Καμία χώρα δεν έχει, μέχρι στιγμής, επιτύχει την υπόσχεση της ισότητας των φύλων που οραματίζονται οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030
Σύμφωνα με νέα έκθεση, περισσότερες από 850 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε χώρες που χαρακτηρίζονται ως «πολύ φτωχές» όσον αφορά την ισότητα των φύλων, γεγονός που τις υποβάλλει σε μια σειρά από περιορισμούς, βία και εκμετάλλευση, όπως οι αναγκαστικές εγκυμοσύνες, οι γάμοι σε παιδική ηλικία και η απαγόρευση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο δείκτης SDG Gender Index, που δημοσιεύθηκε από την Equal Measures 2030, έναν συνασπισμό ΜΚΟ, διαπίστωσε ότι καμία χώρα δεν έχει, μέχρι στιγμής, επιτύχει την υπόσχεση της ισότητας των φύλων που οραματίζονται οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 (SDGs).
Μεταξύ 2019 και 2022, σχεδόν το 40% των χωρών – που φιλοξενούν περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια – παρέμειναν στάσιμες ή υποχώρησαν όσον αφορά την ισότητα των φύλων.
Ο δείκτης SDG, ο οποίος συγκρίνει την ισότητα των φύλων σε 139 χώρες, έδωσε σε 45 χώρες -συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τμημάτων της δυτικής, κεντρικής και υποσαχάριας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και χωρών της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων του Μπαγκλαντές και της Μιανμάρ – τη χειρότερη βαθμολογία (πολύ κακή).
Εκτός από τα 857 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια που ζουν σε χώρες που βαθμολογήθηκαν ως «πολύ φτωχές», 1,5 δισεκατομμύριο ζούσαν σε χώρες που βαθμολογήθηκαν ως «φτωχές». Μόνο μία χώρα, η Ελβετία, αξιολογήθηκε ως «πολύ καλή».
Η έκθεση αναφέρει ότι το «θλιβερό σενάριο» θα σήμαινε ότι η παγκόσμια ανισότητα των φύλων θα μπορούσε να είναι χειρότερη το 2030 από ό,τι όταν τέθηκαν οι στόχοι το 2015, καθώς οι ένοπλες συγκρούσεις, η επιτάχυνση της κλιματικής καταστροφής, οι εκστρατείες κατά των φύλων και οι απειλές κατά της δημοκρατίας καθυστερούν ή αντιστρέφουν την πρόοδο. Εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η ισότητα δεν θα επιτευχθεί πριν από τον 22ο αιώνα.
«Από την έκρηξη της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, από τη βάναυση καταστολή του κινήματος «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν και την κατάργηση της απόφασης Roe v Wade στις ΗΠΑ, τα δικαιώματα των γυναικών διαβρώνονται», δήλωσε η Chiara Capraro, διευθύντρια προγράμματος για τη δικαιοσύνη των φύλων στη Διεθνή Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου συμφώνησαν σε στόχους για την επίτευξη της ισότητας των φύλων έως το 2030 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την επίτευξη των SDG. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ευρεία αποτυχία σε ό,τι αφορά την πρόοδο των δικαιωμάτων των γυναικών, τα οποία έχουν μειωθεί σε πολλές χώρες, όπως η Πολωνία, οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν.
Τόσο η Πολωνία όσο και οι ΗΠΑ έχουν κάνει βήματα προς τα πίσω στα δικαιώματα στην άμβλωση. Στις ΗΠΑ 14 πολιτείες έχουν θεσπίσει σχεδόν ολοκληρωτικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων.
Υπό τους Ταλιμπάν, οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν υπέστησαν αυτό που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκαλούν «απαρτχάιντ των φύλων», απαγορεύοντάς τους να πηγαίνουν σχολείο, να δουλεύουν, ακόμα και να μιλούν ή να δείχνουν το πρόσωπό τους εκτός των σπιτιών τους.
Ορισμένες από αυτές τις παλινδρομήσεις σε χώρες όπως το Σουδάν, η Μιανμάρ και η Ουκρανία μπορούν να αποδοθούν στις πρόσφατες εκρήξεις βίας. Η έκθεση αναφέρει ότι 614 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια θα ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις το 2022 – 50% υψηλότερος αριθμός σε σχέση με το 2017.
Η Heather Barr, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος δικαιωμάτων των γυναικών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε: «Είδαμε μια σειρά συγκρούσεων που είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στις γυναίκες και τα κορίτσια και ανέτρεψαν την πρόοδο στις χώρες αυτές. Το βλέπουμε αυτό με τις φρικτές αναφορές σεξουαλικής βίας στο Σουδάν, την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ουκρανία και τους περιορισμούς στην πρόσβαση στις αμβλώσεις».
Η Barr επεσήμανε επίσης την πρόσφατη εμφάνιση αυταρχικών κυβερνήσεων που αναλαμβάνουν την εξουσία σε χώρες «οι οποίες δουλεύουν με βάση ένα εγχειρίδιο που ανατρέπει με κόπο κερδισμένες κατακτήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών με το πρόσχημα της υποστήριξης “παραδοσιακών αξιών”».
Η επιτάχυνση της προόδου όσον αφορά στα δικαιώματα των γυναικών απαιτεί περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, δήλωσε η Barr.
«Η συμμετοχή των γυναικών – η ανάδειξη των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων τόσο στις εθνικές κυβερνήσεις όσο και διεθνώς σε οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ – είναι το κλειδί», είπε.
«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε τις πραγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, αντί να μιλάμε απλώς γι’ αυτήν».
Ο Δείκτης Φύλου SDG προηγείται της ετήσιας έκθεσης στιγμιότυπων της UN Women, που θα δημοσιευθεί αργότερα αυτό το μήνα, η οποία αναμένεται να καταγράψει άλλη μια χρονιά φτωχής προόδου.
Με πληροφορίες από Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου