Εκατοντάδες νεαρές γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο δήλωσαν ότι επιθυμούν πολύ καλύτερη υποστήριξη για να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν συχνά κινδύνους και ότι πολλές από αυτές δεν έχουν ενημερώσει κανέναν ή δεν έχουν κανέναν αρκετά ισχυρό για να απευθυνθούν για βοήθεια.
Το CNN As Equals και η ΜΚΟ Plan International πραγματοποίησαν έρευνα σε περισσότερες από 600 νεαρές γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 13-24 ετών σε εννέα χώρες παγκοσμίως και διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες (75%) έχουν αντιμετωπίσει βλαβερό περιεχόμενο στο διαδίκτυο κάποια στιγμή, ενώ περισσότερες από μία στις 10 το βιώνουν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά.
Σχεδόν οι μισές, με κάποιες από αυτές να είναι μόλις 13 ετών, ανέφεραν ότι είδαν ή έλαβαν ανεπιθύμητες σεξουαλικές εικόνες ή βίντεο, ενώ το ένα τέταρτο δήλωσε ότι έχει βιώσει διακρίσεις ή ρητορική μίσους στο διαδίκτυο, όταν μοιράστηκε τις απειλές που αντιμετωπίζει.
Οι πλατφόρμες στις οποίες οι συμμετέχουσες δήλωσαν ότι βιώνουν αυτές τις απειλές πιο συχνά είναι το Facebook, ακολουθεί το WhatsApp, έπειτα το Instagram και το Tik Tok, που είναι επίσης μεταξύ των πιο ενεργά χρησιμοποιούμενων κοινωνικών πλατφορμών παγκοσμίως.
Οι έρευνες διεξήχθησαν στη Βολιβία, τη Βραζιλία, τη Μπουρκίνα Φάσο, την Κολομβία, την Κένυα, το Μαλάουι, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες και το Ανατολικό Τιμόρ. Δεν είναι αντιπροσωπευτικές για όλα τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες που μεγαλώνουν στις χώρες αυτές, αλλά τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις φωνές και τις καθημερινές εμπειρίες που αντιμετωπίζουν πολλές από αυτές τις νεαρές γυναίκες.
Όταν μοιράστηκαν τον αντίκτυπο αυτών των κινδύνων, πάνω από το ένα τρίτο όσων απάντησαν δήλωσαν ότι έμειναν λυπημένες, μελαγχολικές, αγχωμένες ή ανήσυχες, και η πλειοψηφία των νεαρών γυναικών και κοριτσιών αισθάνθηκαν ότι οι ίδιες ήταν περισσότερο υπεύθυνες για την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο – συχνά βγαίνοντας εκτός σύνδεσης και κάνοντας τους λογαριασμούς τους ιδιωτικούς για να το αντιμετωπίσουν.
Θέλουν καλύτερη υποστήριξη και πόρους από τις κυβερνήσεις, τις αρχές, τις εταιρείες τεχνολογίας και τις οικογένειές τους.
Άλλες 73 νεαρές γυναίκες και κορίτσια ερωτήθηκαν σχετικά με την ηλεκτρονική παρενόχληση που βιώνουν και ρωτήθηκαν για λύσεις σε ομάδες εστίασης που χωρίστηκαν ανά ηλικιακό φάσμα και καθοδηγήθηκαν από τις ομάδες χωρών της Plan στις Φιλιππίνες, το Μαλάουι και τη Βραζιλία.
Εδώ, πολλές εξήγησαν ότι αισθάνονται ότι οι γονείς και τα σχολεία είναι πολύ ανεπαρκώς ενημερωμένα για να βοηθήσουν, οι αναφορές στις πλατφόρμες αποστέλλονται σε bots και μένουν αναπάντητες και οι αρχές δεν καθιστούν τους δράστες επαρκώς υπεύθυνους.
Θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Να πώς.
Τι λείπει για την προστασία των νεαρών γυναικών και κοριτσιών στο διαδίκτυο;
Όταν ρωτήθηκαν στις έρευνες σχετικά με το τι λείπει για την προστασία τους και την ασφάλειά τους στο διαδίκτυο, η επαρκής εκπαίδευση σχετικά με την ψηφιακή παιδεία ήταν η απάντηση που επιλέχθηκε περισσότερο (70%).
Μεταξύ όσων απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της ασφάλειάς τους, περίπου 6 στις 10 (61%) ζήτησαν προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια, για παράδειγμα μέσω σχολικών και πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, για την παροχή αυτής της παιδείας.
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι το βάρος δεν πρέπει να πέφτει εξ ολοκλήρου στα κορίτσια για την προστασία τους.
Η ανάθεση της ευθύνης στις νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια είναι «εγγενώς άδικη», δήλωσε η Hera Hussain, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Chayn, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης τεχνολογίας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ασχολείται με την καταπολέμηση της κακοποίησης λόγω φύλου σε παγκόσμιο επίπεδο. «Αν λαμβάνετε μηνύματα παρενόχλησης, dick pics, και πρέπει να συνεχίσετε να αναφέρετε το καθένα από αυτά, και στη συνέχεια να μπλοκάρετε τους ανθρώπους, αυτό είναι τόσο μεγάλο διοικητικό βάρος που πρέπει να αναλάβετε εσείς ως θύμα και επιζήσασα».
Τι θέλουν τα κορίτσια για ένα ασφαλέστερο μέλλον στο διαδίκτυο
Η αυστηρή επιβολή της νομοθεσίας από τις πλατφόρμες και η ανάγκη για ισχυρότερα νομικά μέτρα επιλέχθηκαν από πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σχετικά με το τι λείπει για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, ενώ περίπου το ένα τέταρτο θεώρησε ότι χρειάζονται βελτιωμένες ρυθμίσεις απορρήτου και ασφαλείς χώροι. Ένας στους πέντε δήλωσε ότι χρειάζονται πιο προσιτοί και αξιόπιστοι μηχανισμοί αναφοράς ή αυστηρότερες διαδικασίες επαλήθευσης της ηλικίας.
Στις ομάδες εστίασης, ορισμένες συμμετέχουσες δήλωσαν ότι αισθάνονται απομονωμένες, ζητώντας γραμμές βοήθειας και τοπικές υπηρεσίες υποστήριξης και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ψηφιακούς ασφαλείς χώρους. Ζητήθηκαν επίσης συστημικές αλλαγές, όπως μεγαλύτερες επιπτώσεις για τα άτομα που κακοποιούν άλλους, καλύτερο συντονισμό, βελτιωμένους ελέγχους ταυτότητας και ηλικίας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τη δυνατότητα αναφοράς της παρενόχλησης ή άλλου επιβλαβούς περιεχομένου σε εκπαιδευμένο προσωπικό αντί για bots.
«Δεν ξέρουμε αν αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά ακούνε», δήλωσε η Lea, συμμετέχουσα στην ομάδα εστίασης 17-20 ετών στις Φιλιππίνες, μιλώντας για την έλλειψη δράσης ή αντίδρασης από τον τεχνολογικό τομέα ή τις αρχές. Οι συμμετεχουσες έλαβαν ψευδώνυμα για λόγους ανωνυμίας.
Προτάθηκε επίσης η παροχή εκπαίδευσης σε θέματα ψηφιακής ανθεκτικότητας από τις ίδιες τις εταιρείες τεχνολογίας.
«Αυτοί που τις παρέχουν [την εκπαίδευση για να παραμείνουμε ασφαλείς στο διαδίκτυο] θα πρέπει να είναι οι εταιρείες που κατασκευάζουν τις εφαρμογές… Είναι υπεύθυνες για το τι μπορεί να μας συμβεί ή τι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Reyna, ξεχωριστή συμμετέχουσα στην ομάδα 21-24 ετών, επίσης στις Φιλιππίνες.
Πόσο ασφαλής αισθάνεστε στο διαδίκτυο;
Μία στις τρεις συμμετέχουσες στην έρευνα (33%) ανέφερε ότι δεν αισθάνεται ασφαλής στο διαδίκτυο.
Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 13-16 ετών που συμμετείχαν στην έρευνα, μία στις πέντε (19%) ανέφερε ότι αισθάνεται τουλάχιστον κάπως ανασφαλής ποσοστό που αυξάνεται σε μία στις τρεις (36%) μεταξύ των μεγαλύτερων και νεαρών γυναικών (ηλικίας 17-24 ετών).
Από τις τρεις περιοχές, η Αφρική ξεχώρισε, καθώς το 40% των κοριτσιών που συμμετείχαν στην έρευνα στην Αφρική ανέφεραν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς (40%).
«Ήμουν νέα και φοβισμένη»: Γιατί τα κορίτσια αισθάνονται ανασφαλή στο διαδίκτυο
Η πίεση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο έχει γίνει ένα νέο σύνορο στην ψηφιακή εποχή, με τις διεθνείς εκκλήσεις να αυξάνονται από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότερα παιδιά μπαίνουν στο διαδίκτυο.
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρει προστασία για τα παιδιά, αν και οι εμπειρογνώμονες και οι ακτιβιστές για την ισότητα των φύλων υποστηρίζουν ότι οι νόμοι αυτοί δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο και εξακολουθούν να ρίχνουν το βάρος της ευθύνης στους χρήστες.
Στις ΗΠΑ, το Αρκάνσας και η Γιούτα ήταν μεταξύ των πρώτων που υπέγραψαν νομοσχέδια με επίκεντρο την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο το 2023 και δεκάδες πολιτείες έχουν προτείνει ή θεσπίσει νομοθεσία για τη ρύθμιση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια. Η Νέα Υόρκη ψήφισε τον Ιούνιο νόμο για τα παιδιά κατά των εθιστικών ροών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένα νομοσχέδιο της Γερουσίας για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο βρίσκεται επί του παρόντος στα σκαριά.
Μεταξύ ορισμένων από τις χώρες στις οποίες διεξήχθησαν έρευνες, οι Φιλιππίνες έχουν θεσπίσει νομοθεσία που στοχεύει ειδικά στα υψηλά επίπεδα διαδικτυακής εκμετάλλευσης παιδιών στη χώρα, ενώ οι νομοθέτες στο Νεπάλ και στη Βραζιλία επεξεργάζονται κανονισμούς για την ψηφιακή προστασία των νέων.
Οι αρχές στο Μαλάουι έχουν διορίσει έναν πρεσβευτή για την προστασία των παιδιών και βοηθούν στην παροχή κατάρτισης για τους διευθυντές των σχολείων, τις ΜΚΟ για τα παιδιά και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.
Παρά το αυξανόμενο αυτό σώμα νομοθεσίας και πολιτικής, τα νέα ευρήματα του CNN και της Plan International δείχνουν ότι συνεχίζεται η έμφυλη κακοποίηση σε παγκόσμια κλίμακα.
«Δεν έχει αλλάξει, είναι ακόμη χειρότερο», δήλωσε η Sheila Estabillo, υπεύθυνη του προγράμματος SAFE Online για την Plan International στις Φιλιππίνες, η οποία διοργανώνει συνεδρίες διαδικτυακής ασφάλειας για κορίτσια στη χώρα.
Η έρευνα δείχνει ότι ο διαδικτυακός κίνδυνος είναι πλέον τόσο συνηθισμένος που έχει γίνει κανόνας για τα κορίτσια, τα οποία αντιμετωπίζουν άνισους – και συνήθως πιο σεξουαλικούς – τύπους απειλών σε σύγκριση με τα αγόρια. Οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν στο CNN και στην Plan International ότι η πιο συνηθισμένη εμπειρία τους από επιβλαβές περιεχόμενο ήταν η λήψη ανεπιθύμητων σεξουαλικών εικόνων (γνωστών ως cyberflashing), βίντεο ή μηνυμάτων. «[Κάποιοι] παρενοχλούν ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θεωρούν ότι είναι εντάξει να στείλουν κάτι τέτοιο χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου», δήλωσε η Reyna, στις αρχές της δεκαετίας του 20, από τις Φιλιππίνες.
Περίπου οι μισές από τις νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα στην Αφρική (55%) ανέφεραν ότι είδαν ή έλαβαν ανεπιθύμητες σεξουαλικές εικόνες.
«Άρχισα να συνομιλώ με έναν τύπο και μου έστειλε μια γυμνή φωτογραφία και μου ζήτησε να στείλω και τη δική μου», δήλωσε η Maureen, 21-24 ετών στο Μαλάουι. Το αγόρι απείλησε να μοιραστεί τη φωτογραφία του προφίλ της, την οποία επεξεργάστηκε ώστε να είναι γυμνή, είπε. «Ήμουν νέα και φοβισμένη, οπότε φοβόμουν να το πω σε κανέναν».
Η αντικειμενοποίηση και η σεξουαλικοποίηση είναι συνηθισμένες εμπειρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο διαδίκτυο, και η κακοποίηση μέσω του cyberflashing και της μη συναινετικής δημοσίευσης φωτογραφιών, πλαστών εικόνων και deepfakes, γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη, δήλωσε η Hussain. «[Η διαδικτυακή κακοποίηση] είναι πλήρως ενσωματωμένη σε όλες τις πτυχές της ζωής».
Οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα του CNN και της Plan International ανέφεραν ότι αψηφούν σε τακτική βάση και άλλους ψηφιακούς κινδύνους, όπως το να συναντούν αμφίβολα σχέδια για την απόκτηση χρημάτων (43%), στοχευμένα μηνύματα μίσους (42%), τρόπους αυτοτραυματισμού (29%) και τρόπους για να γίνουν πολύ αδύνατες μέσω διατροφικών διαταραχών (28%). Στις Φιλιππίνες, για παράδειγμα, το 47% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι είδε συζητήσεις για τρόπους να βλάψει κανείς τον εαυτό του και το 45% είχε δει περιεχόμενο για τρόπους να αυτοκτονήσει.
Οι διαδικτυακές απάτες με χρήματα έχουν πολλαπλασιαστεί παγκοσμίως, με την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό για το έγκλημα και την αστυνόμευση INTERPOL. Μεταξύ των συμμετεχόντων στις έρευνες, οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια στην Αφρική επηρεάστηκαν περισσότερο από τις απάτες χρημάτων – με τις μισές να έχουν εκτεθεί σε απάτες και το ένα τέταρτο να έχει χάσει χρήματα.
Πόσο προετοιµασµένη αισθάνεστε για τους διάφορους τρόπους µε τους οποίους µπορείτε να προστατευτείτε στο διαδίκτυο;
Ήταν σαφές ότι οι συμμετέχουσες θεωρούσαν ότι το επιβλαβές περιεχόμενο είναι αναπόφευκτο στο διαδίκτυο και πάνω από το 86% ανέφεραν ότι αισθάνονται τουλάχιστον κάπως προετοιμασμένες να προστατεύσουν τον εαυτό τους στο διαδίκτυο.
Σε περιφερειακό επίπεδο, το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στην Αφρική, σε αντιστοιχία με τα περισσότερα κορίτσια εκεί που επίσης ανέφεραν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς στο διαδίκτυο.
Αποσιώπηση των νεαρών «καταβεβλημένων» κοριτσιών
Σχεδόν μία στις πέντε νεαρές γυναίκες και κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι έκαναν ένα πλήρες διάλειμμα από το διαδίκτυο για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο, ενώ μελέτες δείχνουν ότι η διαδικτυακή κακοποίηση έχει σιωπηλή επίδραση στις γυναίκες και τα κορίτσια.
Μια μελέτη της ΜΚΟ Girl Effect διαπίστωσε ότι τα κορίτσια σε πέντε αφρικανικές χώρες, την Ιορδανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να μπλοκάρουν ή να ιδιωτικοποιήσουν τους λογαριασμούς τους και να αναφέρουν συμπεριφορές από ό,τι τα αγόρια.
Μια μελέτη του 2021 που αντλεί δεδομένα από δύο ανεξάρτητες έρευνες μεγάλης κλίμακας στη Νορβηγία διαπίστωσε επίσης ότι «οι γυναίκες που στοχοποιούνται είναι πιο πιθανό από τους άνδρες που στοχοποιούνται να γίνουν πιο προσεκτικές στην έκφραση των απόψεών τους δημοσίως».
Η έρευνα του CNN και της Plan International δείχνει ότι η «ψυχρή επίδραση» των γυναικών σε δημόσιους χώρους, όπως η πολιτική και η δημοσιογραφία, ως απάντηση στη διαδικτυακή κακοποίηση, ξεκινά από τα έφηβα κορίτσια, δήλωσε η καθηγήτρια Gina Neff, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Minderoo για την Τεχνολογία και τη Δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
«Αν έχουμε το 75% των έφηβων κοριτσιών να δηλώνουν ότι έχουν δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση», είπε, »τι συμβαίνει όταν αρχίζουν να αναπτύσσουν την καριέρα τους… επαγγελματικούς, εξωστρεφείς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;»
Το «μπλοκάρισμα και το κλείδωμα» των λογαριασμών, ενώ αντιμετωπίζει τον οξύ κίνδυνο, δεν είναι αποτελεσματικό για όποιον θέλει να έχει μια διαδικτυακή προσωπικότητα, δήλωσε η Neff. «Στέλνουμε το μήνυμα ότι η φωνή τους δεν έχει σημασία και ότι η προσδοκία τους να μπορούν να βρίσκονται στο διαδίκτυο συνοδεύεται από περισσότερους κινδύνους μερικές φορές από τα οφέλη που αποκομίζουν», είπε.
Η Fernanda, μια 21χρονη συμμετέχουσα επίσης από τη Βραζιλία, αγαπά το γυναικείο ποδόσφαιρο, αλλά δήλωσε ότι είναι απρόθυμη να συμμετάσχει σε διαδικτυακές συζητήσεις σχετικά με το άθλημα. «Φοβάμαι πολύ να σχολιάσω τις αναρτήσεις της ομάδας μου, επειδή ξέρω πόσο τοξικά είναι τα σχόλια (κατά των κοριτσιών)», είπε προσθέτοντας ότι το να αφιερώνει χρόνο εκτός σύνδεσης τη βοήθησε να αντιμετωπίσει το άγχος.
«Όταν παραμένουμε συνδεδεμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, νιώθουμε: «Παιδιά, βοήθεια, είμαι καταβεβλημένη»».
Πού πρέπει να βρίσκεται η ευθύνη
Το χάσμα των γενεών στην κατανόηση των διαδικτυακών πλατφορμών και του ψηφιακού αλφαβητισμού είναι ένας λόγος που οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια που συμμετείχαν στην έρευνα και έδωσαν συνέντευξη έδειξαν μικρή εμπιστοσύνη στους ενήλικες και στους υπάρχοντες μηχανισμούς για την εξάλειψη των κακοποιητών και των δραστών.
Ποιος είναι ο πλέον υπεύθυνος για την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο; Η πλειονότητα (67%) πιστεύει ότι η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι δική της ευθύνη.
Οι ειδικοί με τους οποίους μίλησε το CNN τόνισαν την ανάγκη να αναλάβουν περισσότερες δράσεις οι τεχνολογικές πλατφόρμες.
Οι ισχύοντες κανόνες και τα διαδικτυακά εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων επιθέσεων είναι ανεπαρκή, δήλωσε η Neff, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τη χρόνια κακοποίηση που πλήττει τις γυναίκες. «Οι εταιρείες των πλατφορμών πρέπει να λογοδοτήσουν μέσω της νομοθεσίας», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου