ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Ειδήσεις ΔΟΕ) - Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισλανδία, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και άλλοι οργανισμοί δεσμεύτηκαν να μειώσουν το χάσμα στις αμοιβές των φύλων σε εκδήλωση στις 18 Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, που διοργανώθηκε από τον Διεθνή Συνασπισμό Equal Pay International (EPIC).
Το EPIC στοχεύει στην επίτευξη ίσης αμοιβής για γυναίκες και άνδρες παντού. Βοηθά τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες, τους εργαζομένους, τον ιδιωτικό τομέα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να αναλάβουν δράση για την επίτευξη αυτού του στόχου σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο – σύμφωνα με τη Σύμβαση Ίσων Αμοιβών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), 1951.
Οι δεσμεύσεις θα δώσουν ώθηση προς τη μείωση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Μισθών της ΔΟΕ 2018/19, οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο περίπου 20 τοις εκατό λιγότερα από τους άνδρες, αν και υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών.
Η Αναπληρώτρια Υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων, Thea Lee περιέγραψε τις ενέργειες που θα λάβει το Υπουργείο Εργασίας: «Με στόχο να διαταραχθεί ο επαγγελματικός διαχωρισμός και να καταπολεμηθεί η μισθολογική ανισότητα και οι διακρίσεις στις αποζημιώσεις, το 2023, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ χρηματοδοτεί έως και 14 επιχορηγήσεις συνολικά έως και 5 εκατομμύρια δολάρια για την προσέλκυση και την υποστήριξη γυναικών στην πρόσβαση σε προγράμματα Εγγεγραμμένης Μαθητείας σε βιομηχανίες υψηλής ανάπτυξης και υψηλών μισθών όπου υποεκπροσωπούνται, όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Katrín Jakobsdóttir, δεσμεύτηκε επίσης να αναλάβει δράση: «Η ισλανδική κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει τις εργασίες για την εφαρμογή του Προτύπου Ίσης αμοιβής, καθώς και να εργαστεί για την επιβεβαίωση ίσης αμοιβής όπου ισχύει (εταιρείες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους). Στόχος είναι η εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων».
Η Olena Zelenska, η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, μοιράστηκε επίσης εμπνευσμένα λόγια για την ανάγκη επιτάχυνσης της δράσης για την ισότητα των φύλων: "Η Ουκρανία προχωρούσε σε ίσο επίπεδο αμοιβών για γυναίκες και άνδρες. Ο πόλεμος το άλλαξε, αλλά το κράτος δεν χάνει την πορεία του. Η Ουκρανία παλεύει για κοινές αξίες — και μαζί μπορούμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικά».
Οι εκπρόσωποι των τριών διεθνών οργανισμών που ηγούνται του EPIC - της ΔΟΕ, των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες και του ΟΟΣΑ - τόνισαν τα βήματα που θα λάβουν για να συμβάλουν στη μείωση της διαφοράς στις αμοιβές μεταξύ των φύλων.
Η ΔΟΕ θα αξιοποιήσει μια προσέγγιση σε όλο το σύστημα μέσω του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κοινωνική Δικαιοσύνη για να επιταχύνει περαιτέρω την πρόοδο προς τον στόχο 8.5 των ΣΒΑ. Ενημερώστε την Παγκόσμια Νομική Βάση Δεδομένων EPIC με τις πιο πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες ίσης αμοιβής. και να επεκτείνει το δίκτυο EPIC με στόχο την προσέλκυση επιπλέον 18 μελών, ανεβάζοντας τα μέλη σε 75 από 57», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ, Gilbert F. Houngbo.
Η Sima Bahous, Εκτελεστική Διευθύντρια του UN Women, δήλωσε ότι ο οργανισμός «θα συνεχίσει να εργάζεται με τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για να μειώσει το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των φύλων σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως, μεταξύ άλλων μέσω του Επιταχυντή Ισότητας των Φύλων. Θα συνεχίσουμε επίσης να κινητοποιούμαστε και να υποστηρίζουμε την ίση αμοιβή, την εργασία ίσης αξίας και την επιχειρηματικότητα με τις αρχές μας για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών στον πυρήνα των παρεμβάσεων μας».
«Ο ΟΟΣΑ θα επεκτείνει το έργο για τη διαφάνεια των αμοιβών. Αυτό περιλαμβάνει τη δημοσίευση «Αναφορά διαφορών αμοιβών μεταξύ των φύλων στις χώρες του ΟΟΣΑ» και σχετικές ενημερωτικές εκθέσεις πολιτικής, καθώς και εργαστήρια για ψηφιακά εργαλεία για την αναφορά διαφορών αμοιβών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες αναφοράς», δήλωσε ο Ulrik Knudsen, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ.
Η EPIC συνεργάζεται με εταίρους για την ευαισθητοποίηση, την ανταλλαγή γνώσεων, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και την κλιμάκωση πρωτοβουλιών και προγραμμάτων που έχουν ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου