... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Η γυναίκα σύμβολο κατά της βαρβαρότητας



Κάθε 10 δευτερόλεπτα ένα κορίτσι κάπου στον πλανήτη υφίσταται τη βάρβαρη πρακτική της κλειτοριδεκτομής. Αλλα περιστατικά είναι πολύ μακριά, στα απομονωμένα χωριά και ερήμους της Αφρικής ή της Μ. Ανατολής, όμως πολλές φρικαλεότητες εκτυλίσσονται δίπλα μας, στις αφρικανικές κοινότητες ευρωπαϊκών κρατών. 

Λίγες ημέρες μετά τη συγκλονιστική ιστορία της Κενυάτισσας μητέρας τριών παιδιών που ζήτησε άσυλο στη χώρα μας και δικαιώθηκε από την ελληνική δικαιοσύνη, σοκ σε ολόκληρη την υφήλιο προκάλεσε η εντολή του «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντί, αρχηγού του σουνιτικού ISIS που ελέγχει τη Μοσούλη και επελαύνει στο Ιράκ, για υποχρεωτικό ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων όλων των γυναικών από 11 έως 46 ετών.

Τις σκέψεις της και τα βιώματά της για τη βάναυση παράδοση μοιράστηκε  το «Λουλούδι της ερήμου», η συγγραφέας Γουόρις Ντίρι, που πέτυχε να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη με το αυτοβιογραφικό ομώνυμο βιβλίο της και την κινηματογραφική ταινία που ακολούθησε.

Η Σομαλή Ντίρι, που κατάφερε να αποδράσει από τις ερήμους της Σομαλίας, όπου υποβλήθηκε σε κλειτοριδεκτομή, στην Ευρώπη για να λάμψει στις πασαρέλες του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης και τελικά να γίνει κορυφαία ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, μας είπε ότι γνωρίζει την υπόθεση της Κενυάτισσας στην Ελλάδα.
 
Θα μπορούσε μάλιστα να είναι η ίδια στη θέση της, αφού, όπως επισημαίνει, «κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή», αλλά «κάθε ιστορία ενός κοριτσιού ή μιας γυναίκας που πρέπει να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων (Female genital mutilation- FGM) είναι το ίδιο φρικιαστική». 

Oσο για το φετβά των ισλαμιστών, φανερά συγκλονισμένη έκανε λόγο για "τρέλα στο Ιράκ" στην ιστοσελίδα του ιδρύματός της, ωστόσο αρνήθηκε να κάνει κάποια άλλη δήλωση, όταν τη ρωτήσαμε σχετικά.

Βασανιστήρια
Η Ντίρι, η οποία δραστηριοποιείται μέσω του «Desert Flower Foundation», περιέγραψε στο «Εθνος της Κυριακής» τα βάσανα που βιώνουν σήμερα οι γυναίκες στη «μαύρη ήπειρο». «H κατάσταση των γυναικών στην Αφρική είναι ακόμα απαράδεκτη. 

Στις περισσότερες αφρικανικές χώρες οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα, μπορείς να τις χτυπάς, να τις βιάζεις, να τις αγοράζεις, να τις διώχνεις και να τις ακρωτηριάζεις».
 
Εξέφρασε την οργή της για το γεγονός ότι «πολλές αφρικανικές χώρες αγνοούν αυτήν την τρομερή κατάσταση» και, ειδικά, η πατρίδα της, η Σομαλία, «είναι πιθανότατα το χειρότερο μέρος στην Αφρική για τις γυναίκες».

Κάτι το οποίο πολλοί αγνοούν είναι ότι τα βασανιστήρια που υφίστανται οι γυναίκες συμβαίνουν και στις δυτικές κοινωνίες. 

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κλειτοριδεκτομή είναι διαδεδομένη και στις αφρικανικές κοινότητες της Ευρώπης. Ασκούν τεράστια πίεση και απειλούν τις μητέρες για να υποβάλουν τις κόρες τους σε κλειτοριδεκτομή, ειδάλλως θα βρεθούν στο περιθώριο και δεν θα επιτρέπουν στις κόρες τους να παίζουν και να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά στην κοινότητα», κατήγγειλε η 49χρονη ειδική πρέσβειρα του ΟΗΕ για τα γυναικεία δικαιώματα.

Γεννημένη σε οικογένεια νομάδων στην έρημο της Σομαλίας, κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία, η Ντίρι υπέστη ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων στην τρυφερή ηλικία των πέντε ετών.
 
Στα 13 της, αφού υποχρεώθηκε να παντρευτεί έναν άντρα, κατά πολλές δεκαετίες μεγαλύτερό της, η νεαρή Ντίρι βρήκε το θάρρος να δραπετεύσει φτάνοντας μετά από πολλές περιπέτειες στο Λονδίνο, όπου η τύχη της έμελλε να αλλάξει για τα καλά.

Από καθαρίστρια τοπ μόντελΣτην αρχή η όμορφη κοπέλα εργάστηκε ως καθαρίστρια και ως υπάλληλος στα McDonald's, όμως, όταν ενηλικιώθηκε, ανακαλύφθηκε από έναν από τους κορυφαίους φωτογράφους μόδας της Βρετανίας, τον Τέρενς Ντόνοβαν, ο οποίος την ανέδειξε σε τοπ μόντελ.
 
Γρήγορα έγινε διάσημη διεθνώς όχι μόνο με την καριέρα της στο μόντελινγκ, που έφτασε στο απόγειό της στις πασαρέλες της Νέας Υόρκης, αλλά και παίζοντας ένα από τα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ, στην ταινία «The Living Daylights» (1987) με τον Τίμοθι Ντάλτον. 

Η ζωή της όμως άλλαξε ριζικά για ακόμα μία φορά, το 1997, όταν κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Λουλούδι της ερήμου» και το οποίο, όπως θυμάται η ίδια, είχε χαρακτηριστεί από τον τότε γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ως η πιο επιτυχημένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

«Μετά τη δημοσίευση του βιβλίου η ζωή μου άλλαξε από αυτή του τοπ μόντελ που βρίσκεται στον κόσμο του γκλάμουρ και της χλιδής σε αυτή του προτύπου για τα γυναικεία δικαιώματα. 

Από το 1997 αφιέρωσα τη ζωή μου στην εξάλειψη της βάρβαρης πρακτικής της κλειτοριδεκτομής».
Σήμερα ζει μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, αλλά έχει πλέον μειώσει τα ταξίδια, αφού έχει να φροντίσει τέσσερα παιδιά, όπως μας είπε.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ

«Θέλουμε πράξεις, όχι μόνο υποσχέσεις»
Η Γουόρις Ντίρι, η οποία έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων το «Παγκόσμιο Βραβείο Γυναικών» από τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και το «Μετάλλιο Λεγεώνας της τιμής» από τον Νικολά Σαρκοζί, έχει γράψει συνολικά τρία βιβλία. 

Το τελευταίο της, με τίτλο «Τα παιδιά της Ερήμου», για το οποίο δηλώνει «ιδιαίτερα περήφανη», αποτελεί την πρώτη έρευνα που έγινε ποτέ για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Ευρώπη. 

«Μετά την κυκλοφορία του το 2005 (...) πολλές ευρωπαϊκές χώρες τροποποίησαν τη νομοθεσία τους» ή επέβαλαν «αυστηρότερους νόμους» για την πρακτική της κλειτοριδεκτομής.

Πάντως, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες της βρετανικής κυβέρνησης για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, η Σομαλή ακτιβίστρια τόνισε: «Κάθε μερικά χρόνια, κυρίως προεκλογικά, οι πολιτικοί λαμβάνουν αποφάσεις για την κλειτοριδεκτομή. Θα τους αξιολογήσουμε από αυτά που θα κάνουν και όχι από αυτά που υπόσχονται σήμερα. Στο παρελθόν έκαναν λίγα από αυτά που εξήγγειλαν και υποσχέθηκαν».

Το ίδρυμαΕκτός από τα βιβλία της που έχουν καταφέρει να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τα φρικτά βασανιστήρια που υφίστανται οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο, σημαντική είναι η συμβολή του φιλανθρωπικού της ιδρύματος.
 
«Είμαι περήφανη για τις νέες δράσεις μας, το -Σώσε ένα μικρό λουλούδι της ερήμου- που έχει ως στόχο το να προστατεύσει κορίτσια στην Αφρική από το να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή, και για τα ''Κέντρα Λουλουδιών της Ερήμου'' που αφιερώνονται στη θεραπεία των θυμάτων αυτής της πρακτικής».

http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: