... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

'Ερευνα Παράγοντες που διευκολύνουν και εμπόδια που εμποδίζουν την εφαρμογή των Σχεδίων Ισότητας των Φύλων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα





Στόχος και ερευνητικός στόχος της παρούσας έκθεσης ήταν η διερεύνηση και η ανάδειξη των παραγόντων που διευκολύνουν και των εμποδίων που εμποδίζουν την εφαρμογή των Σχεδίων Ισότητας των Φύλων (ΣΕΠ) στα ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα. Για τη διερεύνηση του ερευνητικού στόχου σχεδιάστηκε και διενεργήθηκε πρωτογενής ποιοτική έρευνα με δείγμα πρώην και νυν προέδρων/μελών των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και άλλο ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να ληφθούν σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες προετοιμασίας και υλοποίησης ΓΕΠ, και να αναδείξουν τους παράγοντες που λειτούργησαν ως διευκολυντές ή ανασταλτικοί στην παραπάνω διαδικασία. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε 21 ημιδομημένες συνεντεύξεις με επιστημονικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024.

Η παρούσα έκθεση είναι μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες απογραφές στην Ευρώπη και η πρώτη στην Ελλάδα, που εστιάζει σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και παρουσιάζει συγκεκριμένους παράγοντες που λειτουργούν θετικά και αρνητικά όσον αφορά την εφαρμογή των ΓΕΠ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Αντιμετώπιση των ανισοτήτων των φύλων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα (GENDRHED)» (2022-2023). Το έργο GENDRHED ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ταμείου Ενεργοί πολίτες από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Το Ταμείο Ενεργών πολιτών στην Ελλάδα υποστηρίζεται μέσω επιχορήγησης 15 εκατ. ευρώ από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία ως μέρος των επιχορηγήσεων του ΕΟΧ 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας και της ικανότητας του τομέα της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα και στην ενίσχυση ο ρόλος της στην προώθηση και τη διασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών, της ενεργού ιδιότητας του πολίτη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Διαχειριστής του Ταμείου για το Ταμείο Ενεργών πολιτών στην Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε κοινοπραξία με το SolidarityNow.

Διαβάστε την έκθεση εδώ (στα ελληνικά).

Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr/en/


https://www.eliamep.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: