... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

(SDG) 5 - Ισότητα των Φύλων:μέσω comics

                        Comical-representation-of-the-SDG-5-Gender-Equality.jpg
(SDG) 5 - Ισότητα των Φύλων:μέσω comics

«Επιτύχετε την ισότητα των φύλων και ενισχύστε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, "η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά ένα απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, ευημερούντα και βιώσιμο κόσμο". Η παροχή ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, την αξιοπρεπή εργασία και την εκπροσώπηση στις πολιτικές και οικονομικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων για γυναίκες και κορίτσια θα οδηγήσει σε βιώσιμες οικονομίες και θα ωφελήσει τις κοινωνίες και την ανθρωπότητα γενικότερα. 

Μια καταγραφή 143 χωρών εγγυάται την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στα συντάγματά τους από το 2014. Ωστόσο, άλλες 52 δεν είχαν κάνει αυτό το βήμα. Σε πολλά έθνη, η διάκριση λόγω φύλου εξακολουθεί να υφαίνεται στον ιστό των νομικών συστημάτων και των κοινωνικών κανόνων. Παρόλο που το SDG5 είναι ένας αυτοτελής στόχος, άλλα SDGs μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν οι ανάγκες των γυναικών λάβουν την ίδια προσοχή με τις ανάγκες των ανδρών. Μοναδικά θέματα για τις γυναίκες και τα κορίτσια περιλαμβάνουν τις παραδοσιακές πρακτικές κατά των γυναικών και των κοριτσιών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Ο γάμος των παιδιών έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δεν υπάρχει περιοχή που να παρακολουθεί αυτήν την περίοδο για να εξαλείψει την πρακτική και να επιτύχει στόχους SDG μέχρι το 2030. Εάν συνεχίσουν οι τρέχουσες τάσεις, μεταξύ 2017 και 2030, 150 εκατομμύρια κορίτσια θα παντρευτούν πριν γίνουν 18. Αν και οι παιδικοί γάμοι είναι τέσσερις φορές υψηλότεροι μεταξύ των φτωχότερων από τους πλουσιότερους στον κόσμο, οι περισσότερες χώρες πρέπει να επιταχύνουν την πρόοδο και στις δύο ομάδες, προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο του Στόχου 5 της SDG για την εξάλειψη του παιδικού γάμου μέχρι το 2030.

Η επίτευξη της ισότητας των φύλων θα απαιτήσει εφαρμόσιμη νομοθεσία που προωθεί τη χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών και απαιτεί δευτεροβάθμια εκπαίδευση για όλα τα κορίτσια. Οι στόχοι απαιτούν τον τερματισμό των διακρίσεων λόγω φύλου και την ενίσχυση των γυναικών και των κοριτσιών μέσω της τεχνολογίας. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι «ακούει κορίτσια». Ο ισχυρισμός είναι ότι οι SDG μπορούν να μεταμορφώσουν τις μεταμορφωτικές αλλαγές για τα κορίτσια μόνο όταν συμβουλεύονται τα κορίτσια. Οι προτεραιότητες και οι ανάγκες τους πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Τα κορίτσια δεν πρέπει να θεωρούνται ως δικαιούχοι της αλλαγής, αλλά ως παράγοντες αλλαγής. Η δέσμευση γυναικών και κοριτσιών στην εφαρμογή των ΣΔΑ είναι ζωτικής σημασίας.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Συντάξεων (WPC) επέμεινε στον μετασχηματιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα συμβουλευτικά όργανα για το φύλο, προβλέποντας ότι το 2018 θα μπορούσε να είναι ένα καίριο έτος, καθώς "περισσότεροι από ποτέ, πολλοί σύμβουλοι συνταξιοδότησης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλάνε με ενθουσιασμό για την κάμψη τους καταπιστευματικούς τους μύες για τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του SDG5, και για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση όλων των γυναικών και των κοριτσιών ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: