Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθόρισε τη θέση του (γενική προσέγγιση) σχετικά με πρόταση οδηγίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.
Ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και της κυβερνοβίας
Το νέο νομοθέτημα θα ποινικοποιήσει τα ακόλουθα αδικήματα σε ολόκληρη την ΕΕ:
- Ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων
- Παρενοχλητική κυβερνοπαρακολούθηση
- Κυβερνοπαρενόχληση
- Μη συναινετική κοινοχρησία προσωπικών εικόνων
- Κυβερνοϋποκίνηση βίας ή μίσους
Όσον αφορά τα αδικήματα αυτά, η πρόταση περιέχει διατάξεις σχετικά με τις ποινές, τις επιβαρυντικές περιστάσεις, τη δικαιοδοσία και τις προθεσμίες παραγραφής.
Για παράδειγμα, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων πρέπει να τιμωρείται σε όλα τα κράτη μέλη με ανώτατη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών.
Ασφαλείς διαδικασίες καταγγελίας
Η οδηγία θεσπίζει ελάχιστους κανόνες για τα δικαιώματα των θυμάτων, την προστασία και την υποστήριξή τους.
Όταν, για παράδειγμα, ένα θύμα σεξουαλικής βίας ή εξ οικείων βίας έρχεται πρώτα σε επαφή με μια αρχή, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος που ενέχει ο δράστης ή ο ύποπτος. Στη βάση αυτή, οι αρχές θα πρέπει να παρέχουν επαρκή μέτρα προστασίας. Σε αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται επείγουσες εντολές απαγόρευσης και περιορισμού ή εντολές προστασίας.
Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι τα θύματα μπορούν να καταγγέλλουν πράξεις βίας κατά των γυναικών ή εξ οικείων βίας μέσω προσβάσιμων και εύχρηστων διαύλων, στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνεται η δυνατότητα καταγγελίας και υποβολής αποδεικτικών στοιχείων διαδικτυακά.
Προστασία της ιδιωτικής ζωής των θυμάτων και δικαίωμα αποζημίωσης
Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που σχετίζονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά του θύματος στο παρελθόν θα πρέπει να επιτρέπονται στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών μόνον όταν είναι συναφή και αναγκαία.
Τα θύματα θα έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν πλήρη αποζημίωση από τους δράστες για τυχόν βλάβες. Θα πρέπει επίσης να μπορούν να λαμβάνουν αποζημίωση στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο.
Τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας και κέντρα υποστήριξης θυμάτων βιασμού
Τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται επίσης να παρέχουν ειδικές υπηρεσίες, όπως κέντρα υποστήριξης θυμάτων βιασμού, για τη στήριξη των θυμάτων σεξουαλικής βίας. Επιπλέον, πρέπει να διαθέτουν μια εθνική τηλεφωνική γραμμή βοήθειας στην οποία τα θύματα βίας θα μπορούν να καλούν εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, δωρεάν.
Ιστορικό και επόμενα βήματα
Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών συνιστά μία από τις συστηματικότερες και συνηθέστερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως. Στην ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, κυρίως από συντρόφους (στοιχεία του 2014). Το 2020 εκτιμήθηκε ότι μία στις δύο νέες γυναίκες είχε υποστεί έμφυλη κυβερνοβία.
Επί του παρόντος, καμία νομική πράξη δεν αφορά ειδικά τη βία κατά των γυναικών και την εξ οικείων βία σε επίπεδο ΕΕ.
Με βάση τη γενική προσέγγιση που επιτεύχθηκε σήμερα, το Συμβούλιο μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν αυτό καθορίσει τη θέση του.
- Μέτρα της ΕΕ για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών (γενικές πληροφορίες)
- Οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας, 17 Μαΐου 2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου