... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Καμπάνια της ΕΕ #EndGenderStereotypes

 

Τι σου έρχεται στον νου όταν βλέπεις έναν εργαζόμενο πατέρα να φροντίζει τα μαλλιά της κόρης του; Βλέπεις κάτι παράξενο;

Τα έμφυλα στερεότυπα μάς περιορίζουν. Ας τα καταρρίψουμε και ας δημιουργήσουμε έναν κόσμο ευκαιριών! Η παροχή φροντίδας και η επαγγελματική εργασία δεν έχουν φύλο. Είναι καιρός να δοθεί τέλος στην κοινωνική πίεση και να δημιουργηθούν ίσες ευκαιρίες ώστε όλοι να ευημερούν, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων και ισότητας.





Οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο των ευθυνών που αφορούν τη φροντίδα των παιδιών. Οι μητέρες εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, διακόπτουν τη σταδιοδρομία τους ή μετριάζουν τις επαγγελματικές φιλοδοξίες τους πιο συχνά απ’ ό,τι οι πατέρες. Επιπλέον, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο ανά ώρα εργασίας απ’ ό,τι οι άνδρες, κατά μέσο όρο, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις συντάξεις τους. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο εκτεθειμένες στον κοινωνικό αποκλεισμό και στη φτώχεια. Η ύπαρξη ενός δεύτερου εισοδήματος στην οικογένεια μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο της φτώχειας. Οι ευθύνες που σχετίζονται με την παροχή φροντίδας πρέπει να κατανέμονται καλύτερα ανάμεσα στους δύο γονείς. Επιπλέον, αυτοί πρέπει να υποστηρίζονται με μέτρα όπως οικονομικά προσιτές, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φροντίδας παιδιών. Μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελούσε ιδιαίτερα και τα ίδια τα παιδιά. Τα μέτρα για την εναρμόνιση της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής μπορούν επίσης να καταστήσουν πιο ευέλικτες τις συνθήκες εργασίας. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, λόγου χάρη, για τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα μέτρα που προωθούν τη μεγαλύτερη συμβατότητα ανάμεσα στην επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. Παρακινούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες να μοιράζονται ισότιμα τις ευθύνες της φροντίδας και διευκολύνουν την ένταξη ή την επιστροφή των γυναικών στην αμειβόμενη εργασία έπειτα από μια περίοδο άδειας για οικογενειακούς λόγους. Η επίτευξη υγιούς ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής μπορεί επίσης να συμβάλει στη συνολική ευτυχία των γονιών.




Η εναρμόνιση της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής, καθώς και η βελτιωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών προωθούνται από πολιτικές της ΕΕ, όπως η Οδηγία σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής και η Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φροντίδα. Μπορείς κι εσύ από την πλευρά σου, ως εργαζόμενος/η, εργοδότης/ρια ή γονιός, να κάνεις ορισμένα μικρά βήματα. Ως εργοδότης/ρια, μπορείς να εξασφαλίσεις την καλύτερη εναρμόνιση επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής για τους/τις εργαζόμενους/ες στην επιχείρησή σου. Ως γονιός, μπορείς να μοιραστείς τις ευθύνες που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών και με το νοικοκυριό. Αυτές οι μικρές αλλαγές θα είναι ωφέλιμες για όλους μας!

Η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς

44%
των Ευρωπαίων θεωρούν ότι ο πιο σημαντικός ρόλος μιας γυναίκας είναι να φροντίζει το σπίτι και την οικογένειά της.
82%
των ατόμων που εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης λόγω ευθυνών φροντίδας είναι γυναίκες.
21%
των ανδρών αφιερώνουν πάνω από 5 ώρες την ημέρα στη φροντίδα των παιδιών τους, συγκριτικά με το 40% των γυναικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: