα με την υφυπουργό Ισότητας είναι απαραίτητο το ζήτημα της ισότητας να τίθεται από το σχολείο.

Ερωτηθείσα από το protothema.gr σχετικά με τις κακοποιημένες γυναίκες, η υφυπουργός Ισότητας απάντησε πως το πρόβλημα αφορά στις δομές εξουσίας, καθώς πολλές γυναίκες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ενταχθούν στην εργασιακή αγορά. Από την άλλη, η κυρία Μπάραλτ εξήγησε πως μία από τις πηγές του προβλήματος είναι και τα στερεότυπα σχετικά με τον ανδρισμό. Πρέπει, λοιπόν, σύμφωνα με την υφυπουργό τα αγόρια και τα κορίτσια να μάθουν από μικρή ηλικία να επιλύουν τα προβλήματά τους με διάλογο και όχι με τη βία. 

«Συνδέεται με την εξουσία, τα στερεότυπα, και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα νέα αγόρια και κορίτσια στην επίλυση της κρίσης. Πιστεύω ότι πολλά νέα κορίτσια δεν γνωρίζουν ότι αυτό (η βία) δεν επιτρέπεται. Η εκπαίδευση είναι απαραίτητη, οι αυστηροί νόμοι είναι κρίσιμοι. Θέλουμε μία παθητική εξαρτημένη γυναίκα; Όχι», είπε η κυρία Μπάραλτ, προσθέτοντας πως η σουηδική κυβέρνηση αλλάζει την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα παιδιά καθώς τα νέα αγόρια και κορίτσια πρέπει να συζητήσουν για αυτό το θέμα. 

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εµπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλή Μοσκώφ, τόνισε πως πρέπει να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα ότι η γυναικεία αξιοπρέπεια δεν είναι εμπορεύσιμη. 

Βέβαια, όπως επισήμανε ο κύριος Μοσκώφ είναι απαραίτητη η συμμαχία με την κοινωνία, καθώς και η επιμόρφωση περισσότερων επαγγελματιών για την αναγνώριση πιθανών θυμάτων, αλλά και να εισαχθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σχολεία.
 
Η Ολγκα Πέρσον από την Unizon, οργάνωση με 140 καταφύγια για κακοποιημένες γυναίκες, εξήγησε ότι παρά τη φεμινιστική προσέγγιση στη Σουηδία, καταγράφονται τουλάχιστον 120 βιασμοί την ημέρα στη χώρα.

Όπως είπε η κυρία Πέρσον, το 98% των δραστών είναι άνδρες ή αγόρια, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 9% νέων κοριτσιών έχει δηλώσει ότι έχει πέσει θύμα βιασμού.

Τα κέντρα της Unizon υποστηρίζουν περισσότερες από 40.000 γυναίκες και παιδιά το χρόνο, ενώ περίπου 1.300 γυναίκες και 2.200 παιδιά έχουν φιλοξενηθεί στα καταφύγια. Αξιοσημείωτο είναι πως δέκα άνδρες έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους της οργάνωσης, καθώς όπως επισήμανε η κυρία Πέρσον η Unizon είναι ανοιχτή σε όλους, γυναίκες, άνδρες, παιδιά, διεμφυλικούς.

Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα της Unizon η Σουηδία δεν έχει ακόμα φτάσει στην απόλυτη ισότητα των φύλων, αλλά είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό ανισότητας στην Ευρώπη. 

Εντούτοις, όπως επισήμανε είναι σημαντικός ο διάλογος καθώς μόνο μέσω αυτού οι γυναίκες θα επικοινωνήσουν το πρόβλημα, οι δράστες θα εντοπιστούν και έτσι θα κλείσει ο κύκλος της βίας.

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης  σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων και για την συντροφική βία καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται    στην εκπαιδευτική κοινότητα μίλησε η πρόεδρος του  ΔΣ της ΜΚΟ "Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας", κα Κική Πετρουλάκη. 

Τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα των προγραμμάτων αυτών και την συμβολή τους στην προσπάθεια πρόληψης και ενημέρωσης  των μαθητών και των εκπαιδευτικών και παρουσίασε τα αποτελέσματα της υλοποίησης αυτών σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και μέσω του Οργανισμού "Χαμόγελό του Παιδιού".

Ο Shahab Ahmadian, διευθυντής διαχείρισης έργου της Σουηδικής ΜΚΟ "Άνδρες για την Ισότητα" μίλησε για τον σκοπό της οργάνωσης ο οποίος μεταξύ άλλων όπως τόνισε είναι η προώθηση της έννοιας της Ισότητας των Δύο Φύλων και η ευαισθητοποίηση των ανδρών σε τέτοια είδους θέματα.

Όλα αυτά, την ώρα που το 24% των κακοποιημένων γυναικών έχουν πέσει θύμα βίας από νυν ή τέως σύντροφο, σύμφωνα με την Έλενα Αποστολίδου, σύμβουλο γυναικών θυμάτων βίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. 

Όπως εξήγησε η κυρία Αποστολίδου, ο φόβος οδηγεί τη γυναίκα να αλλάζει συμπεριφορά για να αποφύγει βίαια ξεσπάσματα του συντρόφου της, ο οποίος επιχειρεί να τη δεσμεύσει με οποιοδήποτε τρόπο ακόμα και αφήνοντάς την έγκυο. 

Χαρούλα Κυριακάκη - Κοινωνιολόγος 
Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων  • Παροχή έντυπου ενημερωτικού υλικού του Κέντρου σε συνεργαζόμενους φορείς 


Η δικτύωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων με  κοινωνικές υποστηρικτικές υπηρεσίες ,δομές και φορείς,  από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου ,τόσο  σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο έχει συντελέσει, τόσο στην καλύτερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των εξατομικευμένων αναγκών κάθε γυναίκας που επισκέπτεται το Κέντρο και  αφορούν την κοινωνική στήριξη (πρόνοια, Κοινωνικό Παντοπωλείο, ),την απασχόληση(ΟΑΕΔ, ΚΕΚ, συλλόγους),την εκπαίδευση  (Σχολεία, ΚΔΒΜ, ΙΕΚ), την υγεία (Νοσοκομεία, ΒΣΣ, Κέντρα υγείας,Κέντρα Ψυχικής Υγείας),την ασφάλεια (Εισαγγελία,Αστυνομικές διευθύνσεις, Ξενώνες Φιλοξενίας ) κλπ,  όσο και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού ,των διακρίσεων και την προάσπιση των δικαιωμάτων των ίδιων και των παιδιών τους.

Στο πλαίσιο της δικτύωσης και της συνεργασίας  του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων  στάλθηκε  έντυπο υλικό σε κοινωνικές υπηρεσίες , δομές, οργανισμούς,συλλόγους κλπ (ενημερωτικό σημείωμα για τις υπηρεσίες και την λειτουργία του Κέντρου,τρίπτυχα ενημερωτικά φυλλάδια και αφίσες)  με τους οποίους συνεργάζεται το Κέντρο και σε νέους φορείς για πληροφόρηση και ενημέρωση. 

 • Εγκρίθηκε  σχέδιο παρέμβασης του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων για τα λύκεια του Ν. Βοιωτίας ,απο το Υπουργείο Παιδείας

Με το υπ ΄αριθμό Πρωτ. εισερχόμενο έγγραφο Φ13.1/127324/Δ2 του Υπουργείο Παιδείας δόθηκε η έγκριση σε σχέδιο παρέμβασης και ενημέρωσης στα Λύκεια του Νομού Βοιωτίας  για το σχολικό έτος 2016-2017 που είχαν καταθέσει τα στελέχη  του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών  με θέμα "Η έμφυλη Βία στην εφηβεία".

Οι παρεμβάσεις θα έχουν δυο σκέλη:α)των μαθητών και β)των ενηλίκων.
Μεθοδολογικά  το σχέδιο που αφορά τους μαθητές θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή τους σε ομάδες βιωματικού χαρακτήρα όπου θα τους δοθεί η δυνατότητα μέσω των κατάλληλων βιωματικών δραστηριοτήτων να διαπραγματευτούν ζητήματα όπως:τις αντιλήψεις για την ταυτότητα του φύλου, την διαφορετικότητα, την επικοινωνία, την βία και τον εκφοβισμό καθώς επίσης και την διαχείριση εκτάκτων περιστατικών βίας μέσω της διαμεσολάβησης.

Για τους ενήλικες (εκπαιδευτικούς- γονείς/κηδεμόνες) έχει προταθεί τόσο η συμμετοχή τους σε ομάδες βιωματικού χαρακτήρα .όσο και προβολή ταινίας μικρού μήκους με σκοπό να μπορέσουν να κατανοήσουν την έννοια και τις μορφές της ενδοοικογενειακής βίας, να μπορέσουν να αναγνωρίζουν την βία στις διαπροσωπικές σχέσεις και τις συνέπειες καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας. 

Οι παρεμβάσεις στα λύκεια του νομού Βοιωτίας θα γίνουν σε συνεργασία με την διεύθυνση της 
Β' βάθμιας Εκπαίδευσης του  νομού Βοιωτίας, τους σχολικούς συμβούλους,καθώς και με  τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων που θα δηλώσουν συμμετοχή  και αφορούν το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο 2016 έως τον Φλεβάρη 2017.

Χ.Κ.
Με την συμμετοχή των μελών των ΚΑΠΗ  Θήβας και της Δημοτικής Ενότητας Βαγίων, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 16/03/2016 και την Πέμπτη 17/03/2016 ,οι δυο προγραμματισμένες συζητήσεις - ενημερώσεις από την Κοινωνιολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Χαρούλα Κυριακάκη.
Η ενημέρωση άρχισε με τον θεσμό της οικογένειας  και πως αυτός διαμορφώθηκε με το πέρασμα του χρόνου ,έως την μορφή που έχει λάβει σήμερα ενώ στην συνέχεια αναφερθήκαμε στην Τρίτη ηλικία , στον ρόλο των ηλικιωμένων στην σύγχρονη οικογένεια, στα χαρακτηριστικά, στις ανάγκες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τέλος ,αναφέρθηκαν, οι μορφές κακοποίησης που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, τα χαρακτηριστικά των ατόμων της τρίτης ηλικίας που πέφτουν θύματα κακοποίησης και των θυτών, οι δομές στήριξης που υπάρχουν για αναφορές  φαινομένων κακοποίησης τόσο προς ηλικιωμένους όσο και προς τρίτους, ενώ τελείωσε η ενημέρωση με προβολή ταινίας  μικρού μήκους.
Οι παρευρισκόμενοι/ες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ενημέρωση και συμμετείχαν ενεργά στην συζήτηση που προέκυψε ,με ερωτήσεις προς τα στελέχη του Κέντρου, ενώ ανανεώσαμε το ραντεβού μας για το μέλλον ,με κάποια άλλη θεματική συζήτηση.
Ευχαριστούμε την Κοινωνική Υπηρεσία των ΚΑΠΗ για την πρόσκληση και την φιλοξενία.
                                                                                   
Χ.Κ.Πραγματοποιήθηκε εχθές η προγραμματισμένη εκδήλωση της ΧΕΝ Θήβας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών παρουσία του Δημάρχου Θηβαίων Κου Σπύρου Νικολάου, ο οποίος απεύθυνε και ένα σύντομο χαιρετισμό.

Μετά από πρόσκληση της προέδρου και των μελών της ΧΕΝ Θήβας , η νομικός του Κέντρου και μέλος της  ΧΕΝ Ελλάδος, Μάρω Μελετίου ,ήταν η κύρια ομιλήτρια με θέμα : "Φεμινισμός - Κοινωνικές σχέσεις στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης". 
Στην συνέχεια της εκδήλωσης,η ηθοποιός Τένια Τζιμέα  με το θεατρικό μονόπρακτο "Κλυταιμνήστρα ή το Έγκλημα¨",  της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ έδωσε το δικό της στίγμα στην όλη εκδήλωση.
Η  "Κλυταιμνηστρα ή το Έγκλημα" ανήκει στον κύκλο ποιητικών μονολόγων με γενικό τίτλο "Οι φωτιές" της Μαργκέριτ Γιουρσενάρ τα οποία γράφτηκαν εμπνευσμένα από πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας. Η Γιουρσενάρ δεν παρουσιάζει την ηρωίδα του Σοφοκλή ως μια άπιστη γυναίκα που φτάνει στο έγκλημα αλλά σαν μια ερωτευμένη γυναίκα που βιώνει την εγκατάλειψη και την προδοσία. Μέσα από τα λεγόμενα της ξαναγράφεται ο πόλεμος της Τροίας ,αλλά και η δική της ιστορία έρωτα και ρομάντζου.
Το έργο είναι ένας απολογητικός μονόλογος της Κλυταιμνήστρας,προς τους δικαστές Σε αυτό η Κλυταιμνήστρα απολογείται για τον φόνο του Αγαμέμνονα, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής της, αφηγούμενη τα γεγονότα που την οδήγησαν στο έγκλημά της υπό ένα «φως» διαφορετικό, πιο ανθρώπινο και γυναικείο. Η απολογία της  στηρίζεται στο τρίπτυχο « γυναίκα, μητέρα, ερωμένη» μέσα από την διαρκή πάλη της ενάντια στην πατριαρχία.
Μια πολύ όμορφη ,πραγματικά εκδήλωση.... • 8 ΜΑΡΤΊΟΥ :Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων της Γυναίκας-Επίσκεψη στο κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελαιώνα ΘήβαςΤαχ. Δ/νση: Κύπρου 3
Ταχ.Κώδικας: 32 200
Τηλ: 2262 -3-50652
Fax:     2262-0- 27628
Site: www.thiva.gr
Θήβα  9/3/2016


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη Δήμου Θηβαίων και ΧΕΝ Θήβας στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα
 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016- Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Σπύρο Κίτσο, την Πρόεδρο της Τ.Κ. Ελεώνα κα Κατσέλη Δέσποινα, τις εργαζόμενες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων, την Πρόεδρο της ΧΕΝ Θήβας κα. Ιωάννα Τούσσα και μέλη της .

Η επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κέντρου Συμβουλευτικής, περιελάμβανε συνάντηση με τον Διευθυντή του Καταστήματος Κράτησης κ. Γεώργιο Μακρή, τις εργαζόμενες στην Κοινωνική του Υπηρεσία, τον Διευθυντή του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Ελεώνα κ. Κολέσια Ιωάννη και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μακρής ενημέρωσε για όλες τις δράσεις που υλοποιούνται στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα, από το Υπουργείο Παιδείας,  το Δήμο Θηβαίων, το ΚΕΘΕΑ και  εθελοντικές ομάδες και τις θετικές επιπτώσεις που έχουν στις έγκλειστες.

Παράλληλα ευχαρίστησε το Δήμο Θηβαίων, που διοργάνωσε δράση συγκέντρωσης διαφόρων ειδών που είχαν ανάγκη οι κρατούμενες, τα οποία απεστάλησαν στις φυλακές καθώς και για την υποστήριξή του μέσω των προγραμμάτων του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θηβαίων (Επικοινωνία στην καθημερινή ζωή, Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας και Υποστήριξη σε κρατούμενες). Ευχαρίστησε επίσης τις γυναίκες- μέλη της ΧΕΝ Θήβας για τα εθελοντικά προγράμματα που πραγματοποιούν (αυτή τη στιγμή η ΧΕΝ πραγματοποιεί μαθήματα μαγειρικής στις έγκλειστες).

Στη συνέχεια οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν σε διάφορους χώρους των φυλακών (στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, στα δημιουργικά εργαστήρια, στα μαγειρεία, στα ιατρεία κα) και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τις έγκλειστες και να τις ενημερώσουν για τη λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Δήμου αλλά και να ακούσουν τις εντυπώσεις τους από τα προγράμματα που πραγματοποιούνται στη φυλακή.

Μετά τη συνάντηση  στις Γυναικείες Φυλακές, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος και η Πρόεδρος της Τ.Κ. Ελεώνα επισκέφτηκαν το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα, όπου συνομίλησαν με τον Διευθυντή κ. Δουλάμη Παύλο και τον Αρχιφύλακα κ. Σαρρή Γιάννη στο πλαίσιο γνωριμίας με τη διοίκηση και ενημέρωσης  σχετικά με τη λειτουργία του. 


Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες ο Δήμος θα παραλάβει ποσότητες εσπεριδοειδών (πορτοκάλια,  ακτινίδια) μέσω του προγράμματος  “Δωρεάν Διανομή Αποσυρόμενων Εσπεριδοειδών”,  τις οποίες και θα παραδώσει στα  καταστήματα κράτησης Ελεώνα.  

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη:

 • 17/02/2016:

Δελτίο Τύπου:Κάλεσμα για συγκέντρωση προϊόντων για τις έγκλειστες γυναίκες στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα και τα παιδιά τους
Θήβα  17/2/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήμος Θηβαίων:  Κάλεσμα για συγκέντρωση προϊόντων για τις έγκλειστες γυναίκες στο κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα και τα παιδιά τους


Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) και με αφορμή την επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Κατάστημα κράτησης Γυναικών Ελεώνα, αναλαμβάνει πρωτοβουλία στήριξης των γυναικών και των παιδιών τους με την συγκέντρωση των παρακάτω ειδών:

·         Είδη υπόδησης και ρουχισμού για γυναίκες και παιδιά (ηλικίας 0-3 ετών)
·         Είδη ιματισμού: πετσέτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες
·         Παιχνίδια, παιδικά βιβλία
·         Είδη ατομικής υγιεινής: αφρόλουτρα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, χαρτιά υγείας, σερβιέτες, σκόνη πλυσίματος
·         Είδη καθαριότητας: χλωρίνη, υγρό για τα πιάτα, υγρό για τα τζάμια και υγρό γενικής καθαριότητας
·         Γραφική ύλη: χαρτί Α4, στυλό, μολύβια, μπλοκ, διορθωτικό, ντοσιέ, φάκελοι, τετράδια, κόλλες
·          Διάφορα: θερμός, βραστήρας, Pampers No 4, 5 & 6, τηλεκάρτες
Η συγκέντρωση των ανωτέρω ειδών θα γίνει από 18 Φεβρουαρίου έως και 4 Μαρτίου στα γραφεία του Συμβουλευτικού Κέντρου ( στο Δημαρχείο Κύπρου 3- Θήβα) τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του, Δευτέρα – Παρασκευή, 8:00- 16:00.

Για κάθε πρόσθετη πληροφορία παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τα στελέχη του Κέντρου στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2262089576 και 2262089574 ή  μέσω email:symvouleutiko@thiva.gr.

Απολογιστικά λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Του Δήμου Θηβαίων (περίοδος Μάιος 2013- Νοέμβριος 2015)

Το Συμβουλευτικό Κέντρο υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων ξεκίνησε την λειτουργία του στις 14 Μαίου 2013 παρέχοντας υπηρεσίες πρώτης γραμμής σε γυναίκες θύματα βίας και στα παιδιά τους. Κλείνοντας  2.5 χρόνια λειτουργίας σημαντικό θα ήταν να αναφέρουμε κάποια στοιχεία από τις απολογιστικές δράσεις του.

Εξυπηρετούμενες-Αιτήματα-Συμβουλευτική Διαδικασία

Το Κέντρο μέχρι σήμερα Νοέμβρη 2015 έχει εξυπηρετήσει 82 γυναίκες και έχουν ζητηθεί να καλυφθούν 142 αιτήματα εκ των οποίων τα κυριότερα ήταν για ψυχολογική ενδυνάμωση νομική πληροφόρηση και κοινωνική στήριξη, ενώ καλύφθηκαν 4 αιτήματα γυναικών για παραπομπή σε ξενώνες φιλοξενίας ,2  από τις οποίες ήταν μαζί με τα ανήλικα τέκνα τους.


Δράσεις ευαισθητοποίησης –Ενημέρωσης –Δικτύωσης

Πολλαπλές ήταν και οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του Κέντρου στα δυόμιση χρόνια λειτουργίας :
   
 • Εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων
 • Δημιουργία Ενημερωτικού blog
 • Ενημερωτικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία της Πόλης για παροχή έντυπου υλικού και πληροφόρηση
 • Συν-διοργάνωση ημερίδας «Βία Κατά των Γυναικών» με την ΧΕΝ Θήβας και προβολή της ταινίας «Μέσα από τα μάτια σου» με θέμα την ενδοοικογενειακή  βία(25/11/2013)
 • Συμμετοχή σε ημερίδα “Ούτε ένα λεπτό παραπάνω για την Βία Κατά των Γυναικών» του ιδρύματος της Μητρόπολης Θηβών και Λειβαδιάς  «Εστία Μητέρα»  στην Λιβαδειά ,στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25NOV)
 • Επίσκεψη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικών  Του  Ελαιώνα Θήβας
 • Οργάνωση συνάντησης του Κέντρου με τις Κοινωνικές  Υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων στο πλαίσιο της δικτύωσης και της συνεργασίας του Κέντρου
 • Ενημέρωση για το Κέντρο σε συλλόγους Γυναικών της Δημοτικής ενότητας Βαγίων
 • Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Με ενημερωτικό περίπτερο στην εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Βοιωτίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών
 • Διοργάνωση Πεζοπορίας Κατά της Βίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών( 25NOV)  με την συμμετοχή Συλλόγων Γυναικών της Θήβας και άλλων φορέων
 • Ευαισθητοποίηση στον Αγώνα Μπάσκετ των ομάδων ΕΣ Κάδμου - Αιγάλεω στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών (25/11/2014) με παροχή έντυπου ενημερωτικού υλικού στους φιλάθλους πριν την έναρξη διεξαγωγής του Αγώνα
 • 2 Φεβρουαρίου 2015 : Ομιλία της Κοινωνιολόγου και της Νομικού στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην ΔΕ Βαγίων για τον ρόλο της Γυναίκας ,στο πλαίσιο  της  εορτής της Υπαπαντής του Χριστού
 • ( 8 Μαρτίου) Παγκόσμια Ημέρα Για τα Δικαιώματα των Γυναικών 2015: Εκδήλωση -Συζήτηση για τα δικαιώματα της Γυναίκας σε συνεργασία με τον σύλλογο εργαζομένων του δήμου και με την συμμετοχή ιατρού -παθολόγου και αθλητικού συλλόγου γυναικείας αυτοάμυνας
 • Παροχή έντυπου ενημερωτικού υλικού μέσω των φαρμακείων, σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό Σύλλογο Θήβας
 • Ενημέρωση για τον Σχολικό εκφοβισμό και την οικογενειακή βία, σε δημοτικά σχολεία
(7ο Θήβας, Δημοτικό σχολείο ΔΕ Πλαταιών) μετά από πρόσκληση των διευθυντών σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης και προάσπιση της Υγείας του Δήμου Θηβαίων
 • Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων βίας ,στην Εκστρατεία Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού του Δήμου Θηβαίων στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης του Καρκίνου του Μαστού (25 Οκτώβρη).
 • Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας  σε συζήτηση ,στην 1η Συνάντηση Γονέων των Παιδικών σταθμών  του Δήμου Θηβαίων
 • Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών στην συνάντηση των Κοινωνικών υπηρεσιών του Νομού Βοιωτίας με πρωτοβουλία της κοινωνικής υπηρεσίας του ΓΝ Λιβαδειάς στο πλαίσιο της συνεργασίας με δημόσιους κοινωνικούς φορείς του Νομού
 • Παρουσίαση του Βιβλίου "Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε....", εκδόσεις Μεταίχμιο σε παιδιά που φοιτούν στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Θηβαίων
 • Προβολές ταινιών ("the noir project" και το "Exsicion ") στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών -25Νοεμβρίου
 • Συμμετοχή με εισηγήσεις των στελεχών του Κέντρου σε εκδήλωση της ΧΕΝ Θήβας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Βίας των Γυναικών-28 Νοεμβρίου 2015


Τηλεόραση-Ραδιόφωνο-Ιντερνέτ-Εφημερίδα

·       Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για τα δικαιώματα της γυναίκας (8 Μαρτίου) έχει δημιουργηθεί σποτ, το οποίο με την έγκριση του ΕΣΡ προβλήθηκε σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας ως κοινωνικό μήνυμα.
·       Το ιστολόγιο (blog) του Κέντρου επικαιροποιείται καθημερινά με σημαντικές ενημερώσεις και άρθρα που αφορούν θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος έχοντας μέχρι στιγμής συνολικά 1500 αναρτήσεις και περίπου 20000 προβολές
·       Έχουν δοθεί 2 ραδιοφωνικές και 2 τηλεοπτικές συνεντεύξεις από στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου  στο πλαίσιο εορτασμού Παγκόσμιων Ημερών και πραγματοποίησης δράσεων
·       Σύνδεσμοι με το blog του Κέντρου υπάρχουν τόσο στο site του Δήμου Θηβαίων όσο και σε ενημερωτικά sites  της πόλης  και του νομού.
·       Έχουν εκδοθεί δελτία τύπου με αφορμή διεθνής  ημέρες και δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου και έχουν καταχωρηθεί σε τοπικές εφημερίδες και ενημερωτικά sites
·       Έχει δημιουργηθεί logo για το Κέντρο, έχει εκδοθεί Αφίσα και έντυπο ενημερωτικό φυλλάδιο του Κέντρου  καθώς και Ψηφιακό banner με τα στοιχεία του Κέντρου

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας με φορείς και ιδιώτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του νομού και της περιφέρειας  με σκοπό την συνεργασία για την διαχείριση περιστατικών βίας, καθώς επίσης και στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, την  ισότητα ,τα δικαιώματα των γυναικών  και άλλα

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα στελέχη του Κέντρου:
 • Στα τηλέφωνα 2262089574 και 2262089576Επισκεφτείτε και το blog του Κέντρου: www.sumvouleutikothivas.blogspot.gr
Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και
διέπονται από τους Κανόνες του απορρήτου


 • 11/12/2015:Επίσκεψη μαθητών Λυκείου στο Κέντρο 


Επίσκεψη δεχτήκαμε εχθές από  τμήμα της Α' Λυκείου του 1ου  Γενικού Λυκείου Θήβας όπου τα παιδιά μαζί με την καθηγήτρια τους κα Βάσω Χαρισιάδου θέλησαν να μάθουν πληροφορίες για την λειτουργία του Κέντρου και τις υπηρεσίες που αυτό παρέχει.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης τους, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες που είχαν, για το θέμα της Ενδοοικογενειακής κυρίως Βίας . Ρώτησαν την εμπειρία μας από  τα περιστατικά που έχει διαχειριστεί το Κέντρο στα 2,5 χρόνια λειτουργίας του, για την εικόνα του θύτη και του θύματος, τις επιπτώσεις που έχει η βία μέσα στην οικογένεια σε όλα τα μέλη και τι θα μπορούσαν εκείνα να κάνουν ως παιδιά όταν αντιληφθούν περιστατικά βίαια τόσο στο άμεσο όσο και στο έμμεσο περιβάλλον τους.
Τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα αυτά και  για τον λόγο αυτό ανανεώσαμε το ραντεβού μας για αμέσως μετά τις γιορτές προκειμένου να γίνει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος.
Ευχαριστούμε τα παιδιά και την εκπαιδευτικό τους  για την πρωτοβουλία αυτή της επίσκεψης και το ενδιαφέρον που έδειξαν και ευελπιστούμε το παράδειγμα τους αυτό για ενημέρωση, να ακολουθηθεί και από άλλους


28 /11/2015:Από την εκδήλωση της ΧΕΝ Θήβας με την συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών ΘήβαςΕξαιρετική παρουσίαση και εκπληκτικό κοινό!
Χθες Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θήβας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωσή μας για την βία κατά των γυναικών και παρουσιάστηκε το μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Γράμμα στον Ορέστη".
Ευχαριστούμε τις κυρίες Χαρά Κυριακάκη και Μάρω Μελετίου από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων, για τις εξαιρετικές και κατατοπιστικές ομιλίες-αναλύσεις των θεμάτων τους.
Στη συνέχεια η ηθοποιός Τένια Τζιμέα παρουσίασε μέσα από το μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον δικό της μοναδικό τρόπο, μία άλλη Κλυταιμνήστρα και το θέμα ...ήρθε κι έδεσε!
Το κείμενο το χαρακτηρίζει ένας διακριτικός φεμινιστικός τόνος, είναι γεμάτο τρυφερότητα και κατανόηση για μια αφόρητα καταπιεσμένη και εξουθενωμένη γυναίκα, από έναν βίαιο, χυδαίο, εγωιστή αφέντη σύζυγο, τον Αγαμέμνονα.
Την κυρία Τζιμέα, που κυριολεκτικά μάγεψε το κοινό, ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική συμμετοχή της στην εκδήλωσή μας και ελπίζουμε να συνεργαστούμε μαζί της και στο μέλλον.
Θερμά ευχαριστούμε και το καταπληκτικό κοινό μας! • Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας των Γυναικών: Προβολές Ταινιών με θέμα την Βία κατά των Γυναικών 
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών πραγματοποιήθηκε η προβολή των ταινιών "the Noir Project" και του ντοκιμαντέρ "Exsicion" της ActionAID Hellas. Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις δύο ταινίες και στο τέλος αναπτύχθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος για τις δομές στήριξης κακοποιημένων γυναικών και για την διαχείριση των περιστατικών που αυτά αντιμετωπίζουν.

  
 • Δράση ευαισθητοποίησης  των παιδιών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Δήμου Θηβαίων από το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων με την αφήγηση του παραμυθιού  "Τα χέρια Δεν είναι για να Δέρνουμε"


Την Πέμπτη 19 ΝOV και Σήμερα Παρ 20 NOV 2015 η Κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Θηβαίων επισκέφθηκε τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Θηβαίων.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού ( 20NOV) και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης Της Βίας Κατά των Γυναικών (25NOV) μίλησε στα παιδιά για τα δικαιώματα τους, διαβάσανε μαζί το Βιβλίο "Τα Χέρια Δεν Είναι για να Δέρνουμε ...", απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο και φτιάξανε ένα κολάζ με τα πράγματα που κάνουμε με τα χέρια.

Ευχαριστούμε την διεύθυνση και το προσωπικό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών του Δήμου για την άριστη συνεργασία στην πραγματοποίηση της δράσης αυτής.
Χ.Κ.


 • 30/10/2015:Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών στην συνάντηση των Κοινωνικών υπηρεσιών του Νομού Βοιωτίας.

Σε ένα πολύ φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/10/2015 η προγραμματισμένη , με πρωτοβουλία της Κοινωνικής υπηρεσίας του Γ.Ν Λιβαδειάς, συνάντηση των Κοινωνικών υπηρεσιών του Νομού Βοιωτίας στο ART CAFE ΑΣΤΡΑΔΕΝΗ, με τίτλο "Το Κοινωνικό Πορτραίτο Της
 Βοιωτίας όπως διαμορφώνεται σήμερα"
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν η Κοινωνική υπηρεσία του ΓΝ Λιβαδειάς, η Πρόνοια του Δήμου Λειβαδέων ,η Πρόνοια του Δήμου Θηβαίων, η Προισταμένη της Κοινωνικής υπηρεσίας του Νομού Βοιωτίας, Δομές Του Βοήθεια στο Σπίτι ,το ΚΕΔΔΥ, η Κοινωνική Υπηρεσία των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα , Το Κέντρο Πρόληψης Για Ρομά του Δήμου Θήβας, οι κοινωνικές υπηρεσίες  ιδρυμάτων Ψυχικής Υγείας της Λιβαδειάς και άλλων ιδρυμάτων της Μητρόπολης Θηβών  και Λιβαδειάς καθώς επίσης , το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θήβας, .
Στο πρώτο μέρος της Συνάντησης , έγινε παρουσίαση όλων των Δομών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή, το πλαίσιο λειτουργίας τους καθώς και οι υπηρεσίες που προσφέρονται. Έγινε απολογισμός κάθε δομής ξεχωριστά και συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στο Νομό Βοιωτίας ,σε σχέση με τις λειτουργίες και την συνεργασία των δομών με δημόσιους και ιδιωτικούς κοινωνικούς φορείς.
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης και με αφορμή παραδείγματός ενός πραγματικού περιστατικού, συζητήσαμε τον τρόπο διαχείρισής του από τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές δομές,  και αναφέραμε τα στοιχεία εκείνα του περιστατικού που οδηγούν τα στελέχη στην συνεργασία μεταξύ τους συνειδητοποιώντας παράλληλα την αναγκαιότητα της δικτύωσης και της συνεργασίας μεταξύ των φορέων.
Η συνάντηση έκλεισε με πολύ σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την λειτουργία όσο και  για την αναγκαιότητα  της συνεργασία μεταξύ των στελεχών των Κοινωνικών Δομών του Νομού Βοιωτίας, για την καλύτερη αντιμετώπιση ενός περιστατικού , όσο και για την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης όλων των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών, ειδικότερα σήμερα , σε μια εποχή έντονων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αλλαγών.
 • 26/10/2015:  Συμμετόχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στην 1η Συνάντηση Γονέων των Παιδικών σταθμών  του Δήμου Θηβαίων
 • Κατόπιν πρόσκλησης της διευθύντριας των Παιδικών σταθμών και των ΚΑΠΗ του Δήμου Θηβαίων η Κοινωνιολόγος και η Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Θηβαίων παραβρεθήκαμε στην 1 η συνάντηση Γονέων των Παιδιών του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού Θήβας και Βαγίων . 

  Τα Θέματα στα οποία  αναφερθήκαμε σε αυτή την δίωρη συνάντηση, ήταν τόσο σχετικά με την Λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων όσο  για  τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο και ποιες γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν.Επίσης έγινε και ένας μικρός απολογισμός λειτουργίας του Κέντρου στα 2,5 χρόνια λειτουργίας του.

  Η ψυχολόγος του Κέντρου ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν την συμπεριφορά των παιδιών τους για μια  ομαλή μετάβασή προς τον παιδικό σταθμό , πως οριοθετούμε την συμπεριφορά των παιδιών και την αποτελεσματικότητα της τιμωρίας στα παιδιά.  

  Ευχαριστούμε θερμά,την Διευθύντρια, την Προϊσταμένη καθώς και το προσωπικό των  Παιδικών Σταθμών για την άψογη συνεργασία που είχαμε σε αυτή την ενημερωτική εκδήλωση .


  Χ.Κ.

 • Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Στην Εκστρατεία Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού στο Δήμο Θηβαίων • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, ο Δήμος Θηβαίων, ως μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, στηρίζει και συμμετέχει την εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.

  Για τις ανάγκες της εκστρατείας του Δήμου Θηβαίων, δημιουργήθηκε ένα ερασιτεχνικό βίντεο με φωτογραφίες, μέσω του οποίου δημοτικοί υπάλληλοι και αιρετοί περνούν μηνύματα στήριξης, αλληλεγγύης και ελπίδας. 

  Ο Δήμος Θηβαίων ευχαριστεί θερμά για τη συμμετοχή : τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θηβαίων (Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας & Βοήθεια στο Σπίτι), το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δ.Θηβαίων, τον Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Θηβαίων και το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Βοιωτίας.
   

    
                   
                  

                               

                               

                


 • Μαρτιος 2015:Ενημέρωση για τον Σχολικό εκφοβισμό και την οικογενειακή βία, σε δημοτικά σχολεία (7ο Θήβας, Δημοτικό σχολείο ΔΕ Πλαταιών) μετά από πρόσκληση των διευθυντών σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης και προάσπιση της Υγείας
 • Παγκόσμια Ημέρα Για τα Διακαιώματα των Γυναικών 2015: Εκδήλωση -Συζήτηση για τα Δικαιώματα των Γυναικών
   
Φωτογραφίες απο την Εκδήλωση:
 • Δημιουργία Ψηφιακού Bunner με πληροφορίες για το Κέντρο και τις υπηρεσίες του


 • 2 Φεβρουαριου 2015 : Ομιλία της Κοινωνιολόγου και της Νομικού στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην ΔΕ Βαγίων, στο πλαίσιο  της  εορτής της Υπαπαντής του Χριστού • Ευαισθητοποίηση στον Αγώνα Μπάσκετ των ομάδων ΕΣ Κάδμου -Αιγάλεω στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών (25/11/2014) με παροχή έντυπου ενημερωτικού υλικού στους φιλάθλους πριν την έναρξη διεξαγωγής του Αγώνα

 • Συνέντευξη της κοινωνιολόγου στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θήβα 97,5 για την Εκδήλωση ευαισθητοποίησης  με τον ΕΣ Κάδμο σε αγώνα μπάσκετ της Γ' Εθνικής κατηγορίας.Ακούστε την συνέντευξη  εδώ

 • Συμμετοχή στην Ημερίδα "Ούτε ένα λεπτό παραπάνω για την Βία Κατά των Γυναικών"


http://viotianet.gr/archives/27310 :Καταχώρηση στον τύπο • Συνέντευξη του Δημάρχου Θηβαίων για την δράση της Πεζοπορίας και για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών

 • Διοργάνωση Πεζοπορίας Κατά της Βίας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών (22/11/2014) με την συμμετοχή Συλλόγων Γυναικών της Θήβας


 • Συνέντευξη της κοινωνιολόγου στο Star Κεντρικής Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών και για την διοργάνωση της Πεζοπορίας 

 • Καταχώρηση συνέντευξης στην Εφημερίδα" Βοιωτική ώρα "  της κοινωνιολόγου του Κέντρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών και στο πλαίσιο διοργάνωση της πεζοπορίας

 • Με το υπ. αρ.πρ.  27150, ημ. 15/09/2014 έγγραφό προς τον φαρμακευτικό σύλλογο Θήβας ,έγινε παροχή εντύπου υλικού (φυλλάδια, αφίσες ) του Κέντρου , sε κάθε φαρμακείο του Δήμου. 


 • Συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου Με ενημερωτικό περίπτερο στην εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν.Βοιωτίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών • Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα : "Ενδοοικογενειακή βία: Τρόποι αντιμετώπισης και Διαχείρισης" στην ΔΕ Βαγίων

1 χρόνος Λειτουργίας του Κέντρου:
 • Δελτίο Τύπου για τον 1 χρόνο λειτουργίας του Κέντρου (14/05/2014)(blog)
 • Συνέντευξη της Νομικού στο Star Κεντρικής Ελλάδας για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου
 • Δημιουργία τηλεοπτικού σποτ που με άδεια από το ΕΣΡ,  μεταδόθηκε από κανάλια εθνικής τηλεοπτικής εμβέλειας ως κοινωνικό μήνυμα


 • 8 Μαρτίου 2014:Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:

 -Δελτίο Τύπου (blog) για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων της Γυναίκας
- Δημιουργία και προβολή τηλεοπτικού σποτ
-Βunner στο site του Δήμου Θηβαίων στην αρχική σελίδα και σε ενημερωτικά Sites του νομού που συνδέεται με το blog του Κέντρου καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς

 • Επίσκεψη στελεχών ΟΚΑΝΑ Λιβαδειάς για δικτύωση και συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων

 • Δικτύωση του Κέντρου με τις Κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων(07/02/2014)
 • 19/12/2013:Στο πλαίσιο των Χριστουγέννων τα στελέχη του Κέντρου επισκέφθηκαν το ΣΔΕ των Γυναικείων Φυλακών του Ελαιώνα με αφορμή την βράβευση της κρατούμενης μαθήτριας ΣΜ με το δεύτερο βραβείο του 1ου μαθητικού διαγωνισμού Ζωγραφικής για την ψυχική υγεία απο αντιπροσωπεία της ΔΔΕ Βοιωτίας και τον υπεύθυνο του Συμβουλευτικού σταθμού νέων ΔΔΕ Βοιωτίας κο Γιάννη Ηλία ενώ παραδώσαμε και κάποια ρούχα και παιχνίδια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Θηβαίων

 • Ημερίδα : "Βία Κατά των Γυναικών" στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά της Βίας των Γυναικών  με την συμμετοχή της ΧΕΝ Θήβας
 • 25 Νοεμβρίου 2013: Συνέντευξη της Ψυχολόγου του Κέντρου και του Δημάρχου Θηβαίων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών και της ημερίδας • Ενημερωτικό Περίπτερο στην Κεντρική πλατεία της Θήβας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Βίας των Γυναικών (25/11/2013)
 • Δημιουργία Blog (www.sumvouleutikothivas.blogspot.gr) του Κέντρου για  Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  σε  θέματα που αφορούν την Βία κατά των Γυναικών ,Την Ισότητα των Δύο Φύλων,τα Δικαιώματα των Γυναικών και νέα του Κέντρου


 • Εγκαίνια του Κέντρου με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ισότητας των Φύλων Βάσως Κόλλιας και του Μητροπολίτη Θηβών - Λιβαδείας Γεώργιου


 • seirios Fm 95,8 : ραδιοφωνική συνέντευξη της Κοινωνιολόγου για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου
 • Δελτίο τύπου σε τοπικές εφημερίδες για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου και τις υπηρεσίες που παρέχει (Μάιος 2013)
 • Δημιουργία έντυπου Υλικού ενημέρωσης και αφίσας - Logo Κέντρου