... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

«Αθόρυβος ακτιβισμός»: Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας γίνονται επιχειρηματίες και διεκδικούν την ισότητα

 

πηγή: Instagram @saudiarabiafemalerights


Στις 10 Φεβρουαρίου 2021, έπειτα από 1.001 ημέρες φυλάκισης, αφέθηκε ελεύθερη η Λουτζέν Αλ-Χαθλούλ. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών και 8 μηνών το 2018, επειδή τόλμησε να διεκδικήσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Ένα από τα εγκλήματά της, ήταν η καμπάνια για το δικαίωμα στην οδήγηση. Η πρώτη σχετική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του ’90, όταν 47 ακτιβίστριες κάθισαν στο τιμόνι των οικογενειακών τους αυτοκινήτων. Όλες τους, συνελήφθησαν και υπέστησαν δημόσιο εξευτελισμό.

Τον Ιούνιο του 2011, μία ακτιβιστική ομάδα ξεκίνησε την καμπάνια Women2Drive – ξανά, για να συλληφθούν, αλλά αυτήν τη φορά να φυλακιστούν. Παρότι, θεωρητικά, η απαγόρευση της οδήγησης έπαψε να ισχύει τον Ιούνιο του 2018, δεν είναι λίγες εκείνες που παραμένουν στη φυλακή για τον ακτιβισμό τους.


Κι όμως, οι γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία είναι μορφωμένες και έχουν στα χέρια τους μεγάλο μέρος του πλούτου της χώρας. Εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, μάλιστα, το βασίλειο κάνει προσπάθειες για την εξέλιξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ενώ υπάρχει πλάνο για μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην οικονομία και τον τομέα των επενδύσεων σε περισσότερες βιομηχανίες από εκείνη του πετρελαίου.

Έχει παρατηρηθεί πως η μάχη για την ισότητα, δε δίνεται μόνο από τις γενναίες ακτιβίστριες, αλλά και «αθόρυβα», μέσα από μία διαδικασία τριών βημάτων. Πρώτα, οι επιχειρηματίες προωθούν τη γυναικεία ενδυνάμωση μέσω των εταιρειών τους, παρέχοντας χώρους εργασίας αποκλειστικά στις γυναίκες, με βοήθεια στη φροντίδα των παιδιών και ασφαλή μετακίνηση από και προς το γραφείο.

Έπειτα, δημιουργείται ένα είδος φεμινιστικής συνείδησης στον κόσμο των επιχειρήσεων και το δίκτυο διευρύνεται. Δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας και οι γυναίκες δε φοβούνται τόσο να παρεκκλίνουν από τον παραδοσιακό και συντηρητικό ρόλο που επιβάλλει η κοινωνία.

Τέλος, έχοντας πια τη δύναμη που τους έλειπε, οι γυναίκες λένε τα «όχι» που για χρόνια φοβούνταν όχι απλώς να ξεστομίσουν, αλλά και να σκεφτούν.

https://www.portraits.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: