5η Ετήσια Έκθεση για Βία κατά των Γυναικών, από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
H έκθεση δημοσιεύεται κάθε Νοέμβριο και αφορά στο προηγούμενο έτος.
Ορισμένα ευρήματα (2023):
- Μείωση γυναικοκτονιών κατά 50% σε σχέση με το 2022. Είναι ο μικρότερος αριθμός (12) από το 2017 (7). Εντούτοις, το ποσοστό των γυναικοκτονιών επί του συνόλου των ανθρωποκτονιών, είναι το υψηλότερο από το 2010 (64,7%).
- (ελαφρά) Μείωση του αριθμού των καταγγελθέντων στην ΕΛ.ΑΣ. περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με θύματα γυναίκες σε σχέση με το 2022. Εντούτοις, ο αριθμός τους είναι σαφώς υψηλότερος σε σχέση με όλα τα προηγούμενα έτη για τα οποία υπάρχουν στοιχεία (από το 2012).
- 74,1% επί του συνόλου των θυμάτων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλονται στην ΕΛ.ΑΣ., είναι γυναίκες.
- 82,5% επί του συνόλου των δραστών περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταγγέλλονται στην ΕΛ.ΑΣ., είναι άνδρες.
- (ελαφρά) Μείωση του αριθμού των καταγγελθέντων στην ΕΛ.ΑΣ. περιστατικών βιασμού με θύματα γυναίκες σε σχέση με το 2022. Εντούτοις, ο αριθμός τους είναι σαφώς υψηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (από το 2011).
- Προφίλ δραστών ενδοοικογενειακής βίας (εκτός γυναικοκτονιών): πρώην ή νυν σύζυγοι ή μόνιμοι σύντροφοι σε ποσοστό 59,6%. Αξιοσημείωτα υψηλό το ποσοστό των δραστών που είναι τέκνα των θυμάτων (14,2%) (στοιχεία από ΕΛ.ΑΣ.).
- Προφίλ δραστών γυναικοκτονιών: πρώην ή νυν σύζυγοι ή μόνιμοι σύντροφοι σε ποσοστό 54,6%. Ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό γυναικοκτονιών με δράστη τον γιο του θύματος (27,3%) (στοιχεία από ΕΛ.ΑΣ.).
- Αύξηση καταγγελθέντων στην ΕΛ.ΑΣ. περιστατικών διαδικτυακής απειλής, παρενοχλητικής παρακολούθησης μέσω διαδικτύου (cyber stalking) και σεξουαλικής κακοποίησης μέσω εικόνας (revenge porn). Καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά από το 2021 οπότε και υπάρχουν στοιχεία. Στη (συντριπτική) πλειοψηφία των περιπτώσεων (για τις οποίες υπάρχουν πληροφορίες αναφορικά με το φύλο) τα θύματα είναι γυναίκες και οι δράστες είναι άνδρες.
- Αύξηση του αριθμού ανδρών και γυναικών (ηλικίας 18 ετών και άνω) που εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή σε σωφρονιστικό κατάστημα για τέλεση αξιόποινης πράξης σε βάρος μέλους της οικογένειάς τους, σε σχέση με το 2022 (στοιχεία από Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής).
- 90,5% των προσώπων που εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή για τον προαναφερθέντα λόγο είναι άνδρες. Εντούτοις, ο αριθμός των γυναικών που εκτίουν ποινή φυλάκισης για τον προαναφερθέντα λόγο, είναι ο υψηλότερος από το 2016 (στοιχεία από Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής).
- Μείωση του αριθμού αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν σε πολίτες τρίτων χωρών για ανθρωπιστικούς λόγους ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας (άνδρες και γυναίκες) σε σχέση με το 2022 (στοιχεία από Παρατηρητήριο Ισότητας των Φύλων).
- Μόλις 1,8% επί του συνόλου των γυναικών αιτουσών άσυλο, έλαβαν άσυλο ή επικουρική προστασία για λόγους ευαλωτότητας σχετιζόμενης με βασανιστήρια, βιασμό ή άλλες μορφές ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας ή εκμετάλλευσης. Τα αμέσως προηγούμενα έτη (στοιχεία διαθέσιμα από το 2018), το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα μικρότερο (στοιχεία από Υπηρεσία Ασύλου).
- Στον τομέα της εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ, η πλειοψηφία των θυμάτων περιστατικών βίας και παρενόχλησης είναι γυναίκες (60%) και η πλειοψηφία των δραστών άνδρες (70%).
- Οι δράστες περιστατικών βίας και παρενόχλησης στην εργασία είναι κυρίως (54%) άλλοι/-ες εργαζόμενοι/-ές (στοιχεία από ΣΕΠΕ). Το 2022, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δράστες ήταν εργοδότες/-ριες / νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων.
Η έκθεση είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου