... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

HERSTORY: Το συγκινητικό βίντεο του Paris 2024 για τις γυναίκες πρωτοπόρους που άνοιξαν τον δρόμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες





Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων Paris 2024, επιμελήθηκε ένα εξαιρετικό βίντεο- ωδή προς τις αθλήτριες που άνοιξαν τον δρόμο για τις υπόλοιπες γυναίκες, επιτρέποντάς τους να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να κάνουν αυτό που αγαπούν. Από τα 5 σπορ στα οποία συμμετείχαν οι γυναίκες το 1900, σήμερα συμμετέχουν σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, με σχεδόν 5.250 αθλήτριες να βάζουν τα δυνατά τους φέτος στο Παρίσι, όταν οι άντρες αθλητές είναι επίσης 5.250! Με τους Ολυμπιακούς του 2024 να έχουν επιτύχει για πρώτη φορά την απόλυτη ισότητα.

Το βίντεο ξεκινά με την Nawal El Moutawakal από το Μαρόκο, την πρώτη δρομέα από ισλαμική χώρα που κέρδισε μετάλλιο πριν από 40 χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες τους Λος Άντζελες, το 1984, στα 400 μ. μετ' εμποδίων.

             

Η ίδια όμως δεν αφηγείται τη δική της ιστορία, αλλά την ιστορία της τενίστριας Suzanne Lenglen, της πρώτης αθλήτριας που τόλμησε να φορέσει ένα ελαφρύ φόρεμα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Βλέπετε, μέχρι πρότινος οι γυναίκες έπρεπε να αγωνίζονται με φορέματα που ζύγιζαν έως και 8 κιλά και θύμιζαν επίσημα ενδύματα απογευματινού περιπάτου. Το αποτέλεσμα; Η Suzanne Lenglen κέρδισε 2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο σε εκείνη τη διοργάνωση, με τον Τύπο της εποχής να χαρακτηρίζει "τολμηρή" την κίνηση της να επιλέξει άλλη εμφάνιση.

Η επόμενη ενότητα του βίντεο αφορά την Shan Zhang από την Κίνα η οποία ήταν η μόνη γυναίκα που αγωνίστηκε ανάμεσα σε άντρες στη σκοποβολή και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Η Zhang έσπασε κάθε ρεκόρ καθώς πέτυχε και τους 200 στόχους στους ημιτελικούς της Βαρκελώνης το 1992. "Δεν είχα σκοπό να αποδείξω κάτι, απλώς μού αρέσει η σκοποβολή" λέει η σπουδαία αθλήτρια, δίπλα στον Haifeng Xu, τον φωτογράφο που αποθανάτισε τη μεγάλη της στιγμή: την απονομή του μεταλλίου της. "Με σήκωσαν στον αέρα" θυμάται η αθλήτρια για τους δύο συναθλητές της που γιόρτασαν μαζί της τη νίκη της.

Τη σκυτάλη παίρνει το "Μαγικό 261": η Kathrine Switzer, η πρώτη και μόνη γυναίκα που έτρεξε στον Μαραθώνιο της Βοστόνης του 1967. Τότε άντρες την είχαν περικυκλώσει και την εκφόβιζαν φωνάζοντάς της πως δεν ανήκει στον αγώνα και ρωτώντας την απειλητικά "τι προσπαθείς να αποδείξεις;". Το 261 όμως δεν το έβαλε κάτω και τερμάτισε ανοίγοντας για πάντα τον δρόμο στις γυναίκες του κόσμου. "Ήθελα να αποδείξω πως κάθε γυναίκα μπορεί να σπάσει τα όρια και να απολαύσει την ελευθερία να κάνει αυτό που θέλει" ακούμε την αθλήτρια να λέει στο βίντεο. "Η πιο σημαντική συμβολή μου όμως είναι όταν ηγήθηκα της καμπάνιας να συμπεριληφθεί ο Μαραθώνιος των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984" πρόσθεσε.

Από την πρώτη Ολυμπιονίκη, την Charlotte Cooper και την πρώτη γυναίκα κριτή, την Alice ως την Norma Basilio που άναψε επίσημα τη δάδα των Ολυμπιακών του Μεξικό το 1968, ως κάθε αθλήτρια που θα συμμετάσχει φέτος, όλες είναι εκεί για να μας υπενθυμίσουν πως οι γυναίκες είναι ασταμάτητες και κάνουν θαύματα και στον Αθλητισμό.





                  


https://www.womantoc.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: