Δημοσιεύθηκε η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο (για τα έτη 2024-2025), αναλύοντας με τη σειρά της και την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η Έκθεση κάνει αναφορά στα κακώς κείμενα που επιμένουν στην Ελληνική Πολιτεία, εστιάζοντας σε τομείς-πλήγματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα: στο δικαίωμα στη ζωή, τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, τα δικαιώματα των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης, την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, τη βία κατά των γυναικών, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον και τέλος, το δικαίωμα στην υγεία.
Δικαίωμα στη ζωή. Αναφορά γίνεται στην επικύρωση από το Εφετείο Αθηνών της καταδίκης δύο ανδρών για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου (2018), στην άσκηση ποινικής δίωξης σε τέσσερις αστυνομικούς για ανθρωποκτονία από πρόθεση για την υπόθεση του Κώστα Μανιουδάκη (2023), καθώς και στην έναρξη διερεύνησης της υπόθεσης του μετανάστη Καμράν Άσιχ, που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση.
Δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών. Η Έκθεση εστιάζει στα συνεχιζόμενα θανατηφόρα ναυάγια, στις παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, στη χρήση πυροβόλων όπλων από τις Αρχές κατά τη διάρκεια συνοριακών ελέγχων, στην ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για τις ενέργειες των Αρχών στο ναυάγιο της Πύλου και την απαλλαγή εννέα επιζώντων από όλες τις κατηγορίες, γεγονός που εγείρει προβληματισμούς σχετικά και με το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Επιπλέον, λόγος γίνεται για τους «περιορισμούς ελευθερίας», οι οποίοι ισοδυναμούν με παράνομη και αυθαίρετη κράτηση, και στους οποίους συστηματικά υπόκεινται οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο στο Κέντρο Υποδοχής της Σάμου. Σημειώνονται επίσης δύο συναφείς καταδικαστικές αποφάσεις της Ελλάδας τόσο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, αναφορά γίνεται στην εν γένει κακομεταχείριση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα και στην παύση πρόσβασης σε στέγαση και στην ελλιπή κρατική μέριμνα για κοινωνική και οικονομική στήριξη των δικαιούχων διεθνούς και προσωρινής προστασίας της ΕΕ.
Δικαιώματα υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανησυχητικές κρίνονται οι συνεχιζόμενες ποινικές διώξεις και δικαστικές «παρενοχλήσεις» κατά εκπροσώπων και επικεφαλής ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα ελληνικά σύνορα, παρακωλύοντας έτσι το έργο τους.
Ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης. Η Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει την υπέρμετρη και δυσανάλογη χρήση βίας από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης λιγότερο θανατηφόρων όπλων, κατά διαδηλωτών και δημοσιογράφων, καθώς και την άνευ ερείσματος παραπομπή για εξακρίβωση στοιχείων.
Ελευθερία της έκφρασης. Η Έκθεση τονίζει την απουσία στην Ελλάδα αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση των Στρατηγικών Αγωγών κατά της Συμμετοχής του Κοινού (SLAPPs), κάνοντας αναφορά σε υποθέσεις που φέρονται να είχαν τα χαρακτηριστικά αγωγών SLAPPs.
Δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Λόγος γίνεται και για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, με έρευνα μάλιστα, του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να καταλήγει στο ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του λογισμικού Predator και κρατικών μηχανισμών ή Υπουργείων, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμούς για την παράνομη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού.
Βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Αναφορά γίνεται στη δολοφονία της Κυριακής Γρίβας έξω από Αστυνομικό Τμήμα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των Αρχών να διαχειριστούν την καταγγελία της και να την προστατέψουν. Επίσης, μνεία γίνεται και στην παρότρυνση από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προς τη χώρα μας να ποινικοποιηθεί η γυναικοκτονία.
Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Παρά την παραδοχή ότι η νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών είναι ένα θετικό βήμα, η Έκθεση επισημαίνει την ύπαρξη ορισμένων κενών που αφήνουν τα τρανς άτομα εκτός νομοθετικού πλαισίου. Επίσης, σημειώνονται τα μεγάλα ποσοστά ρατσιστικής βίας που σημειώθηκαν και αφορούσαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
Δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης. Μνεία γίνεται και στην εναλλακτική υπηρεσία έναντι της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η οποία κρίνεται ότι παραμένει τιμωρητική και μεροληπτική, τονίζοντας επιπλέον την απουσία μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική διασφάλιση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης.
Δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον. Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Ελλάδα επικρίθηκε λόγω της σημαντικής επέκτασης των υποδομών φυσικού αερίου και την επακόλουθη ενίσχυση της εξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Ως προς τις ανησυχητικές προβλέψεις ανόδου της θερμοκρασίας, η Έκθεση υπογραμμίζει αφενός τον κίνδυνο ραγδαίας αύξησης των θανάτων λόγω καύσωνα, και αφετέρου τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών στην Ελλάδα.
Δικαίωμα στην υγεία. Τέλος, η Έκθεση επεσήμανε τα συνεχιζόμενα κενά στο εθνικό σύστημα υγείας της Ελλάδας, εστιάζοντας κυρίως σε ελλείψεις προσωπικού, εξαντλητικά ωράρια και δυσκολία στη λήψη αδειών, καθώς και υποστελεχωμένες κλινικές που υπολειτουργούν ή κινδυνεύουν να κλείσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου