... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Άνδρες Πρεσβευτές για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

Άνδρες Πρεσβευτές για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

25 επιφανείς άνδρες επιστήμονες έχουν ήδη δεσμευτεί να στηρίξουν την πρωτοβουλία "Ανδρες πρεσβευτες για τις γυναικες στην επιστήμη" που προσπαθει να εξισώσει τη συμμετοχη των γυναικων στην έρευνα, με το λεγόμενο ισχυρο φυλο. Αναμεσα  στους πρεσβευτες περιλαμβάνονται  ο μαθηματικός CédricVillani, ο γενετιστής AxelKahn, ο ÉtienneKlein - Διευθυντής Έρευνας της Γαλλικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (CEA) και ο MouinHamze, Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) στο Λίβανο.
Οι γυναικες υπο-εκπροσωπούνται στην έρευνα και την επιστήμη
Τα τελευταία 20 χρόνια το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται στον τομέα της Επιστήμης αυξήθηκε κατά περίπου 12%, αλλά παραμένει ακόμα πολύ χαμηλό: λιγότερο από το 30% των Ερευνητών είναι γυναίκες. Το γυάλινο ταβάνι εξακολουθεί να υπάρχει: οι γυναίκες κατέχουν μόνο το 11% των ακαδημαϊκών ηγετικών θέσεων στην Ευρώπη. Και μόνο το 3% των βραβείων Νόμπελ στον τομέα της Επιστήμης έχουν δοθεί σε γυναίκες. 
Αυτή η υπο-εκπροσώπηση των γυναικών επηρεάζει την ίδια την ποιότητα της επιστημονικής έρευνας. Για παράδειγμα, οι μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ποικιλομορφίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης οδήγησε στην ανάπτυξη λογισμικού που αναπαράγει ή και μεγεθύνει στερεότυπα, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με το φύλο. 
Συμμαχία για την ισχυροποίηση των γυναικων στην Επιστήμη
Για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ γυναικών και ανδρών, το Εταιρικό Ίδρυμα L'Oréal και η UNESCOεγκαινιάζουν μια νέα πρωτοβουλία με την ονομασία «Άνδρες Πρεσβευτές για τις Γυναίκες στην Επιστήμη». Οι άνδρες επιστήμονες προσκλήθηκαν να υπογράψουν μια Διακήρυξη με σαφείς και μετρήσιμες Δεσμεύσεις με τους παρακάτω στόχους:
Προώθηση της πρόσβασης των γυναικών στην χρηματοδοτούμενη έρευνα 
Παροχή ίσων ευκαιριών πρόσληψης
Προσπάθεια για την επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας στις δημοσιεύσεις και τα πνευματικά δικαιώματα 
«Θέλουμε να επιταχύνουμε την αλλαγή προς μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των φύλων και προς την αποτελεσματικότητα στην Επιστήμη, προκειμένου να βοηθήσουμε να προωθηθεί η επιστημονική κατανόηση προς όφελος όλων και να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σημερινός κόσμος», δηλώνει ο Jean – PaulAgon, Πρόεδρος του Εταιρικού Ιδρύματος L'Oréal . 
freesunday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: