... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Κατεπείγουσα έκκληση για ενίσχυση των γυναικών που πλήττονται από την πανδημία

 


Το 2020 είναι μια ζοφερή χρονιά για τα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών, με την πανδημία να έχει επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής εκατομμυρίων. Ενδεικτικές του μεγέθους της δραματικής κατάστασης στην οποία έχουν οδηγηθεί είναι τα ποσά ανθρωπιστικής βοήθειας που ζητούν διεθνείς οργανισμοί, για να αμβλύνουν κάποιες από τις «παράπλευρες» επιπτώσεις της πανδημίας.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPΑ) έκανε τη Δευτέρα έκκληση για συγκέντρωση 818 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μπορέσει να συνδράμει 54 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε 68 χώρες το 2021. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει αιτηθεί στα 50 χρόνια της ύπαρξής του και θα διατεθεί κυρίως για παροχή υπηρεσιών σεξουαλικής και παραγωγικής υγείας, αλλά και για προστασία από την έμφυλη βία και στήριξη των θυμάτων: υπηρεσίες όλες τους που σταμάτησαν ή υποβαθμίστηκαν καθώς τα συστήματα υγείας επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση του Covid-19.

Και η UNICEF έκανε την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη έκκληση χρηματοδότησης της ιστορίας της: 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει 300 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους 190 εκατομμύρια παιδιά που έχουν πληγεί από ανθρωπιστικές κρίσεις και την πανδημία. Αυτή η αύξηση κατά 35% σε σχέση με πέρσι καταδεικνύει πόσο έχουν πολλαπλασιαστεί οι ανθρωπιστικές ανάγκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Οταν μια πανδημία συμπίπτει με μια σύρραξη, μια φυσική καταστροφή, έναν εκτοπισμό, οι συνέπειες για τα παιδιά μπορεί να είναι δραματικές» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, Ενριέτα Φόρε, τονίζοντας πως η πανδημία έχει πλήξει σημαντικά τα παιδιά, ιδίως τα πιο ευάλωτα, καθώς οι υπηρεσίες συστηματικού εμβολιασμού παιδιών σταμάτησαν σε περισσότερες από 60 χώρες. «Σε περιόδους κρίσης και σε επείγουσες καταστάσεις όπως αυτή η πανδημία», συμπληρώνει το δυσοίωνο τοπίο το UNFPA, «τα δικαιώματα και οι ανάγκες γυναικών και κοριτσιών παραμερίζονται, γεγονός που μεταφράζεται σε κλιμάκωση πολλών προβλημάτων: από την ενδοοικογενειακή βία ώς τους παιδικούς γάμους».

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: