... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

O EIGE λανσάρει το ενισχυμένο εργαλείο Ισότητας των Φύλων στον Ακαδημαϊκό χώρο και την Έρευνα (GEAR).

 


Τον Απρίλιο του 2022, το EIGE λανσάρει ένα βελτιωμένο εργαλείο για την ισότητα των φύλων στον ακαδημαϊκό χώρο και την έρευνα (GEAR), το οποίο προσφέρει πιο εξατομικευμένες συμβουλές σε οργανισμούς έρευνας και καινοτομίας. Αυτή η ενημέρωση επεκτείνει την καθοδήγηση πέρα ​​από τα πανεπιστήμια και τους οργανισμούς που εκτελούν έρευνα για να δώσει στο ευρύτερο κοινό πρόσβαση σε έναν απλό τρόπο να εντάξουν τα σχέδια για την ισότητα των φύλων στις θεσμικές τους στρατηγικές.

Παρά την πρόοδο, η έρευνα και η καινοτομία στην ΕΕ χαρακτηρίζονται από σημαντικές ανισότητες μεταξύ των φύλων. Οι γυναίκες ερευνήτριες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στον τομέα των ΤΠΕ (22,4%), στους καθηγητές και στο ανώτερο προσωπικό στον ακαδημαϊκό χώρο (26,2% γυναίκες στη θέση Α βαθμού που μειώνεται στο 18,0% στη μηχανική και την τεχνολογία), και σε θέσεις λήψης αποφάσεων, ως επικεφαλής στον Τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (23,6%) (Αριθμός 2021).

Το EIGE δημιούργησε το εργαλείο GEAR σε συνεργασία με τη ΓΔ Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αντιμετώπιση της δομικής αναπαραγωγής των ανισοτήτων, των ασυνείδητων προκαταλήψεων φύλου και των στερεοτύπων φύλου σε ερευνητικά και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

«Χαιρετίζουμε την ενημέρωση του εργαλείου GEAR από το EIGE, καθώς μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην τόνωση της ισότητας των φύλων σε οργανισμούς που πραγματοποιούν έρευνα και χρηματοδότηση έρευνας σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Παρέχοντας φιλική προς τον χρήστη διαδικτυακή καθοδήγηση βήμα προς βήμα και πληθώρα ενημερωμένων παραδειγμάτων καλής πρακτικής, η νέα έκδοση του εργαλείου GEAR θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για οργανισμούς που υποβάλλουν αίτηση στο Horizon Europe και οι οποίοι πρέπει να συμμορφωθούν με το νέο κριτήριο επιλεξιμότητας του σχεδίου ισότητας των φύλων απαιτήσεις.» – ΓΔ Έρευνας και Καινοτομίας

Το Horizon Europe είναι το κορυφαίο πρόγραμμα χρηματοδότησης έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, το οποίο θα προσφέρει 95,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια σειρά έργων έως το 2027. Το βελτιωμένο εργαλείο GEAR επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ να θέσει την ισότητα των φύλων στο επίκεντρο της έρευνας και της καινοτομίας ως βασική συμβολή για την επίτευξη μιας Ένωσης Ισότητας.


«Εδώ στο EIGE, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι το ενημερωμένο μας εργαλείο GEAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κοινό στην ΕΕ και πέραν αυτής στην έρευνα και την καινοτομία για την εφαρμογή απλών, απλών και αποτελεσματικών σχεδίων για την ισότητα των φύλων. Αυτό θα διασφαλίσει ότι η πιο αποτελεσματική, πιο περιεκτική και πιο ευαίσθητη σε θέματα φύλου έρευνα θα εφαρμοστεί από περισσότερα ιδρύματα από ποτέ». – Carlien Scheele, EIGE

Το εργαλείο GEAR βοηθά στον εντοπισμό των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων μέσα σε ιδρύματα και οργανισμούς και παρέχει καθοδήγηση για τη δημιουργία σχεδίων για την ισότητα των φύλων για να ξεπεραστεί η πηγή αυτών των προβλημάτων μέσω θεσμικών αλλαγών. Το εργαλείο οδηγεί αυτήν την αλλαγή παρέχοντας φιλικές προς τον χρήστη αποδεικτικά στοιχεία επιτυχημένων πολιτικών, προγραμμάτων και έργων, τονίζοντας παράγοντες που οδηγούν στην πρόοδο της ισότητας των φύλων στην έρευνα και την καινοτομία.

Οι αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή των συστάσεων του εργαλείου GEAR περιλαμβάνουν τη δημιουργία καλύτερων εργασιακών περιβαλλόντων, τη διατήρηση και την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στον ακαδημαϊκό χώρο και την έρευνα και τη διασφάλιση της αριστείας και της ποιότητας όλης της έρευνας που παράγεται από αυτά τα ιδρύματα.

Gender Equality in Academia and Research - GEAR tool

Δεν υπάρχουν σχόλια: