Η SAS και το Περιφερειακό Γραφείο του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) για την Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την πρόληψη της έμφυλης βίας, μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Η SAS, παγκόσμιος ηγέτης στα analytics, θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και τη βοήθεια των επιστημόνων δεδομένων σε όλη την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για να δημιουργήσει data-based λύσεις για την πρόληψη της βίας. Το UNFPA θα προσφέρει την εξειδίκευση και εμπειρία του από το εκτεταμένο έργο του σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, καθώς και τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστευτικότητας των δεδομένων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσεγγίσεις με επικέντρωση στο θύμα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στο “C’s Club” της SAS, μια διοργάνωση που συγκεντρώνει στελέχη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ρωσία, τα οποία καλούνται να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα.
«Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς ενώνει τα ισχυρά data analytics της SAS με την τεχνογνωσία του UNFPA για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Με αυτήν την νέα συνεργασία ελπίζουμε να βρούμε νέους τρόπους χρήσης των δεδομένων και των analytics για να βάλουμε ένα τέλος σε μία από τις κυρίαρχες μορφές παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων: την κακοποίηση που υφίστανται γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, απλά και μόνο λόγω του φύλου τους,» λέει η Alanna Armitage, διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του UNFPA για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Η έμφυλη βία δε γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα. Παγκόσμια, εκτιμάται ότι μια στις τρεις γυναίκες (30%) έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 18% των γυναικών έχουν υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφό τους.
Παράλληλα, η έμφυλη βία προκαλεί και αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο, καθώς υπολογίζεται ότι παγκοσμίως το κόστος της βίας κατά των γυναικών μπορεί να ανέλθει περίπου στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό ισοδυναμεί με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το μέγεθος της οικονομίας του Καναδά.
Η έμφυλη βία έχει σοβαρό σωματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο και η πλειοψηφία των περιστατικών δεν καταγγέλλονται ποτέ στην αστυνομία ή σε άλλους φορείς. Η αναγνώριση του εύρους του προβλήματος και η πρόσβαση σε ποιοτικά δεδομένα αποτελούν το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του. Οι διασκορπισμένες πληροφορίες μεταξύ των διαφορετικών φορέων απαιτεί εντατική χειρωνακτική εργασία η οποία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, καθυστερώντας την αντίδρασή τους. Μια πιο αποτελεσματική και ασφαλής διαδικασία λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε οι πιο σοβαρές περιπτώσεις να αντιμετωπίζονται γρηγορότερα και με την απαιτούμενη στήριξη μπορεί να επιταχύνει την πρόληψη της βίας.
«Η βία κατά των γυναικών δεν είναι νέο ζήτημα για την SAS. Έχουμε συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, και το τμήμα για την έμφυλη βία, για να ενσωματώσουμε προηγμένα analytics και τεχνητή νοημοσύνη για την καταπολέμηση της βίας. Η εμπειρίας μας αυτή δείχνει ότι τα data analytics έχουν την δυνατότητα να βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων.
Ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με συμμετόχους σε ολόκληρη την περιοχή για να βοηθήσουμε στη δημιουργία ασφαλέστερων κοινωνιών,» σχολίασε ο Shukri Dabaghi, Regional Vice President της SAS στην περιοχή CEMEA.
Η SAS έχει δεσμευτεί να βελτιώνει συνεχώς τη ζωή των πολιτών μέσω πρωτοβουλιών Data4Good, παρέχοντας πρωτοπόρες τεχνολογίες και υποστήριξη στο δύσκολο έργο της ανάλυσης τεράστιου όγκου δεδομένων.
Με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών, η τεχνολογία επιτρέπει την αποτελεσματικότερη και πιο συντονισμένη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών θεσμών, όπως οι αστυνομικές αρχές, τα δικαστικά όργανα και οι κοινωνικές υπηρεσίες και εν τέλει, συμβάλλει στο χτίσιμο εμπιστοσύνης και στη δημιουργία ασφαλέστερων κοινοτήτων.
https://www.techwar.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου