... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ισπανία: Ελάχιστο εισόδημα σε θύματα σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης και πόρνες

Ισπανία: Ελάχιστο εισόδημα σε θύματα σεξουαλικής βίας και ...
Την εποχή της πανδημίας πολλές γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης και πόρνες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, γιατί από τη στιγμή που δεν μπορούν να εργαστούν πέφτουν για μια ακόμη φορά θύματα προαγωγών, τοκογλύφων, βρίσκονται στον δρόμο γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το ατομικό ή το συλλογικό τους ενοίκιο ή αντιμετωπίζουν ακόμη και το φάσμα της πείνας

Οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα διακινητών και οι εκδιδόμενες γυναίκες θα μπορούν να λάβουν το ελάχιστο κατώτατο εισόδημα, ακόμη και εάν δεν έχουν χαρτιά παραμονής στην Ισπανία, σύμφωνα με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης κατά της Βίας Λόγω Φύλου που παρουσίασε η Ιρένε Μοντέρο, υπουργός Ισότητας και ηγετικό στέλεχος του Unidas Podemos.
Για τη Μοντέρο, το μέτρο αυτό έχει στόχο να στηρίξει την αξιοπρέπεια των γυναικών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και να τις αποσπάσει από την επικινδυνότητα των δρόμων την εποχή της πανδημίας.
Την εποχή της πανδημίας πολλές γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης και πόρνες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, γιατί από τη στιγμή που δεν μπορούν να εργαστούν πέφτουν για μια ακόμη φορά θύματα προαγωγών, τοκογλύφων, βρίσκονται στον δρόμο γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν το ατομικό ή το συλλογικό τους ενοίκιο ή αντιμετωπίζουν ακόμη και το φάσμα της πείνας. Γι' αυτές τις γυναίκες προβλέπεται επίσης η δυνατότητα να απευθύνονται στις υπηρεσίες λαϊκής και κοινωνικής στέγης.
Το ισπανικό υπουργείο Ισότητας ανακοίνωσε ότι για να μπορέσουν οι γυναίκες να έχουν πρόσβαση στο ελάχιστο εισόδημα θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά από τις κοινωνικές υπηρεσίες ή μια έκθεση από διαπιστευμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την κατάστασή τους μαζί με τα στοιχεία για τη διεύθυνση διαμονής τους. Οι ΜΚΟ που θα μπορούν να πάρουν διαπίστευση για την έκδοση των πιστοποιητικών θα πρέπει να δραστηριοποιούνται εδώ και τέσσερα χρόνια και να έχουν ευρεία παρουσία στη χώρα και 24ωρο τηλέφωνο βοήθειας.
Το υπουργείο Ισότητας διευκρίνισε ότι η παραχώρηση του ελάχιστου εισοδήματος την εποχή της πανδημίας δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεται στις γυναίκες αυτές το καθεστώς του θύματος διακίνησης ανθρώπων, γιατί αυτό αφορά διαφορετικό νομικό πλαίσιο.
Ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκριβά τόνισε ότι το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, για να προχωρήσει μετά η ψήφιση του από τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: