... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Η αθλήτρια που τρέχει για τα δικαιώματα των γυναικών: "Να σβήσω το κόκκινο χέρι από το στόμα μου"

              

Η Rosalie Fish είναι μια αθλήτρια που τρέχει για να καταγγείλει τις αυτοκτονίες και την κακοποίηση γυναικών.
Η Ροζαλί Φις είναι μια νεαρή γυναίκα από την Ουάσινγκτον και είναι μέλος των φυλών Cowlitz και Muckleshoot, αλλά και μια ανταγωνιστική δρομέας που αγωνίζεται για τις αμέτρητες αυτόχθονες γυναίκες που αγνοούνται και δολοφονήθηκαν (MMIW).
Την άνοιξη του 2019, η Ροζαλί Φις ζωγράφισε ένα κόκκινο χέρι στο στόμα της και αφιέρωσε κάθε αγώνα σε μια αγνοούμενη ή δολοφονημένη ιθαγενή γυναίκα.
Προκρίθηκε σε 4 αγώνες στο Class 1B Washington State Track Meet και κέρδισε τρεις, ενώ στην 4η τερμάτισε στη 2η θέση. Έκτοτε ανέβασε τον ακτιβισμό της και τρέχει μιλώντας για MMIW και άλλες αδικίες εναντίον ιθαγενών.

Δεν τρέχει για μετάλλιο ή χρήματα

Δεν τρέχει ούτε για το μετάλλιο ούτε για χρήματα. Η Ροζαλί Φις είναι καταγωγής Αμερικανών ιθαγενών και κατάλαβε γρήγορα τη σημασία της ικανότητας υπεράσπισης των μειονοτήτων και ανταγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών.
Η Αμερικανίδα δρομέας αντιπροσωπεύει 30 γηγενείς φυλές στην πολιτεία της Ουάσινγκτον και ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης πριν από μερικά χρόνια σχετικά με το πρόβλημα των αυτόχθονων γυναικών που αγνοούνται και δολοφονούνται.

Το αποτύπωμα και τα γράμματα στο πόδι

Η 22χρονη ξεχωρίζει για το αποτύπωμα ενός κόκκινου χεριού στο στόμα της, με τα δάχτυλα να διευρύνονταν μέχρι τα μάγουλα. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς με αυτό το σύμβολο στο πρόσωπό της και έγινε γνωστή, συμβάλλοντας πολύ στη διάδοση ενός μηνύματος τόσο απλούστατου.

Δολοφονήθηκε η θεία της

Επιπλέον, σε κάθε εκδήλωση στην οποία συμμετέχει, η Ροζαλί Φις ανακοινώνει το όνομα μιας γυναίκας που δολοφονήθηκε. Μεταξύ αυτών, και η θεία της, Άλις Λούνεϊ.
«Κανείς δεν θα με ακούσει. Ως έφηβη, κανείς δεν πρέπει να νοιάζεται για αυτά που λέω. Αλλά όταν τρέχω, οι άνθρωποι θα παρατηρήσουν το σημάδι» αναφέρει η 22χρονη.

Να σβήσει το κόκκινο χέρι από το στόμα της

Με 10,2 χιλιάδες followers στο Instagram και εκατοντάδες θαυμαστές να τη συνοδεύουν στους αμερικάνικους δρόμους, η Ροζαλί Φις είναι έτοιμη να τρέξει γρήγορα για τον στόχο και μια μέρα, να είναι σε θέση να "σβήσει" αυτό το κόκκινο χέρι από το στόμα της.
«Το τρέξιμο μπορεί να είναι μια πλατφόρμα και μια μορφή ενδυνάμωσης. Νομίζω ότι με βοήθησε να ανέβω από αυτά τα χαμηλά σημεία. Μου έδειξε ότι μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό, γιατί το να νιώθεις αδύναμος είναι ίσως το μόνο πράγμα που θα σε σταματήσει στα ίχνη σου και θα σε κρατήσει εκεί. Δίνω στους άλλους ανθρώπους λίγο περισσότερο θάρρος να ανοίξουν το μυαλό τους και να σκεφτούν τι άλλο συμβαίνει στον κόσμο, να σκεφτούν τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν» τόνισε.

https://sputniknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: