Η απειλή της πολιτικής βίας κατά των γυναικών έχει αυξηθεί κατά τους τελευταίους 19 μήνες και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018, σύμφωνα με νέα έκθεση της ΜΚΟ Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED).
Η ACLED ανέλυσε πάνω από 4.000 γεγονότα όπου εκδηλώθηκε βία απέναντι σε γυναίκες και πάνω από 3.600 διαδηλώσεις με γυναίκες μεταξύ του Ιανουαρίου 2018 και του Ιουνίου 2019. Σχεδόν το ήμισυ των περιστατικών ήταν ένοπλες επιθέσεις και το ένα τρίτο ήταν βλάβες σεξουαλικού χαρακτήρα.
Οι γυναίκες γίνονται ολοένα και περισσότερο στόχος διάφορων μορφών βίας, όπως η φυσική επίθεση, η απαγωγή ή η επίθεση από όχλους, σύμφωνα με την έκθεση.
Επιπλέον, έχουν εμφανιστεί νέες τάσεις, όπως η παρέμβαση και η υπερβολική χρήση βίας σε διαδηλώσεις με γυναίκες.
«Έχουν αναφερθεί δύο φορές περισσότερα περιστατικά πολιτικής βίας σε γυναίκες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018», αναφέρει η έκθεση.
Το γεγονός ότι η σεξουαλική βία αντιπροσώπευε μόνο το ένα τρίτο όλων των γεγονότων επιβεβαιώνει ότι η πολιτική βία που απευθύνεται σε γυναίκες εκτείνεται πέρα από το σεξουαλικό στοιχείο. Ωστόσο, η μορφή της βίας ποικίλλει σε κάθε περιοχή και πλαίσιο, γράφουν οι ερευνητές.
Οι μη σεξουαλικές επιθέσεις κυριαρχούν στη Μέση Ανατολή, ενώ από την άλλη, η σεξουαλική βία κυριαρχεί στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία.
«Τα κίνητρα για αυτό το είδος βίας είναι να δημιουργηθεί ένας υψηλού κινδύνου πολιτικός χώρος, να ταπεινωθούν και να καταπιεστούν οι γυναίκες, να αποτραπεί η αποτελεσματική πολιτική συμμετοχή των γυναικών, και γενικά να διαιωνίζεται ένα περιβάλλον υψηλής αστάθειας με βίαιες συνέπειες», εξηγεί η έκθεση.
Η βία μπορεί να έχει ποικίλες μορφές, όπως η σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια του πολέμου, η επίθεση εναντίον γυναικών πολιτικών ή η καταπίεση των γυναικών που ασχολούνται με την πολιτική.
Η σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των γεγονότων σεξουαλικής βίας. Η πιο αξιομνημόνευτη περίπτωση είναι η ιστορία της Nadia Murad, η οποία είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2018.
Είναι πολύ πιθανό οι γυναίκες να γίνουν στόχοι σε μέρη όπου η οργανωμένη βία είναι ήδη υψηλή, όπως στη Σομαλία ή τη Συρία. Ωστόσο, οι γυναίκες μπορούν να διατρέχουν κίνδυνο σε μέρη που δεν θεωρούνται σε επίπεδο κρίσης, όπως το Μπουρούντι ή το Πακιστάν.
Μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες εκδηλώσεις πολιτικής βίας που απευθύνονται σε γυναίκες ανήκουν η Ινδία, η Δημοκρατία του Κονγκό και το Μπουρούντι.
Ωστόσο, όταν συγκρίνονται οι τρεις κορυφαίες χώρες με το υψηλότερο επίπεδο άλλων μορφών οργανωμένης βίας, η εικόνα αλλάζει και η Συρία, η Ουκρανία και η Υεμένη βρίσκονται πρώτες σε αριθμούς.
[Επιμέλεια: Alexandra Brzozowski]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου