Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές, με την εφαρμογή μέτρων και δράσεων για την πρόληψη και εξάλειψη έμφυλων ανισοτήτων, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων.
H ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές, με την εφαρμογή μέτρων και δράσεων για την πρόληψη και εξάλειψη έμφυλων ανισοτήτων, περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) της περιόδου 2016-2020, που παρουσίασε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με την ευκαιρία της σημερινής, Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικών Διακρίσεων.
«Η έμφυλη ισότητα είναι ένα αναντικατάστατο κομμάτι του υπέροχου “ψηφιδωτού” της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του αλληλοσεβασμού ανάμεσα στους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην ημερίδα.
Ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σχέδιο (ΕΣΔΙΦ), συνιστά μια απάντηση για το «πώς» θα προχωρήσουμε. «Θέτει συγκεκριμένους στόχους, προτεραιότητες και βήματα. Προβλέπει εργαλεία, δράσεις και φορείς υλοποίησης, συστήνει μεθοδολογικές προσεγγίσεις, αποτελώντας έναν διακριτό «οδικό χάρτη» ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Επισήμανε ότι μέσα από αυτό εκφράζεται η θέληση και η αποφασιστικότητα να αλλάξουμε την κατάσταση, όπου είναι φανερή η επιδείνωση της θέσης της εργαζόμενης γυναίκας στην γενικότερα αποδιαρθρωμένη αγορά εργασίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο όνομα της οικονομικής κρίσης».
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι πρώτος στόχος είναι η λήψη μέτρων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών (με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τις γυναίκες μετανάστριες και τις γυναίκες πρόσφυγες).
- Δεύτερο πεδίο παρέμβασης αποτελεί η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία.
- Το τρίτο σημείο εστίασης έχει να κάνει με την στήριξη της απασχόλησης των γυναικών.
- Τέταρτος στόχος είναι η προώθηση της ισότητας στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τα μέσα ενημέρωσης και τον αθλητισμό. Πρόκειται για απαιτητικούς τομείς, μα και καθοριστικούς για την αλλαγή των αντιλήψεων στην ελληνική κοινωνία.
- Ακόμη ένας σημαντικός στόχος είναι η άρση των έμφυλων ανισοτήτων στην υγεία, όπου μπορούν ακόμη να γίνουν πολλά.
- Τέλος, ένας κρίσιμος παράγοντας, τόσο για τις πολιτικές αποφάσεις του μέλλοντος, όσο και για τη συλλογική προσέγγιση στο ζήτημα της ισότητας, είναι αυτός της ισόρροπης συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Στον χαιρετισμό της, η γεν. γραμματέας Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα, χαρακτήρισε αναγκαίο τον αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις διακρίσεις λόγω φύλου, που «πληγώνουν και υπονομεύουν τη δημοκρατία μας».
Ιδιαίτερα σήμερα, που βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική οπισθοδρόμηση, λόγω της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας και των αξιών της, σημείωσε, παραθέτοντας στοιχεία από την Έκθεση Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «οι γυναίκες και στον 21ο αιώνα εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των οικονομικά ανενεργών ατόμων.
Να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη βία», καθώς επιδεινώνονται οι άνισες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανδρών και των γυναικών σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
Στην Ελλάδα, επισήμανε η κα Κούβελα, η πολύπλευρη επίθεση της κρίσης στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξής τους στην αγορά εργασίας, οδηγώντας ένα τεράστιο αριθμό γυναικών στην ανεργία. Επέβαλε τη μαζική επιστροφή τους στο σπίτι και έριξε στις πλάτες τους το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους, «με την απλήρωτη παροχή υπηρεσιών φροντίδας, που τις αποστερεί επιπλέον από προσωπικό χρόνο και δυνατότητα ενασχόλησης με τα κοινά και την πολιτική».
Εξάλλου, οι επιπτώσεις των υφιστάμενων διακρίσεων, απεικονίζεται και στην έκθεση για το καθεστώς των γυναικών, που εκπόνησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, εν όψει της 61ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ, (θα γίνει τις επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη), με θέμα την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση αναφέρεται ότι τα μέτρα λιτότητας και η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα όπου παραδοσιακά υπερτερούν γυναίκες, έχει ανάλογες συνέπειες στην απασχόληση και τις απολαβές τους.
Σημειώνεται δε, ότι σε 155 από 173 οικονομίες του πλανήτη, καταγράφεται τουλάχιστον ένας περιορισμός σε επίπεδο νομοθεσίας, σε βάρος της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Επίσης, ότι το κόστος της παγκόσμιας οικονομίας, αφενός λόγω της ύπαρξης θεσμών και πρακτικών διαιώνισης έμφυλων ανισοτήτων, αφετέρου λόγω του ειδεχθούς φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, υπολογίζεται στο αστρονομικό ποσό των 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Η ίδια υπογράμμισε ότι πέραν των οικονομικών συνεπειών, οι ανισότητες συνιστούν και σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα, που η υπέρβασή του για κανένα λόγο δεν μπορεί να περιθωριοποιείται ή να απαξιώνεται.
Για την υπέρβαση αυτή, χαρακτήρισε «καθοριστική τη συμβολή από την εμπειρία των φεμινιστικών κινημάτων, κάνοντας σύντομη αναφορά την ιστορική προσφορά του φεμινισμού, αλλά και την επικαιρότητά του. Διευκρίνισε δε, ότι πλέον η ΓΓΙΦ δεν αντιμετωπίζει την ισότητα ως «γυναικείο ζήτημα», αλλά ως οικουμενική αρχή, «έτσι όπως αυτή διατυπώνεται και προτάσσεται στους “Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας” του ΟΗΕ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου