Μια καταγγελία στο Twitter από μία Γιαπωνέζα συγγραφέα έχει διογκωθεί σε ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο hashtag, μια ηλεκτρονική εκστρατεία συλλογής υπογραφών και, πιο πρόσφατα, μια κοινοβουλευτική συζήτηση στην Ιαπωνία, ενώ ταυτόχρονα ρίχνει φως στις διακρίσεις λόγω φύλου, που οι γυναίκες πρέπει να υπόκεινται στο χώρο εργασίας.
Μια μέρα στα τέλη του 2018, ενώ εργαζόταν σε μερική απασχόληση ως οδηγός για γραφείο κηδειών, η Ishikawa Yumi, πρώην μοντέλο και ηθοποιός, νυν ανεξάρτητη συγγραφέας, παρατήρησε ότι ο άνδρας συνάδελφός της φορούσε άνετα επίπεδα παπούτσια. Όπως εξηγεί η Ishikawa στην ηλεκτρονική εκστρατεία, εκείνη συνέχιζε να κυκλοφορεί: φορώντας αυτά τα παπούτσια θα έκανε τη δουλειά της πολύ πιο εύκολα.
Ωστόσο, όπως και κάθε άλλη εταιρεία στην Ιαπωνία, ο εργοδότης της Ishikawa είχε νόμιμα το δικαίωμα να ζητήσει να φορέσει άβολα ψηλά τακούνια ή γόβες. Οι γυναίκες, που φορούν ψηλά τακούνια, αναφέρουν τακτικά ότι παρουσιάζουν σημαντικό πόνο και δυσφορία, με κάποιες να χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να διορθώσουν προβλήματα, που προκαλούνται από ακατάλληλα υποδήματα.
Τον Ιανουάριο του 2019, η Ishikawa τουίταρε το πόσο άδικο ήταν το ότι μια νέα δουλειά σε ξενοδοχείο, στην οποία υπέβαλε αίτηση, ζητούσε κι αυτή ψηλά τακούνια. Το τουίτ της σχετικά με την ανισότητα στον κώδικα ενδυμασίας στο χώρο εργασίας για τους άνδρες και τις γυναίκες κοινοποιήθηκε γρήγορα δεκάδες χιλιάδες φορές, προκαλώντας μια διαδικτυακή συνομιλία.
Ενθουσιασμένη από τις απαντήσεις, η Ishikawa δημιούργησε το hashtag #KuToo, όπου οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ιαπωνία και στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο μοιράστηκαν τις ιστορίες τους, όπου αναγκάστηκαν να φορούν ψηλά τακούνια στη δουλειά.
#kutoo I can’t wear high heels.No—hear me out. I can’t. When I was 11, I sprained my right ankle so badly I needed rehab for a month. I started compensating with my left leg, and I ended up having +15 sprains on my left ankle (I literally lost count of how many times).
39 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
# kutoo Δεν μπορώ να φορέσω ψηλά τακούνια.Όχι—ακούστε με. Δεν μπορώ. Όταν ήμουν 11 ετών, στραμπούληξα το δεξιό μου αστράγαλο τόσο άσχημα, που χρειαζόταν αποκατάσταση για ένα μήνα. Ξεκίνησα να ισορροπώ με το αριστερό πόδι μου και κατέληξα να έχω +15 διαστρέμματα στον αριστερό αστράγαλό μου (κυριολεκτικά έχασα το μέτρημα).
Παρά το γεγονός ότι ο Νόμος Περί Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης της Ιαπωνίας απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου στην απασχόληση, οι κανονισμοί δενεμποδίζουν τους εργοδότες να υπαγορεύουν τις διαφορές στις ενδυμασίες εργασίας για άνδρες και γυναίκες.
Σε μια πρόσφατη έρευνα για τις γυναίκες στην Ιαπωνία, πάνω από το 60% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι υποχρεώθηκαν να φορούν ψηλά τακούνια ή γόβες στην εργασία ή αναζητώντας εργασία.
Όσον αφορά το τι σημαίνει το hashtag και από πού προέρχεται, η Ishikawa λέει:
Μετά την επιτυχία του hashtag #KuToo στα τέλη Ιανουαρίου, η Ishikawa αποφάσισε τον Φεβρουάριο να υποβάλει ένα ψήφισμα στο Change.org ζητώντας από το Υπουργείο Εργασίας της Ιαπωνίας να εμποδίζει τους εργοδότες να αναγκάζουν τις εργαζόμενες να φορούν υψηλά τακούνια στην εργασία.
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η εκστρατεία συλλογής υπογραφών είχε προσελκύσει τουλάχιστον δέκα χιλιάδες υπογραφές.
1万人を超えました!メールアドレスとお名前だけで署名ができます。問題点:①性別によって同じ職場で強制される服装が違うこと②健康を害してまで強制されるマナーとは?「厚生労働省宛: #KuToo 職場でのヒール・パンプスの強制をなくしたい!」
1.436 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Έχουμε ξεπεράσει τις 10.000! Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συμπεριλάβετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και το όνομά σας.Το πρόβλημα:1. Είναι λάθος να έχουμε κανόνες ένδυσης στο χώρο εργασίας που διαφέρουν ανάλογα με το φύλο.2. Γιατί πρέπει το “επιχειρηματικό ένδυμα” να είναι βλαπτικό για την υγεία του ατόμου;
Λεζάντα: Υποστηρίξτε αυτήν την εκστρατεία! #KuToo: κανόνες εκτός νόμου που απαιτούν υψηλά τακούνια στο χώρο εργασίας!
Ένα άλλο θέμα των συζητήσεων του #KuToo και της αναφοράς της Ishikawa είναι ότι η απαίτηση από τις γυναίκες να φορούν ψηλά τακούνια στην εργασία συνιστά “παρενόχληση εξουσίας” ή εκφοβισμό στο χώρο εργασίας.
Στις αρχές Ιουνίου, η Ishikawa και οι υποστηρικτές της παρουσίασαν την αίτηση στο υπουργείο Εργασίας της Ιαπωνίας ζητώντας να τροποποιηθούν οι εργατικοί νόμοι της χώρας, ώστε να απαγορευτεί στους εργοδότες να επιβάλουν τα υποδήματα στις γυναίκες εργαζόμενες.
Η αίτηση της Ishikawa έγινε αποδεκτή από την Otsuji Kanako, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια και μέλος της εθνικής Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιαπωνίας για το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας.
Σε συνεδρίαση της επιτροπής για τη διατροφή στις 5 Ιουνίου, η Otsuji λογομάχησε με τον υπουργό Εργασίας Nemoto Takumi, σε μια συζήτηση που έκανε διεθνή πρωτοσέλιδα (η συζήτηση της επιτροπής μεταφράστηκε στα αγγλικά).
Ενώ ο υπουργός Εργασίας συμφώνησε ότι τα ψηλά τακούνια δεν ήταν απαραίτητα για κάθε εργασία, αρνήθηκε να απαγορεύσει στους εργοδότες να αναγκάζουν τις εργαζόμενες να φορούν ορισμένα είδη υποδημάτων, αναφέροντας:
Μετά από συνάντηση της επιτροπής στις 5 Ιουνίου, σε συνέντευξή της στην Huffington Post Japan, η Ishikawa ανέφερε ότι αντιμετώπισε κάποια διαδικτυακή κακοποίηση ή “επικρίσεις” (バッシング) για το παρελθόν της ως μοντέλο pin-up από την στιγμή που υπέβαλε το ψήφισμα. Ωστόσο, σε μια συνέντευξη με την Huffington Post, αισθάνεται ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι που υποστηρίζουν τους στόχους του #KuToo:
Ενώ έχω βιώσει κάποια κακοποίηση στο διαδίκτυο και είναι τρομακτικό, (η εκστρατεία) έχει επίσης κερδίσει πολλούς υποστηρικτές. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που καταλαβαίνουν το θέμα και είναι υπέροχο ότι υπάρχει τώρα ένα φόρουμ για να το συζητήσουμε. Θα ήμουν πολύ χαρούμενη αν μπορούσαμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί.
el.globalvoices.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου