... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

ΓΣΕΕ: Θεμελιώδες δικαίωμα η ίση μεταχείριση εργαζόμενων ομόφυλων συζύγων ή γονέων

 


Για ισότητα των ομόφυλων συζύγων και γονέων στην εργασία, έκανε λόγο στη σημερινή ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην αξία αλλά και την προσωπικότητα όλων των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο, που πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή, εξασφάλισε ευρύτατη πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής.

Παράλληλα στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει πως η ίση μεταχείριση των εργαζόμενων ομόφυλων συζύγων και γονέων στο περιβάλλον όπου εργάζονται πρέπει να είναι κάτι αυτονόητο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δεν αποτελεί «παροχή και προνόμιο» αλλά θεμελιώδες δικαίωμα, που «πρέπει να αποκατασταθεί».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την ισότητα ομόφυλων συζύγων και γονέων στην εργασία

Όπως αναφέρει την ανακοίνωσή της για την ισότητα στην εργασία η ΓΣΕΕ, «η ισότιμη πρόσβασή τους στο σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων και η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις ελεγκτικές Αρχές για την καταγγελία των παράνομων διακρίσεων σε βάρος τους από την εργοδοσία (ιδιωτική και κρατική), αποτελούν κυρίαρχο αίτημα με προτεραιότητα και στα αιτήματα των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων και στο διεκδικητικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη σύναψη της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Ειδικότερα, η Συνομοσπονδία σημειώνει πως «η ΓΣΕΕ και η Γραμματεία Ισότητας-Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της υποδέχεται θετικά ως βασικό μέρος της οφειλόμενης προσαρμογής της νομοθεσίας το κατατεθέν στη Βουλή σχέδιο νόμου για την "ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του αστικού κώδικα και άλλες διατάξεις. Η θετική μας αυτή στάση θα μπορούσε από μακρό χρόνο να δηλωθεί, εάν λειτουργούσε στο υπουργείο Εργασίας το πάνω από 10 χρόνια ανενεργό τμήμα για την ισότητα φύλων του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και να εξειδικευτεί με προτάσεις στον προγραμματισμό των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, εάν δεν σταματούσε τη λειτουργία του το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, ύστερα από τη μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή».

Στη συνέχεια αναφέρεται πως «για τις προωθούμενες διατάξεις που αφορούν στην προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι η ίση μεταχείριση των εργαζόμενων ομόφυλων συζύγων και γονέων αφορά στην ισότιμη πρόσβασή τους όχι σε "παροχές και προνόμια", αλλά σε θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα, τα οποία ιστορικά κατακτήθηκαν και βελτιώθηκαν ως κατώτατα όρια προστασίας της εργασίας, μέσω των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπως η ισότιμη χορήγηση της άδειας γάμου (ΕΓΣΣΕ 1993, 2000),

»η ισότιμη χορήγηση της γονικής άδειας ανατροφής (ΕΓΣΣΕ 1993), η ισότιμη εφαρμογή όλων των διατάξεων για την προστασία της οικογένειας στους φυσικούς, τους θετούς και τους αναδόχους γονείς (ΕΓΣΣΕ 2000, 2008) και η κατοχύρωση του θεσμικού και καθολικού χαρακτήρα του επιδόματος γάμου και η χορήγησή του σε όλους τους μισθωτούς ανεξαρτήτως φύλου (ΕΓΣΣΕ 1988, 2013), την οποία δυστυχώς η προωθούμενη διάταξη αποφεύγει να αναφέρει, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο των εργαζομένων που δεν λαμβάνουν το επίδομα γάμου».

Τέλος η ΓΣΕΕ καταλήγει αναφέροντας πως «με αυτήν την αφορμή υπογραμμίζει τον κορυφαίο ρυθμιστικό ρόλο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ως ανταπόκριση στα αιτήματα της κοινωνίας και υιοθέτηση ρυθμίσεων με καθολική δέσμευση για τον έμπρακτο σεβασμό, χωρίς διακρίσεις, της προσωπικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων, που οφείλει να αποκατασταθεί. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ έχει καθημερινά στη διάθεση των εργαζομένων και των σωματείων τους τις δομές της για δωρεάν ενημέρωση και πληροφόρησή τους:

α) το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) (www.kepea.gr) και

β) το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/)».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: