... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Ενδοοικογενειακή βία: Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος

 

                                  


Η κυβέρνηση οδηγείται στην αυστηροποίηση του νόμου σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα που τελούνται εντός της οικογένειας (συνήθως εντός μιας συζυγικής ή συντροφικής σχέσης), λόγω της έξαρσης του φαινομένου που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με τα περιστατικά επιθέσεων από τον έναν σύντροφο στον άλλον (στη συντριπτική τους πλειονότητα από τους άνδρες προς τις γυναίκες) να πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο, παρά τη γενική αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα.

Ετσι, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί και αποτελέσει νόμο του κράτους, θα προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής προσωρινής κράτησης (γνωστής ως προφυλάκισης) ακόμα και για πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ η προφυλάκιση θα είναι ο κανόνας σε ό,τι αφορά τα κακουργήματα, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. Στην περίπτωση που κάποιο πλημμέλημα οδηγείται στο Αυτόφωρο, το δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει την κράτηση του κατηγορουμένου για πέντε μέρες, από τρεις που ισχύει σήμερα, σε περίπτωση που η δίκη αναβληθεί εντός λίγων 24ώρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο ορίζει πως στα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας δεν θα επιτρέπεται πλέον η χορήγηση αναστολής ή η χρηματική μετατροπή της ποινής, αλλά οι δράστες θα οδηγούνται υποχρεωτικά στη φυλακή, ενώ επίσης ορίζεται πως θα υπάρχει άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων, όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα κακουργήματα εδώ και μερικούς μήνες.

Μία καινοτομία που παρουσίασε ο Γ. Φλωρίδης αφορά στη δυνατότητα να επιβληθούν περιοριστικοί όροι άμεσα από τον εισαγγελέα, με το που θα λάβει γνώση για μια καταγγελία και πριν καν προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης. Μάλιστα, θα δίνεται η δυνατότητα στο θύμα να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους, ενώ για τυχόν παραβίασή τους θα επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης.

Γενικά, στο νέο νομικό πλαίσιο ορίζεται πως η υποτροπή του δράστη συνιστά επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής, ενώ μια ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά στην προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία. Η δίκη θα διεξάγεται με την ανάγνωση της κατάθεσης που έδωσε η καταγγέλλουσα στην προδικασία, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει την παρουσία του θύματος απολύτως απαραίτητη, με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου είναι εφικτό.

Μία ακόμα αλλαγή είναι η ένταξη στον νόμο της ενδοοικογενειακής βίας, της απειλής μέσω επίμονης καταδίωξης ή αθέμιτης παρακολούθησης μέλους της οικογένειας του θύματος, ενώ παράλληλα οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές εντάσσονται στους επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, όποτε τα εντοπίζουν. (Ηδη αυτή η υποχρέωση έχει πρόσφατα θεσπιστεί για γιατρούς, ψυχολόγους, παιδαγωγούς κ.λπ.)

Τέλος, στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο εισαγγελέας θα διερευνά αυτεπάγγελτα αν πρέπει να υπάρξει αλλαγή ως προς το καθεστώς επιμέλειας ανήλικων τέκνων, ενώ αλλαγές επέρχονται και στην ποινική διαμεσολάβηση, η οποία δεν θα προβλέπεται πια για σοβαρά εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Στις περιπτώσεις όπου τελικά θα διεξάγεται διαμεσολάβηση, εντάσσεται μάλιστα η υποχρέωση κάλυψης των άμεσων οικονομικών αναγκών του θύματος στους όρους της ποινικής διαμεσολάβησης από την πλευρά του κατηγορουμένου!

Ειδικότερα, με τα νέα μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία προβλέπεται:

  • Προφυλάκιση για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας κακουργηματικού χαρακτήρα και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι, όπως βραχιολάκι και κατ’ οίκον περιορισμός.
  • Προσωρινή κράτηση έως έξι μήνες για τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη κι αν αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
  • Εκτιτέες και χωρίς αναστολή οι ποινές για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ενώ δεν θα δίνεται η δυνατότητα μετατροπής της ποινής καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
  • Παράταση της κράτησης, έως τις πέντε ημέρες, για τα αυτόφωρα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας.
  • Άμεση παραπομπή των κατηγορούμενων σε δίκη μετά την ανάκριση, χωρίς να μεσολαβεί κρίση δικαστικού συμβουλίου.
  • Προστασία των θυμάτων με την πρόβλεψη ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δικαστήριο καθώς θα αρκεί η ανάγνωση της κατάθεσής τους στις Αρχές και η καταγγελία τους, εκτός εάν το δικαστήριο κρίνει ότι η παρουσία τους είναι απαραίτητη.
  • Επιβολή περιοριστικών όρων πριν ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη για να προστατευθούν τα θύματα. Αν οι όροι αυτοί παραβιαστούν, προβλέπεται ποινή φυλάκισης για τον δράση και ενημέρωση της Αστυνομίας.
  • Κάθε υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
  • Δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.
  • Αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για το αν πρέπει να αλλάξει και το καθεστώς επιμέλειας των παιδιών.
  • Λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και από τρίτους.
  • Δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.
  • Προστατευτικές διατάξεις για τα θύματα, κατ’ εφαρμογήν Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: