Ένα «μνημειώδες επίτευγμα» θα γιορταστεί στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι της Γαλλίας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αθλήτριες θα έχουν τόσες θέσεις στους Αγώνες όσες και οι άνδρες αθλητές.
Αυτή η κατανομή 50:50 σημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 αυτό το καλοκαίρι θα είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα επιτύχουν την πλήρη ισότητα των φύλων – ίση εκπροσώπηση τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες – στον αγωνιστικό χώρο.
Ο Thomas Bach, Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), που διοργανώνει τους Αγώνες, περιέγραψε το ορόσημο ως «μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στον αθλητισμό συνολικά».
Ήταν ένας μακρύς δρόμος για τις Ολυμπιακές γυναίκες
Οι γυναίκες έχουν κάνει πολύ δρόμο από τότε που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά το 1900, επίσης στο Παρίσι. Εκείνο το έτος, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόνο το 2,2% όλων των συμμετεχόντων.
Οι περισσότεροι αγωνίστηκαν σε αθλήματα που θεωρούνται κατάλληλα «θηλυκά », όπως το γκολφ ή το τένις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων των Ολυμπιακών Αγώνων Around the Rings. Επίσης, οι γυναίκες απαγορεύτηκαν να συμμετέχουν σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928 λόγω «σωματικής αδυναμίας».
Αλλά ο αριθμός των γυναικών αθλητών αυξήθηκε σταθερά και επιταχύνθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, όταν οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 23% των Ολυμπιακών συμμετεχόντων.
Μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, το 44% των αθλητών ήταν γυναίκες. Το Λονδίνο το 2012 χαρακτηρίστηκε ως «Οι Αγώνες των Γυναικών» επειδή ήταν η πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες που κάθε χώρα που συμμετείχε είχε αθλήτριες στις ομάδες της.
Γιατί η Ολυμπιακή ισότητα των φύλων έχει σημασία
Ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τη ζωή, λέει η UN Women, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών που είναι αφιερωμένη στην ισότητα των φύλων και στην ενδυνάμωση των γυναικών. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση της ηγεσίας, της ομαδικής εργασίας, της αυτοδυναμίας και της εμπιστοσύνης στις γυναίκες .
Η ισότητα των φύλων ωφελεί επίσης τις οικονομίες και τις κοινωνίες ευρύτερα.
Στην Έκθεσή του για το Παγκόσμιο Χάσμα των Φύλων για το 2023 , το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαπίστωσε ότι η πρόοδος στην κάλυψη των διαφορών μεταξύ των φύλων σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη, καινοτομία και ανθεκτικότητα για τις χώρες.
Η έκθεση ανέφερε ότι το χάσμα των φύλων σε 146 χώρες έχει κλείσει κατά 68,4%, αλλά η ίση εκπροσώπηση μεταξύ ανδρών και γυναικών στους τομείς της οικονομίας, της πολιτικής, της υγείας και της εκπαίδευσης απέχει ακόμη 131 χρόνια με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου.
Τα προγράμματα Diversity, Equity and Inclusion (DEI) συμβάλλουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων και οι περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν προγράμματα που επικεντρώνονται στις γυναίκες – συμπεριλαμβανομένου του 60% των οργανισμών που ρωτήθηκαν στους κλάδους των μέσων ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού, σύμφωνα με την Έκθεση Global Gender Gap
Ισότητα των φύλων πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Άλλες πρωτοβουλίες για το φύλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 περιλαμβάνουν έναν πιο ισορροπημένο ως προς το φύλο αριθμό διοργανώσεων μεταλλίων, με 152 αγώνες γυναικών, 157 αγώνες ανδρών και 20 διοργανώσεις μικτών φύλων.
Αλλά η ΔΟΕ λέει ότι η δέσμευσή της για την προώθηση της ισότητας των φύλων δεν τελειώνει στο Παρίσι.
«Θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε και να χρησιμοποιούμε τη δύναμη του αθλητισμού για να συνεισφέρουμε σε μια κοινωνία πιο ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς», λέει.
https://www.weforum.org/agenda/2024/04/paris-olympics-2024-gender-parity/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου