*της Μαρίας Γκασουκα
Η διάδοση του διαδικτύου, η εξάπλωση των κινητών υπηρεσιών πληροφόρησης και η ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε συνδυασμό με την έξαρση της έμφυλης βίας, οδήγησαν στην εμφάνιση της διαδικτυακής βίας σε βάρος γυναικών και κοριτσιών, η οποία αποτελεί πλέον εντεινόμενο παγκόσμιο πρόβλημα με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Πρόκειται για βία που βασίζεται στο φύλο και διαπράττεται μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και του διαδικτύου. Αν και η διαδικτυακή βία μπορεί να επηρεάσει τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες, οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν διαφορετικές και πιο τραυματικές μορφές βίας στον κυβερνοχώρο.
Η διαδικτυακή βία δεν αποτελεί ξεχωριστό φαινόμενο σε σχέση με τη βία στον πραγματικό κόσμο, καθώς έχει συχνά τα ίδια χαρακτηριστικά με τη βία χωρίς ηλεκτρονική σύνδεση. Ενδεικτικά, συνηθέστερους τύπους διαδικτυακής βίας αποτελούν:
α. η διαδικτυακή παρενόχληση (cyberharassment), δηλαδή η παρενόχληση γυναικών, κοριτσιών και άλλων θηλυκοτήτων μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά, με ανεπιθύμητο σεξουαλικό περιεχόμενο, ακατάλληλες ή προσβλητικές προσβάσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή αίθουσες συνομιλίας στο διαδίκτυο, απειλές σωματικής και / ή σεξουαλικής βίας, ρητορική μίσους όσον αφορά την ταυτότητα φύλου, πιθανή αναπηρία κ.ά.
β. η έμφυλη διαδικτυακή παρακολούθηση (cyberstalking), που είναι η παρακολούθηση/καταδίωξη με ηλεκτρονικά μηνύματα και όχι μόνο, η οποία συνεπάγεται επανειλημμένα περιστατικά (λ.χ προσβλητικά σχόλια, κοινή χρήση φιλικών φωτογραφιών ή βίντεο του θύματος), που όταν συνδυάζονται υπονομεύουν την αίσθηση ασφαλείας του, προκαλώντας φόβο ή εγρήγορση αλλά και αίσθηση κινδύνου. Σημειώνεται πως για να θεωρηθούν ως διαδικτυακή παρενόχληση οι ενέργειες αυτές πρέπει να γίνονται επανειλημμένα και να διαπράττονται από το ίδιο πρόσωπο. Δυστυχώς, σύμφωνα με το EIGE, ακόμα η έμφυλη διαδικτυακή βία δεν είναι πλήρως κατανοητή ή νομικά κολάσιμη στην ΕΕ και δεν γνωρίζουμε την έκταση και τις επιπτώσεις της ανά φύλο και οι σχετικές εθνικές έρευνες είναι περιορισμένες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου