... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Υπουργείο Εργασίας: Δράσεις για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

 


Μια σειρά σημαντικών δράσεων και παρεμβάσεων έχει υλοποιήσει και συνεχίσει να υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Σημειώνεται ότι το 2021 η Ελλάδα σημείωσε μια θλιβερή πρωτιά καθώς 17 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από το χέρι του συζύγου ή του συντρόφου τους. Τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο μάλιστα της περασμένη χρονιάς σημειώθηκαν οι περισσότερες γυναικοκτονίες ανά μήνα.Έχει αναπτύξει:

  • Δίκτυο Δομών
  • Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900
  • 43 Συμβουλευτικά Κέντρα
  • 19 Ξενώνες Φιλοξενίας

Δωρεάν Γραμμή SOS 15900

  • Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 λειτουργεί πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών
  • Το 2021 η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 9.930 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.797 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας.
  • 4.764 κλήσεις έγιναν από τα ίδια τα θύματα, ενώ 2.033 από τρίτα πρόσωπα.
  • Οι 3.964 κλήσεις ήταν για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, 149 για σεξουαλική παρενόχληση και 79 κλήσεις για βιασμό.
  • 3.369 γυναίκες ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών

  • Το 2021 στα 43 συμβουλευτικά κέντρα απευθύνθηκαν 5.491 άτομα, γυναίκες – θύματα βίας, αλλά και πρόσωπα από το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον για να ζητήσουν συμβουλές και καθοδήγηση από εξειδικευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς
  • στους 19 ξενώνες του Δικτύου Δομών φιλοξενήθηκαν πέρσι 198 γυναίκες με τα παιδιά τους

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 – Οι τέσσερις άξονες

  • Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας και τη σημασία της ευαισθητοποίησης των φορέων και των πολιτών.
  • Ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων/ηγετικούς ρόλους, με σκοπό την ενεργοποίηση των γυναικών για τη συμμετοχή τους στα κοινά και την προετοιμασία κάλυψης θέσεων ευθύνης.
  • Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας και την εναρμόνιση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.
  • Ενσωμάτωση διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές, προκειμένου να αναδειχθούν τα οφέλη της για όλους τους εμπλεκόμενους, την κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη

Τι είχε δηλώσει η υφυπουργός Εργασίας στο pagenews.gr και την εκπομπή “Ωρα Οικονομίας” για τις δράσεις στήριξης

Η υφυπουργός Εργασίας κ. Μαρία Συρεγγέλα μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Οικονομίας με τη Σοφία Χύτου είχε αναφερθεί στις δράσεις για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών: «Ξεκινήσαμε πολύ πριν βγει όλο αυτό το θέμα στη δημοσιότητα, υπήρχε πολύ μεγάλη έξαρση και της έμφυλης αλλά και της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του lockdown, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, όπου εκεί είδαμε πολύ πιο πριν από άλλες χώρες πολύ πριν ξεκινήσει ο περιορισμός της κυκλοφορίας σε εμάς, ότι υπήρχε έξαρση των φαινομένων αυτών και για αυτό ξεκινήσαμε μια πολύ μεγάλη καμπάνια για να πούμε ότι υπάρχουν δομές στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας. Υπάρχουν 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν 19 ξενώνες φιλοξενίας, μάλιστα βάλαμε και έκτακτα καταλύματα, σε περιπτώσεις που ήταν έκτακτη απομάκρυνση μαζί με τα ανήλικα παιδιά. Αυτά τα έκτακτα καταλύματα μας τα έχει δώσει και το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδας δωρεάν και ταυτόχρονα η γραμμή 15900 που είναι 24ωρης λειτουργίας…».

https://www.pagenews.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια: