... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

ΣΤΟΧΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 5: Επίτευξη της ισότητας των φύλων και ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ορίσει 9 στόχους και 14 δείκτες για το SDG 5. Οι στόχοι καθορίζουν τους στόχους και οι δείκτες αντιπροσωπεύουν τις μετρήσεις με τις οποίες ο κόσμος στοχεύει να παρακολουθεί εάν αυτοί οι στόχοι επιτυγχάνονται. Ο στόχος 5 της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι «η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο δείκτης 5.1.1 είναι «αν υπάρχουν νομικά πλαίσια ή όχι για την προώθηση, την επιβολή και την παρακολούθηση της ισότητας και της μη διάκρισης με βάση το φύλο» στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης  του ΟΗΕ. Αυτός ο δείκτης μετρά τον βαθμό στον οποίο οι χώρες διαθέτουν νομικά πλαίσια για την ισότητα των φύλων .

Οι απεικονίσεις και τα δεδομένα παρακάτω παρουσιάζουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την πρόοδό της Ελλάδας σε τέσσερις τομείς:

(i) γενικά νομικά πλαίσια και δημόσια ζωή. 



(ii) βία κατά των γυναικών




(iii) απασχόληση και οικονομικά οφέλη




(iv) γάμος και οικογένεια.




Τα άλλα διαγράμματα δείχνουν σχετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.

Στόχος: Έως το 2030 «τερματισμός κάθε μορφής διακρίσεων κατά όλων των γυναικών και των κοριτσιών παντού». Αυτό απαιτεί νομικά πλαίσια για την επιβολή της ισότητας των φύλων σε όλες τις χώρες.

Περαιτέρω δεδομένα και έρευνα για αυτό το θέμα βρίσκονται στη σελίδα  https://ourworldindata.org/sdgs/gender-equality#target-5-1-end-discrimination-against-women-and-girls


Δεν υπάρχουν σχόλια: