... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Μεξικό: Αποποινικοποίηση της άμβλωσης αλλιώς παραβιάζονται «τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών»

 



Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης στο Μεξικό. Δύο χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας προς αυτήν την κατεύθυνση το μεξικανικό Κοινοβούλιο δείχνει να συμφωνεί να απαλειφθούν οι ποινές που ίσχυαν από το 1931 για τις γυναίκες και τους γιατρούς που προχωρούσαν σε άμβλωση.

Το μεξικανικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι η «ποινικοποίηση της άμβλωσης στον Ομοσπονδιακό Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι αντισυνταγματική», αφού «παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών».

Πριν από ακριβώς δυο χρόνια, την 7η Σεπτεμβρίου 2021, το δικαστήριο είχε ήδη χαρακτηρίσει την ποινικοποίηση της άμβλωσης αντισυνταγματική. Με εκείνη την απόφαση, το δικαστήριο ακύρωσε άρθρο του ποινικού κώδικα στην Κοαουίλα, μια από τις 32 ομόσπονδες μεξικανικές πολιτείες, που προέβλεπε ποινή φυλάκισης για τις γυναίκες που έκαναν ηθελημένα άμβλωση. Οι αμβλώσεις έχουν αποποινικοποιηθεί σε περίπου δέκα από τις 32 μεξικανικές πολιτείες.

Και να σκεφθεί κανείς πως στις ΗΠΑ, πλέον, είναι στη διακριτική ευχέρεια των πολιτειών να νομοθετήσουν για το θέμα των αμβλώσεων. Με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στις 24 Ιουνίου 2022, ακυρώθηκε προηγούμενη απόφασή του στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ», το 1973, ότι οι Αμερικανίδες έχουν συνταγματικά το δικαίωμα να κάνουν άμβλωση. Έκτοτε, η χώρα διχάστηκε ανάμεσα σε περίπου είκοσι πολιτείες που απαγόρευσαν ή επέβαλαν ασφυκτικούς περιορισμούς στην πρόσβαση στην άμβλωση, κυρίως στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της χώρας, και τις υπόλοιπες, ανατολικές και δυτικές, που αντιθέτως υιοθέτησαν νέες εγγυήσεις.

https://www.pontosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: