... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2023: Ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα κορίτσια


 


Στις 19 Δεκεμβρίου 2011, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 11η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, για να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των κοριτσιών και τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και την προώθηση της ενδυνάμωσής τους και της εκπλήρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Τα κορίτσια αν λάβουν την απαιτούμενη υποστήριξη και εκπαίδευση, μεγαλώνοντας θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο ως εργαζόμενες, επιχειρηματίες, μέντορες, πολιτικοί ηγέτες και μητέρες.

Έντεκα χρόνια από την πρώτη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού και γιορτάζουμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους τα κορίτσια μεταμορφώνουν τον τρόπο που ζούμε, μαθαίνουμε, επικοινωνούμε και δημιουργούμε. Τα στοιχεία της UNESCO δείχνουν ότι υπάρχουν 50 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά στο σχολείο σήμερα από ό,τι όταν τέθηκε ο παγκόσμιος εκπαιδευτικός στόχος, SDG 4, το 2015.

Όπως αναφέρεται και στην ΕΛΣΤΑΤ και ό,τι αφορά τον στόχο 4 (SDG 4) η απόκτηση ποιοτικής εκπαίδευσης και η πρόοδος που έχει σημειωθεί όσον αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα και τη φοίτηση στα σχολεία των γυναικών και των κοριτσιών είναι εντυπωσιακή. Οι βασικές γνώσεις γραφής και ανάγνωσης έχουν βελτιωθεί τρομερά.

Ωστόσο αν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η πρόοδος, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Πάρα πολλά κορίτσια μέχρι σήμερα δεν έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση εξαιτίας της φτώχειας, της παιδικής εργασίας και των γάμων που τα υποχρεώνουν να κάνουν σε αρκετά μικρή ηλικία. Αξίζει να γνωρίζετε ότι 122 εκατομμύρια κορίτσια εξακολουθούν να είναι εκτός σχολείου.

Στόχος μέχρι το 2030 τα κορίτσια να έχουν ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική εκπαίδευση

Μεταξύ άλλων και όπως αναφέρεται στον στόχο 4 (SDG 4) έως το 2030, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι:

  • όλα τα κορίτσια (και αγόρια) θα ολοκληρώνουν μία ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που οδηγεί σε αντίστοιχα και τελεσφόρα μαθησιακά αποτελέσματα.
  • όλα τα κορίτσια (και αγόρια) θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική ανάπτυξη, φροντίδα και εκπαίδευση, έτσι ώστε να είναι έτοιμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
  • θα υπάρξει ισότιμη πρόσβαση για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες σε προσιτή και ποιοτική τεχνική, επαγγελματική και τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημίων.
  • θα εξαλειφθούν οι διακρίσεις με βάση το φύλο στην εκπαίδευση και θα διασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, για τους ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες, των αυτόχθονων πληθυσμών και των παιδιών που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση.
  • η νεολαία στο σύνολό της καθώς και ένα σημαντικό ποσοστό ενηλίκων, τόσο ανδρών όσο και γυναικών, θα πετύχουν τον γραμματισμό και τον αριθμητισμό.

πηγές και πληροφορίες: unesco.org / unric.org / Ηνωμένα Έθνη / ΕΛΣΤΑΤ

https://www.mothersblog.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: