Ερώτηση από την Σοφί από το Άμστερνταμ:
«Σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε, στην πρώτη ανάγνωση, το προσχέδιο της ντιρεκτίβας για την άδεια μητρότητας. Από τότε, το κείμενο μπλοκαρίστηκε από έναν αριθμό κρατών-μελών. Υπάρχει η πιθανότητα αυτή η ντιρεκτίβα να τεθεί σε ισχύ»;
Απάντηση από την Τζοάνα Μέικοκ, Γενική Γραμματέα του Λόμπι Ευρωπαίων Γυναικών (Βρυξέλλες):
«Αυτό που πρότεινε το Ευρωκοινοβούλιο το 2010 ήταν ένα μίνιμουμ 20 εβδομάδων άδεια μητρότητας για τις γυναίκες, συν την ενίσχυση κάποιων σχετικών δικαιωμάτων τους. Για παράδειγμα, ενισχύει τα δικαιώματα που έχουν, όσον αφορά τις απολύσεις εγκύων υπαλλήλων. Άρα πρόκειται για σημαντική πρόταση.
Όπως επισημάνατε στην ερώτησή σας, όλη η πρόταση μπλοκαρίστηκε από το Συμβούλιο Υπουργών, το 2010. Έχουν περάσει ήδη 4 χρόνια.
Η Κομισιόν πρότεινε λοιπόν την απόσυρση της νομοθεσίας, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την μείωση της γραφειοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα δικαιώματα των γυναικών και των οικογενειών δεν είναι όμως γραφειοκρατικό ζήτημα. Γι’ αυτό θεωρούμε σημαντικό να ξαναδούμε τη συγκεκριμένη ντιρεκτίβα. Πρέπει να ενισχύσουμε τα δικαιώματα μητρότητας και να υπάρχει περισσότερη ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μητρότητα είναι ο κύριος λόγος που οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα και έχουν μικρότερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας. Μια ενισχυμένη ντιρεκτίβα για τη μητρότητα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο, όσον αφορά το χάσμα μισθών μεταξύ των δύο φύλων, την παιδική φτώχεια και άλλα θέματα κοινωνικής ενσωμάτωσης.
Τον Μάιο στις ευρωεκλογές, οι πολίτες έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτά που συμβαίνουν. Αν η Ευρώπη θέλει να επανασυνδεθεί με τους πολίτες της, χρειάζεται να τους προσφέρει απτά οφέλη, δηλαδή βελτιωμένα δικαιώματα.
Αν θέσουμε σε ισχύ την ντιρεκτίβα, τότε θα βοηθήσουμε εκατομμύρια οικογένειες σε όλη την Ευρώπη. Θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο σήμα στους πολίτες, ότι η Ευρώπη πραγματικά ενδιαφέρεται. Μπορούμε να σώσουμε την ντιρεκτίβα και σ’ αυτό ελπίζουμε. Το ευρωκοινοβούλιο και η ιταλική προεδρία είναι σε διαπραγματεύσεις για να δουν, τι μπορούν να κάνουν. Είναι απολύτως αναγκαίο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου