... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

26 Σεπτεμβρίου:Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

Με την καθιέρωση της 26ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αντισύλληψης, όλες οι χώρες του κόσμου δεσμεύονται να παρέχουν εκπαίδευση για την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία και να ευαισθητοποιούν το κοινό για την αντισύλληψη.
Κυριότερος στόχος της ημέρας αυτής είναι η πληρέστερη ενημέρωση των νέων, ώστε να είναι σε θέση να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους έχοντας τη γνώση και, ως εκ τούτου, τον πλήρη έλεγχο του σώματός και της υγείας τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης αναδεικνύει το δικαίωμα όλων να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς, οικονομικές, προσιτές, αποδεκτές και αποτελεσματικές μορφές αντισύλληψης.
Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με στόχο να ενημερωθούν οι γυναίκες για τις υφιστάμενες μεθόδους αντισύλληψης. Είναι αφιερωμένη στο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει η ίδια για τη στιγμή που θα αποκτήσει παιδί, αποφεύγοντας πιθανή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με όλες τις δυσάρεστες συνέπειες, με κυριότερη την έκτρωση.
Αντισύλληψη σημαίνει: παρεμπόδιση μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, διαφύλαξη της γονιμότητας και προγραμματισμός της οικογένειας. Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης είναι μια παγκόσμια καμπάνια με όραμα έναν κόσμο όπου κάθε εγκυμοσύνη θα είναι επιθυμητή.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης εστιάζει στην ανάγκη ενθάρρυνσης των νέων ως προς την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος τους στην ακριβή και αμερόληπτη πληροφορία σχετικά με την αντισύλληψη έτσι ώστε να αποφεύγονται ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και να προβαίνουν σε ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία τους. Ξεκίνησε το 2007 και πραγματοποιείται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Το φετινό σύνθημα της  είναι «Ζήσε τη Ζωή. Μάθε τα δικαιώματα σου. Μάθε για την αντισύλληψη».


Αυτό καθιστά ικανούς τους άνδρες και τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένων του οικογενειακού προγραμματισμού και της προστασίας κατά του HIV/Aids και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Το πρόβλημα όπως αποτυπώνεται με αριθμούς σε παγκόσμια κλιμακα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, 75.000.000 κυήσεις παγκοσμίως είναι ανεπιθύμητες κάθε χρόνο και από αυτές, οι 45.000.000 καταλήγουν σε άμβλωση και περίπου 20.000.000 από αυτές γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες. Τουλάχιστον 585 χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.
Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, εκτός της Ελλάδας, η πλέον δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος είναι το αντισυλληπτικό δισκίο, το οποίο προσφέρει σχεδόν πλήρη αντισυλληπτική προστασία και θεωρείται ένα από τα πλέον αυστηρώς επιστημονικά ελεγμένα φάρμακα στον κόσμο.

Από τα 208 εκατομμύρια εγκυμοσύνες τον χρόνο παγκοσμίως πάνω από το 41% είναι απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες.
Οι απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα που συνδέεται άμεσα τόσο με τα τεράστια ποσά που διατίθενται στις αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, όσο και με τη δυστυχία που προκαλείται στις γυναίκες, στις οικογένειές τους και στην κοινωνία.
Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 15 έως 19 ετών φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί.
Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, η κυριότερη αιτία θανάτου των νέων γυναικών είναι οι επιπλοκές που παρουσιάζονται κατά την απρογραμμάτιστη ή/και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Κάθε χρόνο, η αντισύλληψη προλαμβάνει 188 εκατομμύρια απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, με αποτέλεσμα 118 εκατομμύρια λιγότερες εκτρώσεις, 1,1 εκατομμύριο λιγότερους θανάτους νεογνών και 150.000 λιγότερους θανάτους μητέρων.
Εάν οι ανάγκες αντισύλληψης καλύπτονταν επαρκώς θα αποφεύγονταν 53 εκατομμύρια απρογραμμάτιστες ή/και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ετησίως. Στην Ελλάδα ο αριθμός των εκτρώσεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.
Πολλοί κοινωνικοί παράγοντες όπως η απελευθέρωση των γυναικών, η φιλελευθεροποίηση των σχέσεων ανδρών και γυναικών ακόμη και η έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων των νέων από την εφηβική ηλικία, καθώς επίσης και η ανησυχητική αύξηση των ποσοστών του HIV/Aids και των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, είναι μερικές από τις παραμέτρους που δημιουργούν νέα δεδομένα και απαιτήσεις για την ανάγκη δραστηριοποίησης και λήψης μέτρων στον τομέα της αντισύλληψης.
Επίσης, η σχολική και η εκπαιδευτική κοινότητα είναι αναγκαίο να έχει διαρκή και επικαιροποιημένη ενημέρωση στα θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας λόγω της καθημερινής επαφής των εκπαιδευτικών με τα παιδιά και τους εφήβους.
Στη χώρα μας, παρά το γεγονός της νομιμοποίησης των εκτρώσεων και της συχνότερης χρησιμοποίησης προφυλακτικού από το φόβο του AIDS, ο αριθμός των εκτρώσεων παραμένει υψηλός (150.000 εκτιμάται ότι είναι οι αμβλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο) και αυτό είναι συνέπεια της έλλειψης συστηματικής διαπαιδαγώγησης για την αναπαραγωγική υγεία. Ταυτόχρονα, ο δείκτης γεννητικότητας παραμένει χαμηλός.

Η τεχνητή έκτρωση εκτός από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση συνδέεται με πολύ σοβαρές ψυχολογικές και σωματικές επιπλοκές, οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Οι επιπλοκές αυτές περιλαμβάνουν:
  • Άμεσους και σοβαρούς κινδύνους από τη νάρκωση
  • Άμεσους και σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν κατά την επέμβαση όπως είναι: η διάτρηση της μήτρας, η κάκωση του εντέρου, της ουροδόχου κύστης κλπ.
  • Στείρωση: η επιπλοκή αυτή οφείλεται συνήθως σε φλεγμονή  που αποφράσσει τις σάλπιγγες ή καταστρέφει το ενδομήτριο. Η θεραπεία της επιπλοκής αυτής είναι πολύ δύσκολη και πολλές φορές μη εφικτή.
  • Χρόνια φλεγμονή στις σάλπιγγες, η οποία εκτός της στειρότητας, προκαλεί χρόνια ενοχλήματα που ενίοτε αναζωπυρώνονται.
  • Επανειλημμένες αυτόματες εκτρώσεις (αποβολές), πρόωρους τοκετο΄τα και αιμορραγίες σε επόμενες επιθυμητές κυήσεις.

Οι συνηθέστερες μέθοδοι αντισύλληψης στη χώρα μας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
  1. Αντισυλληπτικά χάπια (το χάπι)
  2. Επείγουσα Αντισύλληψη ή αντισύλληψη ανάγκης
  3. Κολπικός δακτύλιος
  4. Ενδομήτριο σύστημα απελευθέρωσης προγεστερόνης
ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΚΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
  1. Σπιράλ
ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΡΑΓΜΟΥ
  1. Ανδρικά προφυλακτικά (η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 64-97%)
  2. Γυναικείος σπόγγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: