... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

EIGE: Η ισότητα των φύλων αξίζει περισσότερο από το 1%

Gender budgeting in the European Union
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει ισχυρή δύναμη ανάπτυξης και ανάπτυξης. Τα κονδύλια της ΕΕ συνέβαλαν στη μετατροπή των λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών και τη μείωση των ανισοτήτων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, μια νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) εκτιμά ότι λιγότερα από 1% των Διαρθρωτικών Ταμείων και των Επενδυτικών Ταμείων της ΕΕ έχουν διατεθεί για την προώθηση της ισότητας των φύλων, ενώ η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου αντιμετωπίζεται ως θέμα που έχει ελάχιστο αντίκτυπο σχετικά με το πραγματικό περιεχόμενο των προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Οι προτάσεις για τον προϋπολογισμό μετά το 2020 - το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ - παρουσιάζουν ακόμη χαμηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας. Αυτό συμβαίνει παρά τις νομικές υποχρεώσεις και τις πολιτικές δεσμεύσεις της ΕΕ για την κάλυψη του χάσματος μεταξύ των φύλων, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται σε όλα τα κράτη μέλη.

"Καθώς η ΕΕ συγκεντρώνει τον« προϋπολογισμό της για το μέλλον », υποβάλλουμε τις προτάσεις μας για το πώς θα διασφαλίσουμε ότι το επόμενο ΠΔΠ θα εξυπηρετεί το μέλλον ολόκληρου του πληθυσμού. Επί του παρόντος, οι γυναίκες κερδίζουν λιγότερα, περνούν περισσότερο χρόνο στη φροντίδα και την οικιακή εργασία και καταλήγουν σε σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από τους άνδρες. Τα προγράμματα χρηματοδότησης είναι ο πιο άμεσος τρόπος για τους πόρους της ΕΕ να προσεγγίσουν όσους τις χρειάζονται και να επηρεάσουν τις προσωπικές ζωές - η κατάρτιση προϋπολογισμού για το φύλο θα εξασφάλιζε ίσες ευκαιρίες τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες », δήλωσε η Virginija Langbakk, διευθύντρια  του EIGE.

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού για τα δύο φύλα είναι ένα εργαλείο που βοηθά στον προσδιορισμό της διαφορετικής κατάστασης και των αναγκών των γυναικών και των ανδρών και κατανέμει ανάλογα τους πόρους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναγνώριση της μη αμειβόμενης εργασίας των γυναικών: σε ολόκληρη την ΕΕ, περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών φροντίζουν καθημερινά τα μέλη της οικογένειας, ενώ σχεδόν το 80% μαγειρεύει ή κάνει οικιακές εργασίες. Αυτό οδηγεί σε λιγότερες γυναίκες από τους άνδρες σε πλήρη απασχόληση και σε ένα χάσμα μεταξύ των φύλων σε διάρκεια ζωής περίπου 40%. Οι προϋπολογισμοί που επενδύουν σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές και η παιδική μέριμνα, μπορούν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση αυτών των ανισοτήτων.

Η έκθεση «Προσαρμογή του φύλου στον προϋπολογισμό: ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον προϋπολογισμό της ΕΕ και στο πλαίσιο της μακροοικονομικής πολιτικής» περιγράφει λεπτομερώς πώς μπορούν να βοηθήσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να συνειδητοποιήσουν το στόχο της ισότητας των φύλων μέσω της βελτίωσης του gender budgeting.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν:
  • Ο καθορισμός της ισότητας των φύλων ως προτεραιότητα σε ολόκληρο το ΠΔΠ
  • Η θεσμοθέτηση των μεθόδων ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου και η παρακολούθηση των επιπτώσεών της σε όλα τα ταμεία
  • Ο καθορισμός δημοσιονομικών στόχων για την ισότητα των φύλων
  • Την εισαγωγή ενός συστήματος παρακολούθησης της χρηματοδότησης για την ισότητα των φύλων σε όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης.
  • Η έρευνα του EIGE δείχνει ότι η μείωση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ μέχρι και τα € 3.15 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2050.
Δείτε την έκθεση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: