Την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων, μια νέα έκθεση της UNESCO αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια απέχουν ακόμη πολύ από την ίση πρόσβαση στον αθλητισμό σε οποιοδήποτε επίπεδο, επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό. Η UNESCO καλεί επειγόντως τα 194 κράτη μέλη της να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανισότητες εφαρμόζοντας τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση. Στις 24 Ιουλίου, ο Οργανισμός θα συγκεντρώσει υπουργούς αθλητισμού από όλο τον κόσμο στην έδρα του στο Παρίσι για να αναπτύξει συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις.
Το σχέδιο παιχνιδιού της UNESCO για τον αθλητισμό και την ισότητα των φύλων είναι ένας οδικός χάρτης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τόσο στις κυβερνήσεις όσο και στους αθλητικούς οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Υπογραμμίζει τρεις επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και οι γυναίκες στον αθλητισμό:
1.Τερματισμός της βίας με βάση το φύλο στον αθλητισμό
2.Μείωση της εγκατάλειψης του αθλητισμού των εφήβων
3.Χρειάζονται περισσότερες γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους στον αθλητισμό
Το 21% των γυναικών αθλητών (και το 11% των ανδρών) ανέφεραν ότι είχαν βιώσει τουλάχιστον μία μορφή σεξουαλικής κακοποίησης ως παιδί στον αθλητισμό. Μία από τις προτεραιότητες πολιτικής που προσδιορίζονται από το Σχέδιο Παιχνιδιού της UNESCO είναι ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, η οποία υπονομεύει άμεσα τις ευκαιρίες, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ασφαλούς συμμετοχής και απόλαυσης του αθλητισμού.
Το 49% των κοριτσιών εγκαταλείπουν τον αθλητισμό κατά την εφηβεία – αυτό είναι 6 φορές υψηλότερο από το ποσοστό των εφήβων αγοριών. Αυτό το υψηλό ποσοστό φθοράς εξηγείται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων η έλλειψη γυναικείων προτύπων, οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η αρνητική εικόνα του σώματος. Δεδομένου ότι ο αθλητισμός είναι ένα εργαλείο ενδυνάμωσης των γυναικών, με αποδεδειγμένη σχέση με την επιτυχία στις ακαδημαϊκές σπουδές και τις επιχειρήσεις, το ποσοστό εγκατάλειψης σπουδών πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά.
Το χάσμα στις αμοιβές στον επαγγελματικό αθλητισμό είναι ένα πολύ ορατό σημάδι ανισότητας – η λίστα του περιοδικού Forbes με τους 50 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο εξακολουθεί να μην περιλαμβάνει ούτε μία γυναίκα. Όμως, το Παιχνίδι του Σχεδίου της UNESCO υπογραμμίζει ότι η έλλειψη ηγεσίας των γυναικών σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού είναι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα που χρειάζεται ακόμη περισσότερο επείγουσα αντιμετώπιση: πέρυσι μόνο το 30% των μεγαλύτερων αθλητικών ομοσπονδιών στον κόσμο προήδρευαν γυναίκες. Οι εξαιρετικοί δείκτες ισότητας των φύλων των Αγώνων του Παρισιού 2024 θα μπορούσαν να είναι επιταχυντής για τον διορισμό γυναικών σε ηγετικούς ρόλους στον αθλητισμό.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η UNESCO καλεί και προσφέρει υποστήριξη στα κράτη μέλη της να εφαρμόσουν 6 μέτρα:
1.Χρησιμοποιήστε τον αθλητισμό για να αλλάξετε νοοτροπίες
Προώθηση προτύπων αθλητών και αξιοποίηση της δύναμης των δημοφιλών αθλητικών εκδηλώσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό. αναπτύξουν «συμμάχους» ανδρών αθλητών για γυναίκες και κορίτσια.
2.Εξασφάλιση ίσης και δίκαιης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης
Υποστηρίξτε τη δίκαιη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και τη δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών αθλητών και των αθλημάτων, και υποστηρίξτε πρωτοβουλίες που αυξάνουν την εκπροσώπηση των γυναικών στην αθλητική δημοσιογραφία και τη δημιουργία ικανοτήτων για ρεπορτάζ χωρίς αποκλεισμούς για τους δημοσιογράφους.
3.Θέσπιση και εφαρμογή ολοκληρωμένων κανονισμών
Δημιουργία, ενίσχυση και επιβολή προτύπων προστασίας, νόμων και νομικών πλαισίων για την αποτροπή των διακρίσεων και της βίας στον αθλητισμό, η ανάληψη ευθύνης από τους δράστες και η παροχή θεραπείας στους επιζώντες.
4.Ενίσχυση των μηχανισμών αναφοράς και των δικαστικών διαδικασιών
Υποστηρίξτε αθλητικούς οργανισμούς στη δημιουργία διαφανών και ανώνυμων συστημάτων αναφοράς κακοποίησης για να δώσουν τη δυνατότητα στους επιζώντες να εμφανιστούν χωρίς φόβο αντιποίνων και να ενισχύσουν τη δικαστική υποδομή και να αναπτύξουν νομικά καταστατικά ειδικά για τον αθλητισμό για να εξορθολογίσουν τη διαδικασία δίωξης των δραστών.
5.Επενδύστε στην εκπαίδευση και την κατάρτιση
Δημιουργήστε ειδικά προγράμματα κατάρτισης για εκπαιδευτικούς αθλητισμού, προπονητές και άλλους επαγγελματίες σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ένταξη, καθώς και για την αναγνώριση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας.
6.Ενσωματώστε τις φωνές επιζώντων και ενισχύστε την έρευνα
Μοιραστείτε τη φωνή των γυναικών που έχουν βιώσει διακρίσεις ή βία στον αθλητισμό και βεβαιωθείτε ότι οι γνώσεις τους ενσωματώνονται σε μηχανισμούς πολιτικής. Συλλέγει συστηματικά εναρμονισμένα, κατανεμημένα με βάση το φύλο δεδομένα για τις διακρίσεις και τη βία και για τον αντίκτυπο των στρατηγικών για το φύλο.
Τα κράτη μέλη της UNESCO αναμένεται επίσης να εφαρμόσουν το Εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στον αθλητισμό που εκδόθηκε από κοινού από την UNESCO και το UN Women το 2023
Συνάντηση Υπουργών Αθλητισμού στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι
Στις 24 Ιουλίου, υπουργοί αθλητισμού από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν την εφαρμογή αυτών των έξι μέτρων της UNESCO για την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό με ειδικούς, αθλητές και ακτιβιστές στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι.
Τα συμπεράσματα θα τροφοδοτήσουν τη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που διοργανώνεται από τη Γαλλία και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την επόμενη ημέρα, 25 Ιουλίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου