Η Αίγυπτος, λοιπόν, είναι ανάμεσα στις χώρες της Εγγύς Ανατολής όπου η θρησκεία λειτουργεί κάτι σαν θεμέλιος λίθος της ταυτότητάς τους. Για τις γυναίκες αυτό σημαίνει σε πολλές περιπτώσεις καθολική υιοθεσία του χιτζάμπ (της μουσουλμανικής μαντίλας) -ευτυχώς με κάποιες ελπιδοφόρες εξαιρέσεις. Το 2015, ο υπουργός Παιδείας της χώρας ανακοίνωσε τη μη υποχρέωση στο χιτζάμπ για τα μικρά κορίτσια έως τα 11, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις.
Αίγυπτος: Η κυβέρνηση απαγόρεψε το νικάμπ στα σχολεία
Ερχόμαστε στο σήμερα. Η κοινή γνώμη διχάζεται ξανά. Αφορμή, η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει το νικάμπ στα σχολεία. Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα, Al-Ahram, ο υπουργός Παιδείας Reda Hegazy εξέδωσε υπουργική απόφαση σχετικά με τη σχολική ενδυμασία για όλους τους μαθητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, για το νέο ακαδημαϊκό έτος 2023/2024.
Συγκεκριμένα, ο Reda Hegazy ανακοίνωσε τις αποφάσεις για τον νέο ενδυματολογικό κώδικα χθες, Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, δίνοντας έμφαση στο δικαίωμα της επιλογής που έχουν τα μικρά κορίτσια να φορέσουν ή όχι νικάμπ (μπούρκα). Ο υπουργός τόνισε τον συναινετικό ρόλο των κηδεμόνων στις ενδυματολογικές επιλογές των μαθητών. Είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουν και να αποδέχονται την απόφαση των παιδιών τους να φορέσουν ή όχι το νικάμπ, χωρίς να τους ασκηθεί κανενός είδους πίεση.
«Ο ρόλος των δασκάλων της αραβικής γλώσσας, της θρησκευτικής εκπαίδευσης και της κοινωνικής και ψυχολογικής εκπαίδευσης εδώ θα είναι να προετοιμάσουν ψυχολογικά τις μαθήτριες να εφαρμόσουν την απόφαση του υπουργείου με κάθε καλοσύνη και ευγένεια, λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογική κατάστασή τους και την ηλικία τους», ανέφερε ο ίδιος στις δηλώσεις του. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της θρησκευτικής έκφρασης και του ουδέτερου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.
Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν
Εδώ και πολλά χρόνια το θέμα της χρήσης της νικάμπ στα σχολεία πυροδοτεί έντονες συζητήσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν το νικάμπ με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που έχει τεθεί εκτός νόμου ως τρομοκρατική οργάνωση από το 2013, όταν ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα η υποστηριζόμενη από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους κυβέρνηση Μοχάμεντ Μόρσι.
Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του νικάμπ συνιστά παραβίαση των πολιτικών και θρησκευτικών ελευθεριών, τις οποίες, όπως λένε, προστατεύει το αιγυπτιακό Σύνταγμα. Ορισμένα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα σε διάφορες περιοχές της Αιγύπτου έχουν ήδη επιβάλλει την εν λόγω απαγόρευση. Το Πανεπιστήμιο του Καΐρου έχει απαγορεύσει από το 2015 σε μέλη του προσωπικού του να καλύπτουν με πέπλο τα πρόσωπά τους, απόφαση που επικύρωσε αιγυπτιακό δικαστήριο πριν από τρία χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου