... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Ολυμπιακοί: Αποκλείστηκε επειδή υπερασπίστηκε την ελευθερία των Αφγανών γυναικών και δεν το μετανιώνει

                            


Η 21χρονη με καταγωγή από το Αφγανιστάν που εκπροσωπούσε την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, αποκλείστηκε από τον πρώτο Ολυμπιακό διαγωνισμό του breaking dance αφού φόρεσε μια κάπα που έγραφε «Ελευθερία στις γυναίκες του Αφγανιστάν». 

«Τι είναι πιο σημαντικό, το όνειρό μου ή οι γυναίκες του Αφγανιστάν;». Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η Manizha Talash, η προσφύγισσα αθλήτρια που αποκλείστηκε από του Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού επειδή θέλησε να περάσει το δικό της μήνυμα ενάντια στην καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, τυλίγοντας το σώμα της σε μια κάπα που έφερε το σύνθημα «Ελευθερία στις γυναίκες του Αφγανιστάν».

Η 21χρονη με καταγωγή από το Αφγανιστάν που εκπροσωπούσε την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων, αποκλείστηκε από τον πρώτο Ολυμπιακό διαγωνισμό του breaking dance αφού φόρεσε μια κάπα που έγραφε «Ελευθερία στις γυναίκες του Αφγανιστάν». 

Η Manizha Talash δεν έχει μετανιώσει για την πράξη που οδήγησε στον αποκλεισμό της. Ήξερε ότι θα αποκλειστεί. «Το σκεφτόμουν για τέσσερις μήνες, από τότε που ήξερα ότι θα πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε μιλώντας στον Guardian.

«Σκέφτηκα: Έχω ένα λεπτό όπου όλος ο κόσμος με παρακολουθεί και σκέφτηκα, τι είναι πιο σημαντικό, το όνειρό μου, η ζωή μου ή οι γυναίκες στο Αφγανιστάν; Δεν πήγα εκεί για να κερδίσω, αυτό δεν με ενδιαφέρει».

Η κάπα ήταν φτιαγμένη από μπούρκα, η οποία θεωρείται από πολλούς ως το απόλυτο σύμβολο της καταπίεσης των Αφγανών γυναικών.

«Με το ύφασμα αυτής της μπούρκας που αντιπροσωπεύει τόσα πολλά, θέλω να δείξω στα κορίτσια πίσω στην πατρίδα, ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τα πράγματα. Από μια μπούρκα μπορούν να γίνουν φτερά. Αν είναι σε ένα κουκούλι, μια μέρα σύντομα μπορούν να πετάξουν».

«Οι Ολυμπιακές Αρχές το είδαν ως πολιτική διαμαρτυρία, αλλά εγώ όχι, αν και ήξερα ότι αυτό θα συνέβαινε», λέει. «Δεν το αντιλαμβάνομαι ως πολιτικό, αλλά σαν να κάνω τη χάρη στον κόσμο βοηθώντας τις Αφγανές γυναίκες. 

«Το breaking dance είναι μια μορφή έκφρασης και έτσι ένιωσα ότι αυτό έπρεπε να κάνω, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε αποκλεισμός».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ήταν υποκριτικό από τις αρχές να την απαγορεύσουν, δεδομένου του μεγάλου αριθμού χωρών με περιορισμένα ανθρώπινα δικαιώματα που επιτρέπεται να διαγωνίζονται, το μόνο της σχόλιο ήταν: «Όλοι έχουν τους κανόνες τους».

Η Talash που τώρα ζει στη Μαδρίτη, αφότου ζήτησε άσυλο στην Ισπανία αφού διέφυγε από την κυριαρχία των Ταλιμπάν στην πατρίδα της το 2021, ελπίζει ότι το Ολυμπιακό Ίδρυμα Προσφύγων θα συνεχίσει να την υποστηρίζει οικονομικά και δεν θα αποσύρει την υποστήριξή του επειδή αποκλείστηκε. 


Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: