... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα τα πρώτα γραφεία για θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας



 «Έχει προγραμματιστεί και θα ξεκινήσει στο άμεσο χρονικό διάστημα η δημιουργία πιλοτικών γραφείων σε κάποια αστυνομικά τμήματα, για αρχή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου αστυνομικό προσωπικό θα υποδέχονται θύματα ενδοοικογενειακής βίας και θα τους παρέχουν μια πιο εξατομικευμένη, εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών και θα διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά την υπόθεσή τους», όπως ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα, η προϊσταμένη του Τμήματος Αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας του αρχηγείου της ΕΛΑΣ (υπαστυνόμος Α'), Σοφία Κυριάκου.

Αυτό συμβαίνει ακόμα και τώρα σε όποιο Αστυνομικό Τμήμα πάει ο πολίτης, ωστόσο σε αυτά τα γραφεία θα ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με αυτές τις υποθέσεις, όπου θα τους εξασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας, όπως είπε η κ. Κυριάκου. «Είναι πράγματι μια δύσκολη απόφαση για να την λάβει κάποιος, πρέπει όμως οι πολίτες να εμπιστεύονται την αστυνομία να απευθύνονται σε αυτή». Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, οι καταγγέλλοντες «θα ενημερωθούν για το στάδιο που ακολουθεί την καταγγελία, την δυνατότητα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη, την δυνατότητα φιλοξενίας. Οι κρατικές υπηρεσίες συνεργάζονται μεταξύ τους για τα ζητήματα αυτά και είναι μια ενημέρωση που παρέχεται από τις αστυνομικές υπηρεσίες», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, στα πρώτα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν κατά την διάρκεια της καραντίνας, σημειώθηκε σημαντική μείωση στις καταγγελίες τέτοιων περιστατικών, ενώ μετά τη άρση των μέτρων αυξήθηκαν οι σχετικές υποθέσεις και στην συνέχεια επανήλθαν στα ίδια ποσοστά. Το 2020 καταγγέλθηκαν 192 περιστατικά, σημειώνοντας 4% αύξηση σε σχέση με το 2019.

«Οι υπηρεσίες αυτές δημιουργούνται από τις ανάγκες που διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν, γιατί τα αστυνομικά τμήματα διαχειρίζονται και πλήθος άλλων υποθέσεων. Θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των πολιτών και γι΄ αυτό και σε πρώτη φάση θα είναι πιλοτικό, να δούμε αν ο πολίτης θα προτιμήσει να μην πάει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, αλλά να πάει σε ένα διπλανό αστυνομικό τμήμα, αλλά να έχει μια πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση, αυτό θέλουμε να δούμε».

Τρόποι επικοινωνίας για σχετικές καταγγελίες, θυμίζει η κ. Κυριάκου είναι μέσω κλήσης στο 100 αλλά και με γραπτό μήνυμα στο 100, αναγράφοντας διεύθυνση, ονοματεπώνυμο, και ποια είναι η ανάγκη. Για να ενημερωθεί κανείς για τις υπηρεσίες αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, μπορεί να απευθυνθεί στο αρχηγείο της αστυνομίας και στις έδρες κάθε περιφέρειας ενώ όλα τα στοιχεία είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα της αστυνομίας, www.astynomia.gr.

Πηγή: ertnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: